BASKETBOL 19 Kasım 2018
13b OKUNMA     679 PAYLAŞIM

Takım Takım Euroleague 2018-2019 Sezonu Değerlendirmesi

Turkish Airlines Euroleague başlayalı yaklaşık 4 hafta oldu ancak 2019'un Nisan ayında takımların sezonu nerede bitireceği belirsizliğini hala korumakta. Euroleague takımları bu sezon nasıl, Euroleague'de kim ne yapar, maçlar nasıl geçer diyorsanız buyrun.

sezon öncesi takımları çok takip edememiştim. 3. haftalar itibariyle çoğu takımın en az 1 maçını full izleme fırsatı buldum. öncelikle bu sezon alt tarafla üst taraf arasında biraz daha belirgin bir fark var. yatırım olarak, seyirci olarak, gelenek olarak ligin alt sırlarında kalacağı çok bariz takımlar var. kısaca değinirsek:

16- bayern münih

bence ligin en altındaki 3 takımdan biri olacaklar. seyircileri tam olarak bir basketbol seyircisi değil, almanya bayern ve alba'nın iyi seyircisi var ama maçın içine girme konusunda brose ya da ulm seyircisi gibi değiller. bayern'deki kadro da çok iyi bir eurocup takımı ayarında ama orada bile şampiyon olur mu emin olamazsınız. izlediğim maçlarda çok kırılgan ve maçı bırakmaya çok meyillilerdi. hücum düzenleri fena değil, savunmayı da oturttuklarında kendi evlerinde yine tehlikeli olacaklardır, ama son 3'ten kurtulmaları zor. (tahmin: 6+ galibiyet)

15- darüşşafaka

ligimizin değerli ekibi de ne yazık ki euroleague standartlarının altında. takım kesinlikle savaşacak, dinamik bir takım. düzenler ve roller zaman geçtikçe daha oturacaktır ve bence sürpriz galibeyetler de alacaklardır, ama içerdeki seyirci eksikliği çok büyük handikap. şimdilik tecrübe eksikliği ve daha tam takım olamamanın getirdiği eksikliklerle uğraşıyorlar. şu da kesin; bu kadro beşiktaş, galatasaray ya da karşıyaka olarak euroleague'te olsaydı kesinlikle çok daha fazla tehlikeli olurdu, ama bu durumda benim son 3 adaylarımdan diğeri daçka. (tahmin: 8 galibiyet)

14- buducnost

tarihinde ilk defa euroleague'te olan karadağ'ın güçlü ekibi. aba league'ten kızılyıldız, partizan ya da cedevita gelseydi seyirci avantajı nedeniyle iç saha maçlarında doğal favori çoğunlukla onlar olurdu. buducnost'un da basketbolu bilen ve maçın içinde olan bir seyircisi var ama etkisi o düzeyde değil. kadroları geniş de değil, sınırlı bir rotasyonla oynuyorlar hatta bazı oyuncuların alternatifleri hiç yok gibi. maccabi gibi görece orta sıralarda olacak bir euroleague takımı bile biraz vites yükselttiğinde maçı aldı. son 3 buducnost için de kaçınılmaz gibi. (tahmin: 8 galibiyet)

13- gran canaria

diğer 3 takım gibi gran canaria da yerine başka bir takım gelseydi daha tehlikeli bir sonuç yaratırdı dediğimiz takımlardan. canaria'da düzenler iyi durumda açıkçası. barcelona maçında da fenerbahçe maçında da iyi iş çıkardılar ve sürpriz bir barcelona galibiyeti ile de başladılar, ama canaria'ya yolculuğun zorluğu rakipleri yormaktan çok bir saatten sonra onları yoracak diye düşünüyorum. iç saha maçları her türlü canaria için daha avantajlı bir durum ama kadro kalitesindeki eksiklik ligin ilerleyen kısımlarında problem yaratacak diye düşünüyorum. son 3'te olmayacaklardır ama bence 12.'likten daha iyi de bir sonuç almaları zor. (tahmin: 10 galibiyet)

bunların dışında ligin en tepesindeki takımlar da çok netler. doğal f4 adayı takımlar ligi play-off'a kadar domine edecek gibi geliyor. alt sıra takımlarını bu kadar zor durumda bırakacak durumlardan biri de bence bu, bu düzeyde oynayabilecek olan diğer takımlar kendilerini geliştirecekleri için alt seviyenin takımlarının diş geçirebilme ihtimali düşecek. doğal f4 adaylarına kısaca değinirsek:

