EDEBİYAT 25 Ocak 2023
19,9b OKUNMA     503 PAYLAŞIM

Stephen King'in Sinemaya da Uyarlanan, Gelmiş Geçmiş En Korkunç 7 Hikayesi

Stephen King'in onlarca romanı var ancak korku janrasında özellikle birkaç öyküsü ön plana çıkıyor. İşte bunlardan en beğenilen, en çok korkutan 7 tanesini derledik.

stephen king her ne kadar korku dışı bir sürü hikaye ve roman yazmış olsa da genelde korku romanları ve kısa öyküleriyle tanınır. yıllar boyunca, okuyucularını korkutan (ve genellikle beyaz perdeye çevrilen) düzinelerce hikaye yarattı. en korkunç kurgu eserlerinden yedisini kendimce size tavsiye edeceğim. (film, kitap, tv dizisi, tv filmi şeklinde.)

it / kitap 1986 / dizi 1990 / film 2017

palyaçolar kadar korkutucu çok az şey vardır; özellikle de küçük çocukları avlayıp yiyen palyaçolar. king'in en sevdiği hayali köylerden biri olan derry kasabasında geçen ıt, derry'yi neredeyse her nesilde terörize eden tarifsiz bir kötülüğe karşı savaşmak için bir araya gelen bir grup çocuğun hikayesini anlatıyor.

kaybedenler kulübü; mutsuz yaşamlarının birleştirdiği bir grup sosyal açıdan uyumsuz çocuğun kurdukları kulübe verdikleri ismidir. bu çocukların hepsi zorba henry bowers’ın sebep olduğu aynı ızdırap ve eziyete katlanıyor olup ayrıca o’nun hakkından gelebilmek için de mücadele etmektedirler. richie ve bev karakterleri king’in 11/22/63 isimli romanında jack 1958 yılında derry’ye döndüğü zaman tekrar gözükürler.

kitabın 1990 yılında palyaço pennywise rolünde tim curry'nin oynadığı iki bölümlük bir televizyon uyarlaması yapılmıştır.


john ritter, ben hanscom rolünde, harry anderson richie tozier rolünde, richard masur stan uris rolünde, tim reid mike hanlon rolünde, annette o'toole beverly marsh rolünde, richard thomas bill denbrough rolünde, olivia hussey audra phillips rolünde, dennis christopher eddie kaspbrak rolünde ve michael cole henry bowers rolünde oynamışlardır.

7 haziran 2012 yılında the hollywood reporter romanın iki ayrı film olarak yönetmen cary fukunaga tarafından çekileceğini duyurmuştu. 5 aralık 2014'te ilk kısmın geçmişte, ikinci kısmın şimdiki zamanda geçeceği duyurulmuştu. cary fukunaga'nın yönetmenlikten çekilmesi üzerine 16 temmuz 2015'te yönetmen andy muschietti ile anlaşılmıştı. 13 nisan 2016'da stephen king facebook sayfasından filmin yakında çekimlerine başlayacağını duyurmuştur. bir hafta sonra stüdyo filmin gösterim tarihinin 8 eylül 2017 olarak açıklamıştı.


2017'de it filmi en çok gişe yapan korku filmi olmuş ve bunun rekorunu kırmıştır, bir önceki rekor uzun yıllar kırılamayan exorcist idi.

ilk filmim başarısı ile yarım kalan hikâye 2019'da it: chapter two filmi ile devam etmiş ve bill hader, jessica chastain, james mcavoy'lu dev kadrosu ile yine güzel bir gişe yapmış ve haftalarca en çok izlenen film olmayı başarmıştır.

the stand / kitap 1978 / dizi 1994 / dizi 2020

the stand, dünyanın silahlı bir grip türüne düşmesinden sonra geçen bir kıyamet sonrası/post-apocalyptic hikayesidir. hayatta kalan küçük gruplar, yeni bir toplum kurma umuduyla kendi ülkelerini dolaşan yolculuklarına başlar ve boulder, colorado'ya doğru yola çıkarlar.

bir grup, iyilik yolunda yürümek isteyenler için ruhani bir fener haline gelen yaşlı bir kadın olan abagail ana tarafından yönetiliyor. bu arada, "siyahlı adam" randall flagg, las vegas'ta müritlerini topluyor ve dünyayı kontrol etmeyi planlıyor. flagg, doğaüstü güçleri ve kendisine karşı çıkan herkese işkence etme eğilimi olan, mükemmel bir king kötü adamıdır.

king, şubat 1975'te, the lord of the rings'nin ruhuna uygun ve günümüz amerika'sında geçen bir destan yaratmaya çalışma fikriyle yola çıktı. çok sayıda karakter ve hikâyeden dolayı kitabı yazmakta zorlandı.

