İŞ HAYATI 5 Temmuz 2022
37,4b OKUNMA     455 PAYLAŞIM

Starbucks'ın Havadan Milyon Dolarlar Kazanmasını Sağlayan Sadakat Programı

Starbucks, sadakat programı Starbucks Rewards ile birlikte 1,6 milyar dolarlık bir mevduatı her daim elinde tutarak adeta bir banka gibi çalışıyor.

öncesinde yılda binlerce mağaza açan starbucks, 2008'de 600 mağaza kapatmak, 12.000 çalışanı işten çıkarmak zorunda kaldı ve hisse değeri %73 düştü. aşırı büyüme geri tepti ve müşteri memnuniyeti azaldı.

howard schultz 2008 yılında ceo'nun işini devraldı ve “starbucks bir bankadır” klişesine yol açan bir program başlattı. bugün, bu “banka”nın 24 milyondan fazla üyesi ve "mevduat" olarak 1,6 milyar dolar var.


starbucks tarafından tasarlanan ön ödemeli hediye kartlarının, para yatırılan mobil uygulamanın, hediyelerin ve avantajların dahil olduğu sadakat programı alışkanlık yarattı ve müşterileri mutlu ederek kendine çekti. starbucks bu program sayesinde denetlenmeyen bir banka gibi çalışmaktadır. tabii yasal olarak bir banka değildir; çünkü yatırdığınız para sonrasında tekrar para olarak değil, yalnız kahve ve diğer ürünler olarak geri alınabilir.

25, 50, 150, 200 ve 400 yıldıza verilen bazı ödüller

starbucks için, karta yatırılan miktar, etkin bir şekilde bir "banka mevduatıdır". bir yükümlülük olarak kaydedilir ve bu fonlar iş amaçlı hemen kullanabilir.

starbucks, sadakat programı hesabında toplu olarak 1,6 milyar dolarlık bakiyeye sahip. bu herkese çok büyük gelmese de, abd genelindeki bankaların %85'inin varlıklarından fazladır. ayrıca starbucks, kendisinde tuttuğu bu para için hiçbir faiz ödemesi yapmaz ve bankalar gibi bu mevduatı sigortalamaz.


bir müşteri starbucks hesabına yatırdığı parayı unutursa veya herhangi bir nedenle hiç kullanmazsa, buna breakage denir. starbucks'ın yıllık raporuna göre; 2019, 2018 ve 2017 mali yıllarında sırasıyla 125 milyon dolar, 155.9 milyon dolar ve 104,6 milyon dolar breakage geliri elde edildi. tüm dünyada tüketiciler, starbucks kartlarındaki paranın %10'unu kullanmıyor veya kullanmayı unutuyor.

bu açılardan bakıldığında starbucks neredeyse yeni nesil bir banka ya da fintech olarak değerlendirilebilir.

kaynak: indiatimes, finextra