BİLİM 21 Aralık 2021
55,7b OKUNMA     553 PAYLAŞIM

Stephen Hawking'in Sadece Gelecekten Gelenler İçin Verdiği Haziran 2009 Partisi

Ünlü fizikçi Stephen Hawking'in 28 Haziran 2009'da, sadece gelecekten gelen insanlar için verdiği partiyi duymuş muydunuz?

Nedir olay?

stephen hawking 28 haziran 2009'da bir pazar günü kimseye haber vermeden bir parti vermişti. partiye sadece stephen hawking gitmişti. çünkü hawking davetiyeleri parti bittikten sonra, yani 29 haziran 2009'da dağıttı. yani bu partiye sadece gelecekten gelenler katılabilirdi. ancak kimse partiye gelmemişti. hawking böylece zaman yolcuğunun mümkün olmadığı kanıtladığını iddia etti. çünkü hawking'e göre bu mümkün olsaydı insanlar bu partiye gelecekti. kaynak

peki neden kimse partiye gelmedi?

1. gerçekte zaman yolcuğu hiçbir zaman keşfedilmedi.
2. zaman yolculuğu mümkündü ama yolcular partiden hiç haberdar olmamıştı.
3. yolcuğuluğun çok maliyetli olması sebebiyle, gelecektekiler ünlü bilim adamı hawking'in verdiği bu partiye gelmenin bu buna değeceğini düşünmedi.
4. zamanda yolculuk yapmak paralel evrenler arası geçiş olabilirdi. belki de bir diğer evrende parti diğer evrenden gelen davetlilerde dolup taştı.
5. hawking'in yalan söyleme ihtimali. sonuçta partide sadece kendisi vardı.

gelecekten gelen insan niye bunu geçmiştekilerin bilmesini istesin ki?

düşünün bir kere, 500 yıl sonrasından 2017'ye geliyorsunuz. kaydınız yok, kimliğiniz yok. maç sonuçları, şans oyunları, liderlerin ölüm tarihleri... otu boku biliyorsunuz. günümüzde zamanda yolculuğun mümkün olduğu bilinse öyle herkesin elini kolunu sallaya sallaya gezineceğini mi zannediyorsunuz. gelecekteki adam da azıcık aklı varsa bunun bilincindedir ve açık vermemeye bakar.

gelecektekilerin sinsice katıldığı, hawking'in ruhunun duymadığı partidir.

bestseller hawking kafa karıştırmış

zamanda yolculuk büyük ölçüde duygusal bir kullanım. bir kere ortada yol cinsinden bir uzaysallık bulunmuyor. zaman, uzayla bütünleşik bir kavram. evet, nispeten iyi tanımlanmış, somut bir uzaya kaynamış zayıf ve hatta ölü bir kavramsallık —zihnimizin bir özelliği.

bizim mevcut dünya algımız, bilim yapmaya (en azından bilim yapmanın amacına) uygun olmayan birtakım evrimsel avantajlar içerir. bunların en göz önünde olanı, nedenselliktir. biz nedenselliği, direkt zihnimizin bir özelliği olarak görebiliriz (evet, fiziksel dünyanın değil, zihnimizin bir özelliği). önce bazı koşullar tanımlarız; sonra da bu koşullar geçerliyken bir olayın ikinci bir olaya neden olduğuna inanırız. bu kısmi nedensellik tanımı şimdilik bize yeter.

tanımlı şartlarda, yani elimizdeki bilimde, gelecekten gelen bir ziyaretçi figürü, nostaljik bir kuyruk acısına dayalı fantastik bir kurgudan ibarettir.

hatta biraz daha ilerleteyim: zamanda geri dönmek fiziksel olarak mümkün olsa bile, geri dönüşü yapan özne, bunun sonuçlarını "zaman yolculuğu" olarak yorumlamayacaktır. insan zihni ve insan bilimi bunun böyle olmasının sebebidir.

muhtemelen hippocampusun entegre çalıştığı birkaç sinir sistemi mekanizması, zaman algısıyla oldukça yakından ilişkili. bu tip düşünce deneylerinin, mevcut evren algımıza dayalı komik ihmallerimizi ve bunlardan ileri gelen görünmez bariyerleri içermesini kuvvetle muhtemel görüyorum. muhtemelen bir elli yıl sonra hawking'in bu düşünce deneyine güleceğiz.

akıllara efsane the big bang theory sahnesini getiren olay