kitap daha sonra ‘genişletilmiş 1990 baskısı’ olarak yeniden yayınlandı. (fotodaki baskı.) king kendi el yazmalarından 400’den fazla sayfayı gözden geçirdi, bölüm sıralarını yeniden düzenledi, konusu 1980’de geçen romanı 10 yıl ileriye kaydırdı ve kültürel referanslarla zenginleştirdi. bu tam metin baskısı, “o (it)” isimli kitabı da geçerek onun yazdığı en uzun kitap oldu. kitap 4,5 milyon sattı.

the stand, eleştirmenlerce övgü topladı ve king’in en iyi romanlarından biri olarak kabul edildi. rolling stone, time, modern library, amazon ve bbc tarafından tüm zamanların en iyi kitapları listelerine layık görüldü. eleştirmenler hikayenin inandırıcılığını, gündeme getirilen konuların alaka düzeyini ve karakterlerdeki gerçekçiliği övdü; ancak bireysel bölümlerin uzun sürmesini, olay örgüsü ikiliğini ve kasıtlı sonu eleştirdi.

romandan uyarlanan aynı adlı mini dizi 1994 yılında abc'de yayınlandı.


2008'den 2012'ye kadar marvel comics, roberto aguirre-sacasa tarafından yazılan ve mike perkins tarafından çizilen bir dizi çizgi roman yayınladı.


başka bir mini dizi, aralık 2020'de cbs all access'te giriş yaptı ve şubat 2021'de yayınlandı.

cujo / kitap 1981 / film 1983

castle rock'ta geçen cujo, kötü giden sevimli bir aile hayvanının hikayesidir. joe cambers'ın st. bernard'ı kuduz bir yarasa tarafından ısırıldığında kıyamet kopar. king'in birçok romanında olduğu gibi, tehlikede olan çocuklar teması, romanı okumayı daha da korkutucu hale getiriyor.

1983 yılında gösterime giren sinema uyarlaması dönemin eleştirmenlerini ikiye bölse de sinema sevenler tarafından kült kabule edildi. aynı yıl sinemalarda yayınlanan başka bir stephen king hikayesi olan christine'den dört ay önce yayınlandı.

salem's lot / kitap 1975 / dizi 1975 / dizi 2004

salem's lot'ta vampirler uykulu new england kasabası jerusalem's lot'a eziyet ediyor. roman, çocukluk evine dönen ve komşularının vampire dönüştüğünü keşfeden ben mears adlı bir yazara odaklanıyor. ürkütücü bir perili ev, birkaç kayıp çocuk ve kendi inancını sorgulayan bir rahip ekleyin ve korku için bir tarifiniz hazır. bu, king'in yayınladığı ikinci romandır.

jarusalem’s lot (ya da kısaca ‘salem’s lot) ismindeki bu kasaba, stephen king’in öykü ve romanlarda kullanmak üzere özenle tasarladığı maine topografyası üzerinde yer alan “kurgusal” bir yerleşim yeridir. yazar kitaba bu ismi seçerken de ayrıca özenle düşünüp taşınmıştır. aynı kasabaya, 1978 yılında yayınladığı gece vardiyası (night shift) isimli öykü derlemesinde yer alan “jarusalem’s lot” ve “one for the road” öykülerinde de rastlarız. 'salem's lot bir roman olarak, 1976 dünya fantazya ödülü (world fantasy award) ve “tüm zamanların en iyi fantazya romanı” dalında 1987 locus ödülü (locus award)’ne layık görüldü.

stephen king, 1980’lerde yaptığı bir röportajda, en sevdiğim kitabım salem’s lot demişti. kitap, kızı naomi’ye ithaf edilmişti. kitap, türkiye'de yazarın seçtiği isimle değil, yayınevinin uygun gördüğü korku ağı ismiyle altın kitaplar tarafından yayınlanmıştı.

1979'da 'salem's lot, cbs'de yayınlanan aynı adlı iki bölümlük bir televizyon mini dizisine uyarlandı. üç primetime emmy ödülü ve bir edgar ödülü'ne aday gösterildi. ferndale, california'da çekildi. türkiye dahil bazı ülkelerde sinemalarda iki saatlik kısaltılmış bir versiyon da yayınlandı.

