OYUN 30 Aralık 2020
19,9b OKUNMA     402 PAYLAŞIM

Steam İndiriminde Alınabilecek En İyi Yeni Nesil Point and Click Adventure Oyunları

Tıklayarak sahneler arası geçiş ve hamle yaptığınız, FPS'den (first person shooting) farklı bir anlayışı temsil eden bu oyun türü için en cazip seçimler.

point and click adventure... ilk fikirleri, bilgisayarların henüz klavye ve monitör gibi çok önemli girdi/çıktı aygıtları yokken şekillenmeye başlayan, tarihin en eski, en köklü ve asla tamamen ölmeyecek [umut dünyası] oyun türü.

30 küsür yıllık adventure oyuncusu olarak hazır steam indirimleri devam ederken, alınacak adventure önerileri yazayım dedim. son 10 yıl içerisinde çıkmış [2010 - 2020], pikselize grafikli olmayan [böylece yeni oyuncuların da sevebileceği] modern [ve bazen biraz light] adventure'lara yer verdim. hem eski kurtlar, hem de yeni neslin sevebileceği oyunlar.

ve de elbette bu liste sadece benim oynayıp bitirdiğim oyunlar içerisinden bir seçki. iyiden kötüye, alfabetik vb. herhangi bir sıralama da içermiyor, aklıma geldikçe yazacağım. giriş kapısının anahtarı envanterinizdeyse, çoğunluğu point and click adventure'lardan oluşan listemize başlayalım:

memoria the dark eye [2013]

https://store.steampowered.com/app/243200/memoria/
https://adventuregamers.com/articles/view/25203

bazı oyunlar vardır ki, hiç beklemediğiniz anda hiç beklemediğiniz kadar iyi çıkarlar. memoria ile tanışmadan önce hakkında en ufak bilgim yoktu, the dark eye frp evrenini hiç duymamıştım, oyunun the dark eye chains of satinav'ın devam oyunu olduğunu bile bilmiyordum [çünkü onu da oynamamıştım]. daedalic entertainment'ın adventure'ları genelde 'eh işte' sınıfında olduğundan, pek heyecansız şekilde alıp indirmiştim. ancak tasarımcı kevin mentz öyle bir atmosfer oluşturmuş ki; özellikle sadja'nın atmosferi ve hikayesi nefis. karakterlerin [sadece 1 çeşit bile olsa] büyü yapabiliyor olmaları bilmecelere müthiş bir derinlik katıyor. birbirinin klonu action oyunları yüzlerce liraya satılırken, bu oyunun 3 lira olması şaka gibi [ve üzücü elbette]. günümüzde saf adventure oyun çıkışı giderek azalıyor, artık adventure'lar iyice karma türlere dönüşmeye başladı, içlerinde arcade/action kısımlardan turn based combat'a kadar her şey var artık ve bunun en büyük sorumlusu biz oyun severleriz. çünkü saf adventure'lar artık satmıyor, hem de hiç satmıyor. insanlar indirim dönemlerinde 2-3 liraya inmiş güzelim oyunları bile almıyorlar. daedalic entertainment bile geleneksel adventure üretimini durdurdu, kevin mentz'in 4 yıl üzerinde çalıştığı the devil's men'i bile iptal etti...

bu oyuna baktıkça, nedense legend entertainment aklıma geliyor ve zamanında nasıl muhteşem işler çıkardıklarını daha iyi anlıyorum [deathgate, shannara, companions of xanth...]. neyse, hemen alıp yaşayın bu güzelliği!

a new beginning - final cut [2011]

https://store.steampowered.com/…ginning__final_cut/
https://adventuregamers.com/articles/view/1727

memoria'yı yapan kevin mentz'in ilk oyunu. hem hepimizi ilgilendiren güncel bir konu [küresel ısınma], hem zaman yolculuğu, hem bilim kurgu, hem adventure, hem de çizgi roman. daha ne istiyorsunuz?!

obduction [2016]

https://store.steampowered.com/…p/306760/obduction/
https://adventuregamers.com/articles/view/31338

zamanın kült oyunu myst'in yaratıcısı ve myst 1-2 ve 5'in yapımcısı cyan software'in son oyunu. ve de yine mükemmel [şaşırdık mı? hayır]. yine o müthiş yalnızlık hissi, yine farklı dünyalar, yine zekice tasarlanmış mekanik düzenekler, yine nefis bir atmosfer... sizi myst kadar zorlamayacak belki ama türü seviyorsanız durmanız kabahat [oyunu mutlaka ssd'ye kurun, bana güvenin=)].

