EKONOMİ 13 Aralık 2022
15,8b OKUNMA     191 PAYLAŞIM

Şu Sıralar Londra'daki Marketlerde Yumurta Bulmak Neden Zor?

Geçtiğimiz günlerde Cüneyt Özdemir'in Twitter'dan dile getirip, küçük çaplı bir linç yediği yumurta konusuna açıklık getirelim.
Fotoğraf: demedidemedim/ekşisözlük

yer: kuzey londra. biraz önce marketten (lidl) çıktım ve yumurta rafları boştu. yürüyen, oturan, yatan, uçan, kaçan yumurta çeşitlerinden hiçbiri yok. yürüyüş yaptığım yol üzerinde tesco, aldi ve morissons marketleri var. geçenlerde yürüyüş dönüşü yumurta almak için bu marketlerin hepsine girip çıktım, hiçbirinde yumurta yoktu.

brexit ve pandemiden sonra, bu tür tedarik sorunlarına sık sık şahit oldum ben. yaşadığınız bölge kalabalıksa -ki kuzey londra kalabalık bir bölge- böyle ilginç manzaralarla karşılaşabiliyorsunuz.

ingiltere'de hemen hemen her şeyde tedarik sorunu bulunmakta. bu tedarik sorununun temel nedeni ise ülkenin geçmiş yıllarda yapmış olduğu brexit referandumundan kaynaklanmaktadır. brexit, ülkede niteliksiz diye tabir edilebilecek olan iş gücü piyasasına erişimi kısıtladı. (bu ülkeler daha çok doğu avrupa ülkeleridir.) böylece birleşik kralık'ta insalar niteliksiz işlerde çalışabilecek insan bulamadılar. 

hatta daha da derine inmek gerekirse, birleşik krallık'taki temel enflasyonun sebeplerinden biri de bu brexit'tir. iş gücü piyasasında covid sonrası niteliksiz işci talebi artmış fakat brexit'ten kaynaklı arz azaldığı için iş gücü piyasasındaki işcilerin ücretlerinde artış yaşanmış, bu durum da enflasyona sebeb olmuştur. (enflasyonun tabii ki başka temel sebeleri de bulunmaktadır.)