1- cska

takımda hiçbir şey değişmemiş geçen seneden aynen devam ediyor gibiler -ki çoğu öyle de zaten- cska doğu konferansındaki bazı nba takımlarından daha iyi oynuyor, sezon ilerledikçe daha da iyi hale geleceklerdir. rodriguez mesela tam istenen durumda değil gibi, de colo belirli bir seviyenin altına inmiyor ama o da daha yukarı çıkacaktır sezon ilerledikçe. açıkçası ilk 4'ün dışına çıkma ihtimalleri olduğunu düşünmüyorum, play-off eşlemesi de en kötü ihtimal 5 maç olur. (22+ galibiyet, f4)

2- fenerbahçe

obra'nın takımı, doğal şampiyonluk adayı. takım 2 yeni transferi düzenine dahil etti. açıkçası lauvergne için bir yorum yapamıyorum, nasıl bir oyun oynayacağı zaman içinde görülecek zira bence sezon içinde en çok değişim yaşayacak olan oyuncu o. bu zaman içinde ahmet çok daha fazla şans bulacaktır ki çok da iyi değerlendiriyor. ennis ise çok önemli bir transfer oldu bence, wannamaker'dan daha iyi bir tercih olduğunu düşünüyorum. ancak fenerbahçe içinden de yeni çözümler üretmek durumunda bu sezon. başlarda bazı şeyleri oturtmak için uğraşacaklardır ama şubat sonrası fenerbahçe f4 yoluna girer ve ligi ilk 4'te tamamlar diye düşünüyorum. obra'yı play-off'ta elemeyi başarabilirse zaten o takımı f4 için şampiyon adayı olarak gösterebilirsiniz. (20+ galibiyet, f4)

3- olympiakos

bu sezona önemli bir hamle ile blatt'i ekleyerek girdi oly, ama kadronun en önemli parçalarının yaşları da eksi puan olarak yazılıyor. oly sezona da çok sert girdi. cska'nın girmesini anlayabilirsiniz, ama oly de sanki bu kadro ve teknik ekip senelerdir berabermiş gibi planlar düzenler hazır ve çoğu da tıkır tıkır işler vaziyette başladılar. sezonun ilerleyen kısımlarında fizik olarak düşecekler mi bilemiyorum, sakatlık olur mu onu da kestiremiyorum. ama oly bu şekilde devam eder ve normal bir takımın sezon içi evrimini geçirirse f4'un dışında şampiyonluk adayı durumda. cska'da ve fener'de çok iyi ve lider oyuncular var ama kill bill kılıcı çektiğinde işler farklı bir boyuta ulaşıyor çokça tecrübe ettik bunu. benim ilk 4 adaylarımdan biri oly, sakatlık yaşamazlarsa da yüksek olasılık f4 yapacaklardır. (18+ galibiyet, f4/son8)

4- real madrid

öncelikle lull tamamen hazır olarak dönmüş. takım yine saçma sapan bir şut performansı gösteriyor ve uzunlar bildiğimiz gibi olabildiğince hareketli. laso son 5 senedir ne oynatıyorsa aynı şekilde devam edecek bir yapı oluşturmuş, doncic sonrası lull de net olarak liderliği almış rudy ile beraber takım ne zaman ihtiyaç duysa dümene geçiyorlar, ama bu takıma karşı nasıl oynanması gerektiğini bilen fenerbahçe, cska gibi takımlar var. olympiakos ve zalgiris'te bu kervanı devam ettirecektir diye düşünüyorum. ilk 5'te olacaklarını düşünüyorum, ama sezon içi performansları -özellikle acb de kızıştıkça- değişken olacaktır. f4 ise play-off eşleşmesine göre değişir. (18+ galibiyet, f4/son8)

geriye kalan 8 takım ise euroleague'in bu yeni formatının neden bu kadar keyifli olduğunun göstergesi açıkçası. tepedeki 4'lüye problem yaratacak bir çok takım var ama bunları birbirlerine de bir o kadar takılma ihtimalindeler. çok kısa geçicem burayı:

