YEME İÇME 7 Eylül 2021
139b OKUNMA     653 PAYLAŞIM

Tadına Shot Olarak Bile Zor Dayanılan Yüksek Alkollü İçki: Absinthe

Tarihte birçok ünlü sanatçıya ilham kaynağı olmuş, içerdiği yüksek alkol nedeniyle hakkında bolca şehir efsanesi üretilen içki Absinthe'a (Absent) dair merak edilenler. Absinthe nedir, nasıl içilir, alkol oranı kaçtır?

Absinthe'ın tarihi

absinthe (absent) ya da diğer adıyla yeşil peri; pelin otu bitkisinden üretilen çok yüksek alkollü bir içki. adına şiirler dökülen, tablolar yapılan, kimisine göre körlüğe yol açan, hatta insanı deliliğe sürüklediği öne sürülen absinthe, 19. ve 20. yüzyılın birçok ileri gelen sanatçısına ilham kaynağı olmuş.

1900'lerin başında gelişen alkol karşıtı hareketlerin de baskısıyla yeşil peri'nin üretimi başta fransa olmak üzere avrupa ülkelerinin çoğunda yasaklanmasına rağmen popülaritesi hiç azalmadan bugüne kadar ulaştı ve 2005 martında isviçre yüzyıldır ilk kez absinthe üretimine tekrar izin verdi.


efsanevî içkinin kaynağı olan, gümüşî beyaz renkte ipeksi tüylerle kaplı ve parlak yeşil bir saplı absinthe bitkisinin (pelin otu) hikayesi ise antik yunan’a kadar uzanıyor. alkolle karıştırıldığı zaman olumlu ve olumsuz özellikleri ebedî bir tartışma konusu olan absinthe bitkisi, 2000 yıl öncesinin mucize şifa kaynağı. hipokrat’ın (460-370 i.o.) da afrodizyak özelliğinin altını çizdiği, o zamanlar artemis’in bitkisi diye bilinen absinthe yunan sitelerinde kürtaj amaçlı ve panzehir olarak kullanılırmış.

ılık iklimlerde yetiştirilmesi çok kolay olan absinthe’tan içki üretimine ilk kez 1792’de isviçre’de fransız doktor pierre ordinaire tarafından başlandı. bugün onlarca farklı yapım şekilleri olan absinthe likörlerinin ortak özellikleri anasonla elde edilen hafif acı ve serinletici tadıyla 80°ye varan yüksek alkol oranı.

absinthe yasaklandıktan sonra yerini tutabilecek bir içki üretme girişimlerinden doğan pastis ve pontarlier gibi likörler bir asır boyunca yeşil perinin unutulmasını sağlayamadı. bugün fransa’da her yıl özel izinle yerel absinthe festivalleri düzenleniyor.

Absinthe türleri ve sanatçılar

standart olarak %70 alkol içeren bir içki absinthe. standart absinthe, adından da anlaşılacağı gibi yeşildir ve ağır bir nane tadı vardır. anadolu'da da yetişen pelin otundan yapılmaktadır. farklı alkol oranına ve tada sahip, farklı versiyonlarını da bulabilirsiniz elbet. ispanyol ve italyan absinthe'leri içerdikleri anason nedeniyle rakı meraklılarının daha çok ilgisini çekecektir. siyah renkte ve daha yüksek alkol oranına (%80-90) sahip olanları da vardır.

oscar wilde, pablo picasso, budalaire, ernest hemingway, henri de toulouse-lautrec, edouard manet, edgar degas, albert maignan, guy de maupassant, arthur rimbaud, august strindberg ve vincent van gogh gibi sanatçılar bazı eserlerini absinthe etkisi altında vermiştir. hatta bazıları direkt olarak absinthe konulu eserler vermiştir.

absinthe konulu tabloların bazıları:

+ pablo picasso - absinthe drinker
+ vincent van gogh - still life with absinthe
+ albert maignan - the green muse
+ edgar degas - l'absinthe
+ viktor oliva - absinthe drinker
+ edouard manet- the absinthe drinker


aslen isviçre (bazılarına göre fransa) kökenli bir içki olsa da çek cumhuriyeti en büyük ve en iyi absinthe üreticisi konumundadır bugün. pek çok farklı versiyon ve içim ritüeli arasından en yaygını da bohemian stilidir ki bu da çek kökenlidir. bohemian ritüelinde: bardak ve delikli, tatlı kaşığından biraz büyükçe, bir kaşıktan oluşan absinthe seti alınır. kaşık bardağın üzerine konur ve kaşığın üzerine bir küp şeker konduktan sonra şekerin üzerine doğru dökülerek absinthe bardağa doldurulur. ikinci olarak kaşıktaki absinthe'li şeker yakılır (eriyip bardağın içine damlayana kadar yakın.). sonra da şekerin üzerine yavaşça soğuk su dökülür, ki şeker bilindiği gibi alkolün etkisini arttırır. şekerin su ile eriyip absinthe'e karışmasıyla absinthe'niz beyaz bir renk alır şayet anasonluysa. rakı gibi yani, tabi elinizdeki içki rakının neredeyse 2 katı alkole sahiptir. manyaksanız ve sulu absinthe'nin tadını beğenmiyor, hafif buluyorsanız bu işi su katmadan da yapabilirsiniz ama şişe üzerindeki "sek içmeyin" uyarısını da hatırlatmak lazım.

sonuç olarak: absinthe, 2 bira ile kafayı bulanlar ve aşıklar için pek faydalı bir içki değildir. zaten yüksek alkol oranı nedeniyle alkol komasına girme riskiniz vardır. yani neymiş: alkol sağlığa zararlıdır. tabii bünyesi kaldırmayan ve ağzıyla içmeyenler için. uyarmadı demeyin...

not: absinthe'ın halüsinatif hiçbir etkisi yoktur. şehir efsanesi olarak yayılmış bir inanç sadece bu. absinthe'a bağlanan halüsinasyonların aslında alkolizmin semptomu olarak ortaya çıktığı ortaya konmuştur.

Absinthe nasıl içilir?

likör bardağına önce 2 cl kahluha (kahve likörü) ardından 2 cl baileys'i koyunuz, en üste bir kaşığı hafif yan tutarak bardağın kenarına doğru yavaşça absinthe damlatınız (2 cl veya 1 cl, tercih sizin) ve bir çakmak yardımıyla bardağı ateşe veriniz. görüntü muhteşem ama sağı solu, kaşı gözü yakmamaya dikkat ediniz. ayrıca bu karışımı shot olarak tüketmeniz ve mutlaka bir pipet yardımı ile tüketmeniz tavsiye edilir; zira shot yapmazsanız pipet yanıp eriyecektir.

2. alternatif ise sek absinthe. bunun için özel bir absinthe kaşığınızın olması gerekiyor veya küçük bir süzgeç de olabilir. absinthe'ı shot bardağına koyduktan sonra (full doldurmayın, şekere azıcık yer kalsın) bir iki kesme şekeri kaşığın üzerine koyuyoruz ve eriyene kadar yakıyoruz. (bir nevi yanacak, karamel olup eriyecek ve deliklerden bardağa akacak) eriyen şekerimiz absinthe'a karışınca kaşıkla bir karıştırıp shot olarak içiyoruz.

not: bunu mümkün ise ertesi gün işinizin gücünüzün olmadığı bir zaman deneyin. bünyeyi epey bir zorluyor. ayrıca alkol sağlığa zararlıdır.