gray matter [2010]

https://store.steampowered.com/…260570/gray_matter/
https://adventuregamers.com/articles/view/24

bu oyun aslında abd/kanada'da 2009'da çıkmıştı, fakat avrupa'da çıkışı 2010 sonlarına sarktığı için listemize girebiliyor. bu adventure'ın, jane jensen'dan gelmiş son klasik olduğunu rahatça söyleyebiliriz [hatta gabriel knight 3'den daha çok severim]. sihirbazlık/illüzyonistlik hep çok ilgimi çeken bir konu oldu, ve de bu konuda görüp görebileceğiniz en derin işlenmiş oyun bu. abd'de sokak sihirbazı olan bir genç kızın, her sihirbazın hayali olan çok gizli bir sihirbazlık kulübünü bulmak için ingiltere'ye gelmesi ile olaylar başlıyor. diğer taraftan ilginç deneyler yapmakta olan nörobiyolojist bir doktorla yolları kesişirken, bize de 2 farklı karakterin 2 farklı nefis hikayesini keşfetmek kalıyor [biliyorum, çok klişe yazıyorum ama yapacak bir şey yok. siz oyunun introsundaki klişeleri görün beni affedeceksiniz=). neyse, her durumda harika bir adventure].

secret files 2 puritas cordis [2009!]

https://store.steampowered.com/…s_2_puritas_cordis/
https://adventuregamers.com/articles/view/18296

bu oyun da aslında 2009'da çıktı, ama bu sefer tipik bir türk olarak torpil yapıp [!] listeye aldım=). 4 oyunluk serinin en iyisi bu oyun kesinlikle. secret files'ı bilen bilir, tıpkı syberia yada runaway gibi solid adventure diye sınıflanır, puzzle'larda her şeyi kitabına uygun yapmanız gerekir. seveni kadar nefret edeni olan oyundur ama ben severim=). 2. oyunun konusu da oldukça ilginç, bir kehanetle dünya yok olmak üzereyken...

life is strange [2015]

https://store.steampowered.com/…strange__episode_1/
https://adventuregamers.com/articles/view/28237

bu oyunu bilmeyen olmadığından hiç uzatmıyorum, her 'şey'den bir tutam içeren, eşi/benzerine pek rastlayamayacağınız, her oyuncunun mutlaka yaşaması gereken bir 'tecrübe'. oyunun, yaşamın anlamını sorgulatan finali ise mutlak görülmeli.

broken sword 5 - the serpent's curse [2014]

https://store.steampowered.com/…the_serpents_curse/
https://adventuregamers.com/articles/view/26342

hey gidi revolution software! '90'larda lucasarts'tan sonraki en favori firmamdı, az ama öz muhteşem adventure'lar çıkarırdı. artık kült sınıfına ulaşmış beneath a steel sky, nefis bir action/adventure olan in cold blood... hatta amiga'daki ilk oyunları lure of the temptress bile, bizi özgürce dolaşan npc'lerinin peşinde fellik fellik koşturan tam manasıyla delice bir oyundur. broken sword hakkında daha ne söyleyebilirim bilmiyorum, mars'a ilk insanlı uçuşa katılacak astronotlar bile yanlarında görürecekmiş=). bu 5. oyun, ilk 2 oyunun yanına yaklaşamasa da, 3 ve özellikle 4'ün bıraktığı kötü tadı silmeye yetiyor.

the cave [2013]

https://store.steampowered.com/…pp/221810/the_cave/
https://adventuregamers.com/articles/view/23946

bu oyunun bu listede ne işi var dediğinizi duymuyorum elbette ama yine de kulağım çınladı [daha yazıyı yazarken nasıl çınlıyorsa artık]. evet, 2.5d platform oyunu görüntüsü hakim, ve fakat tam da bu noktada ron gilbert faktörü devreye giriyor, oyun mekanikleri gayet adventure kıvamında. zaten bu adam uçuş simülasyonu bile yapsa ortaya çıkacak şey yine adventure olur, adamın ruhu bu! oyunun türü bir yana, atmosferi, yaratıcılığı, mizahı, monkey island göndermeleri ile oynamazsanız siz kaybedersiniz.