5- saski basknonia

f4'a ev sahipliği yapmanın da gazıyla son 8'e kalır diye düşünüyorum. kadroları da dengeli ve baskonia'dan beklenen şekilde oynuyor. (14+ galibiyet, son8/f4)

6- zalgiris kaunas

saras son8'e takımı taşır, taş gibi takım olmuş yine. savunmalarını aşabilecek takım az. (tahmin: 14+ galibiyet, son8/f4)

7- khimki

shved'i tutabilmiş olmaları inanılmaz olay bence. koç bartzokas da zaten düzeni oturttuğunda bu düzeyi iyi bilen bir koç. ilk 10 kesin, son 8 durumları son haftalarda belli olur bence. (tahmin: 14+ galibiyet, son8)

8- panathinaikos

sonradan açılacağını düşündüğüm bir ekip pana, daha yukarılarda da olabilirler ama sezon başı performansları şimdilik çok beklenen durumda değil, bu şekilde 1-2 ay geçirirlerse son8'i de zora sokabilirler. (tahmin: 14+ galibiyet, son8)

9- anadolu efes

takımımız, heyecanımız. efes iyi kadro kurdu bu sene ama denge konusunda emin değilim. bayern maçı çok iyiydi, ama fenerbahçe maçı da galatasaray maçı da acaba dedirtmişti. daçka maçı ise tam giderken yoldan çevrildi. son zalgiris maçında ise ergin hoca'nın 2. çeyrek inatla mola almaması, zalgiris'in zone savunmasına bir türlü penetre edememeleri taktik açıdan yeterli olacaklar mı sorusunu akla getiriyor. ben efes'in ilk 8 yarışının içinde olacağını düşünüyorum, eğer larkin'den fayda almaya başlarlarsa kalabilirler de ama aksi durumda 8-12 arası bir yerde ligi bitirirler. (tahmin: 12+ galibiyet)

10- olimpia milano

bence dengeli ve delici bir kadroları var ama her sene nedense skorer 1 numara takıntısına girip bencil eğilimleri olan oyuncular alıyorlar. takım dengesini koruyabilirlerse son 8'e girme ihtimalleri yüksek, diğer türlü ilk 10'a giremezler. bana bu sene son 8 yarışında sonuna kadar olacaklar gibi geliyor. (tahmin: 12 galibiyet)

11- barcelona

yüksek bütçe, geniş ve güçlü bir kadro. oyun şimdilik yok ama. barcelona'nın 2 aylık süreci kritik, eğer kötü giderlerse koç değişir ve yine ilk 10'a giremeden sezonu bitirirler. toparlayabilirlerse play-off'ta güzel bir eşleşmede izleriz kendilerini. bence ilki daha olası gibi. (tahmin: 11 galibiyet)

12- maccabi tel-aviv

fena kadroları yok ama rotasyonları bence sıkıntılı. son 8'e kalma yarışının içinde olacaklardır ama sonunu görmeleri zor gibi. wilbekin'in olması ise sempatik kılıyor bu sene için. (tahmin: 10+ galibiyet)

yazarken tahmini sıraları da yazdım ama 4-12 arası sırlamalar mutlaka daha farklı olacaktır. eşleşmeden bağımsız cska ve fener'in f4'da olacağını düşünüyorum, eşleşme terslikleri olmazsa oly ve real de en büyük olağan şüpheliler. ama ben zalgiris'in bu sene de f4 yapacağını düşünüyorum. tabi efes'in de kalmasını ister gönül ama son8'e kalsa bile tepe 4'lüye diş geçirebilmesi biraz zor. şampiyonluk adayım ise eğer f4 yaparsa; olympiakos diğer türlü cska.

Yazıda bahsi geçen Euroleague'in yeni düzenini içeriğimizden inceleyebilirsiniz

Nesiller Boyu Eskimeyen Tartışma: NBA ve Euroleague Arasındaki Farklar Nedir?