2004'te tnt, rob lowe'un ben mears rolünde oynadığı salem's lot'un yeni bir televizyon uyarlamasının prömiyerini yaptı ve aynı zamanda primetime emmy adaylığı aldı.

carrie / kitap 1974 / film 1976 / film 2013

carrie, klasik bir film olmadan önce king'in en korkunç kitaplarından biriydi. carrie white, kabadayılar tarafından yakalanıp annesi tarafından taciz edilen, popüler olmayan bir uyumsuzdur. telekinetik güçleri olduğunu keşfettiğinde, onları ona haksızlık eden herkesten intikam almak ve ortalığı kasıp kavurmak için kullanır.

olay örgüsünde, dindarlığı delilik seviyesine götüren baskıcı bir anne ile yaşayan, okulda akran zorbalığına maruz kalan ve kendinde keşfettiği telekinetik güçleri kullanmayı yeni yeni öğrenen genç kızın maine'deki kurgusal chamberlain kasabasında yarattığı kaos anlatılır. bir korku romanı türünde yazılan kitap; gazete kupürleri, dergi makaleleri, mektuplar ve kitaplardan alıntılarla ilerler. bu anlamda bir mektup roman özelliği de taşır. şiddet, küfür, cinsellik ve din eleştirisi içermesi nedeniyle 90’larda, amerikan okullarında en sık yasaklanan kitaplardan biri olmuştur.

king'in başarısı, romanın film uyarlamalarının yapılmasına zemin hazırlamıştır. ilki 1976 yılında brian de palma'nın yönetmen koltuğunda oturduğu, lawrence d. cohen'in senaryolaştırdığı ve kitapla aynı adı taşıyan ülkemizde günah tohumu ismi ile gösterilen filmidir.

ardından david carson yönetmenliğinde yeniden çekilerek 2002 yılında bir televizyon filmi olarak yayınlanmıştır. kimberly pierce'nin yönetmenlik yaptığı son uyarlama carrie: günah tohumu ise 2013 yılında gösterime girmiştir.

pet sematary / kitap 1983 / film 1989 / film 2019

kısaca; creed ailesinin çok sevdiği kedisi church'e araba çarptığında, louis creed evcil hayvanı yerel bir mezarlığa gömer. bununla birlikte, kilise kısa süre sonra yeniden ortaya çıkar, oldukça ölü görünüp kokar. ardından, creed'in yürümeye başlayan oğlu, hızla giden bir kamyon tarafından ezilir ve o da ölümden döner. roman, ebeveynlerin çocukları hakkındaki korkularına ustalıkla odaklanır.

ilk film uyarlaması olan pet sematary 1989'da gösterime girdi. yönetmenliğini mary lambert'in üstlendiği filmde king senaryoyu yazdı ve bir sahnede de cameo yaptı.

erkek oyuncu andrew hubatsek zelda'yı canlandırdı çünkü yapımcılar engelli, deforme olmuş bir genç kızı oynayan yetişkin bir adamın, karakteri daha çirkin ve korkutucu yapacağını düşünmüşler.

romanın ikinci bir film uyarlaması 5 nisan 2019'da yayınlandı. yönetmenliğini dennis widmyer ve kevin kölsch'ün üstlendiği filmin sinemaya gelmesi planlanmıştı ama paramount+ üzerinden yayınlandı.

the shining / kitap 1977 / film 1980 / tv filmi 1997

the shining'de, gelecek vadeden yazar jack torrance, ailesini romanını yazmayı umduğu ücra overlook hotel'e taşıyan, mücadele eden bir alkoliktir. ne yazık ki, overlook tekinsizdir ve önceki konukların hayaletleri kısa süre sonra jack'i delirtir. psişik yeteneklere sahip olan oğlu danny, babası giderek daha dengesiz ve tehlikeli hale gelirken, çevresinde olup bitenleri görebilir.

king, rockies'e seyahat ederken yazdığı kitabın shirley jackson'ın the haunting of hill house'dan büyük ölçüde etkilendiğini söylemişti. bu, king'in yayınlanan üçüncü romanı ve ilk ciltli çok satan kitabıdır; başarısı, king'i korku türünde önde gelen bir yazar haline getirmişti.

ortam ve karakterler, hem 1974'te the stanley hotel'e yaptığı ziyaret hem de alkolizmle mücadelesi dahil olmak üzere king'in kişisel deneyimlerinden de etkiler taşımaktadır.

roman, stanley kubrick tarafından yönetilen ve diane johnson ile birlikte yazılan aynı adlı 1980 yapımı bir uzun metrajlı filme uyarlandı. romana çok sadık olan ancak kubrick tarafından reddedilen senaryoyu king'in kendisi yazdı.

roman ayrıca daha sonra bir televizyon mini dizisine uyarlandı ve prömiyeri 1997'de american broadcasting company'de yapıldı. stephen king, romanın anlatısını takip etmesini sağlamak için dizinin yapımını üstlendi ve senaryosunu da yazdı ve yakından izledi.

yayınlandığı dönem beğenilse de ilk filmin gölgesinde kalmaya mahkum oldu.