armikrog [2015]

https://store.steampowered.com/app/334120
https://adventuregamers.com/articles/view/29414

zamanın manyak claymation/stop motion adventure'ı the neverhood'un uzun yıllar sonra gelen devam oyunu [aslında devamı değil ama ana karakterimiz bile aynı neredeyse]. oyun oldukça kısa ve pek çok açıdan neverhood'u aratıyor, ancak bu kadar yılda halen bir alternatifi olmadığı için oynamaktan başka şansınız yok=)

gabriel knight: sins of the fathers 20th anniversary edition [2014]

https://store.steampowered.com/…nniversary_edition/
https://adventuregamers.com/articles/view/27478

klasiklerin klasiği ilk gabriel knight'ın remake'i [tanımlama bu kadar=)].

unavowed [2018]

https://store.steampowered.com/…pp/336140/unavowed/
https://adventuregamers.com/articles/view/35682

pikselize grafik olmayacak dedik, ancak müzisyenler nasıl sololarda parçanın ana gamı haricinde notalar kullanıyorlarsa, bizim de farklı tatlar için arasıra kuralların dışına çıkmamız gerekli. listemizdeki ilk pikselize [pixel art] grafikli oyunumuz; unavowed. wadjet eye games kendini old school adventure yapmaya adamış güzide bir firma. bu oyun da çıktığı yıl tüm ödülleri toplamayı başardı, hak ediyor mu derseniz, etmese bu listeye almazdım derim.

delores a thimbleweed park mini-adventure [2020]

https://store.steampowered.com/…park_miniadventure/
https://adventuregamers.com/games/view/40390

thimbleweed park yetmediyse, bir doza daha ihtiyacınız varsa, sadece delores'i yönettiğimiz bu mini adventure belki de ilacınızdır [bkz: klişelerde bugün].

broken age [2015]

https://store.steampowered.com/…/232790/broken_age/
https://adventuregamers.com/articles/view/28573

zamanında hayatımızın adventure'larını yapan (grim fandango, full throttle) tim schafer'dan pek çok kişi için hayal kırıklığı olan kickstarter mucizesi. aslına bakılırsa oyun bazı açılardan tam bir tim oyunu olabilirken [hep yeni ve farklı konulara yelken açmak, benzerine rastlanamayacak bir atmosfer/sunum/kurgu, hem sağlam hem uçuk karakterler...], bazı açılardan da [yeterince cool değildi netekim=), daha genç oyunculara hitap eder gibi görünüp arada ağır konulara da giriyordu] tim olamadı. sonuçta ise yine her şeyden farklı olmayı başardı. oyunun genel tarzı ve hatta grafik stili bile herkes tarafından sevilecek gibi değil, iyisi mi oyunu bir şekilde oynayıp kendiniz karar vermeniz ama mutlaka bir kere görün.


beautiful desolation [2020]

https://store.steampowered.com/…autiful_desolation/
https://adventuregamers.com/articles/view/39895

stasis'i yapan the brotherhood'tan yine süper bir izometrik adventure [ki günümüzde bu türde oyun bulmak çölde vaha gibi]. oyun, görüntü olarak ilginç şekilde fallout 1 ve 2'ye benzemekte [ki oyunda aynı fallout gibi turn based combat bile var]. mutlaka bakın. stasis'in devamı da yolda ve şu an demosu da çıktı.

bonus: the longest journey hd! [2019]

https://tljhd.github.io/
https://store.steampowered.com/…he_longest_journey/
https://adventuregamers.com/articles/view/17507

muhteşem adventure the longest journey'in remake'i gelmedi ama hayranlar hd modunu geliştirdi, yukarıdaki web sitelerinde tüm detaylar mevcut. eski olduğu için uzak duranlar varsa artık oyunla sosyal mesafelerini kaldırabilirler. bu oyunu yapabilen ragnar tørnquist'ın bugün draugen'a kadar düşmesine ise ne diyeceğimi bilemiyorum. tamam o da kendi türünde güzel oyun da tlj ile arada uçurum var yahu...

şimdilik bu kadar. viva la aventura!