İŞ HAYATI 4 Mart 2020
63,5b OKUNMA     627 PAYLAŞIM

Şu Anda Lise/Üniversite Okuyup, İleride Yurt Dışına Yerleşmeyi Düşünen Gençlere Tavsiyeler

Yurt dışında bir hayat kurmak istiyorsanız bunu mümkün olduğunca erken yapmanın öneminden bahsediyor tecrübeliler. İşte bunu düşünenlere birkaç kritik tavsiye.
iStock

şu an lisede, üniversitede olan gençler, eğer ilerde yurt dışında yaşamak istiyorsanız, bu yıllarınızı boş geçirmeyin.

bir dili anadiliniz gibi öğrenin. derdini anlatamayanın yurt dışında barınması zor. ama siz dert anlatabilmekten daha fazlasını yapmalısınız.


eğer üniversiteyi yurt dışında okumayacaksanız türkiye'de gidebileceğiniz en iyi üniversiteye gidin. diplomasının akredite olmuş olması önemli. herkesin bildiği o ilk 5 üniversite var ya, hah işte onları zorlayın.


erasmus veya öğrenci değişim programları falan hikaye geliyor bana. gezmek için ok ama çok profesyonel beklentisiniz olmasın arkadaşlar, bir tek ona bel bağlamayın.

seçtiğiniz\seçeceğiniz mesleği çok iyi ama çok iyi öğrenin. bir konuda uzmanlaşın. bu, yurt dışında sizi herkesten bir adım öne çıkaracaktır. baksan herkes inşaat mühendisi ama mesela kaç tanesinin liman, kaç tanesinin metro tecrübesi var? bizimkilerin çoğu sahada kontrol mühendisi. geçiniz. uzmanlaşın. diyelim 1 liman tecrübeniz var, hah dünyadaki tüm liman projeleri önünüze bir anda açılır. başvurularınız ciddi olarak değerlendirilir. diğer türlü kazandaki kepçe gibi tüm inşaat projelerine başvurur, hepsinden de olumsuz sonuç alırsınız.


çalışırken master ve doktora programlarınızı tamamlamaya çalışın. ben bir alman şirketinde çalışırken, yönetimin sadece doktoralı kişilerden seçildiğini öğrenmiştim. başımızdaki çobandan bozma müdürleri düşündükçe bu insanların sistemlerine saygı duymamak elde değil.


aklınızda tutun, yurt dışı eşittir liyakat demek. torpil, dayı amca çok zor. şöyle ki, torpil yapılacaksa amcaoğlu, imam hatipli sınıf arkadaşı türünden bir seçilim olmuyor maalesef. bir pozisyona tanıdık birinin alınma ihtimali dünyanın her yerinde her daim var evet, ama eğitimli ve tecrübeli olması elzem. diğer türlü boş adam getirmezler pozisyonlara.


yaş çok önemli değilse de yine de çok geç gitmemeye çalışın. gönlünüz birine düşmeden, ana-baba olma sinyalleriniz çalmadan yolunuzu tutun, yolda karşılaştıklarınızla da hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. hem amaçları aynı olan kişilerle bir arada olmak, bir gelecek inşa etmek hem daha anlamlı hem daha kuvvetli bağlar yaratır.


vaktinizi boşa harcamayın. kendinize bir yol planı çizin. mesela lisedeyken dil işini kesinlikle halletmiş olun. iyi üniversite kazanma mevzusu da lisedeki performansınıza bağlı. üniversiteyken de seçtiğiniz meslekten kesinlikle emin olun. ilerde bu işi layıkıyla, severek yapamayacağınızı düşünüyorsanız kararınızı tekrar gözden geçirin ve emin olduğunuzda da uzmanlaşmak istediğiniz alanda ilerleyin.


yurt dışına mutlaka çıkın. olursa olur, olmazsa yaş geçince keşke deneseydim pişmanlığı duymazsınız. bırakın bu boş mecralar boş insanlara kalsın. plan yapın ve hayallerinizi gerçekleştirin gençler.

Orada Olan Birinden: Almanya'da Göçmen Bir Türk Olarak Yaşamanın Güncel Zorlukları