SİNEMA 21 Nisan 2020
24,6b OKUNMA     620 PAYLAŞIM

Tarihin En Büyük Basketbolcusu Jordan'ın Son Sezonunu Anlatan Belgesel: The Last Dance

Resmi olarak son sezonu olmasa da, pek çokları için Jordan'ın gerçek finali olan 1997-1998 sezonunu odağına alan ESPN belgeseli The Last Dance ülkemizde Netflix aracılığıyla vizyonda. İlk iki bölümü yayınlanan belgesele dair bilmeniz gerekenleri derledik.


Nedir, ne değildir?

türkçesiyle "son dans", 2020 abd yapımı belgesel dizi. 1 sezon ve 10 bölümden oluşan yapım, efsanevi basketbolcu michael jordan'ın kariyerini ve chicago bulls'la kazandığı şampiyonlukları konu almaktadır. jason hehir tarafından yönetilen yapım, özellikle bulls'un ve jordan'ın 6. ve son şampiyonluklarını kazandığı 1997-1998 sezonuna odaklanmaktadır. bu hususta, kuşkusuz, bu dönemde yapılan ve ilk kez yayınlanan çekimlerin olmasının da etkisi büyüktür. ayrıca michael jordan'ın günümüzde verdiği röportajlar ve o dönem chicago bulls franchise'ında yer alan birçok ünlü isim de (coach phil jackson, genel menajer jerry krause, scottie pippen, dennis rodman vs.) belgeselde yer almaktadırlar. gerçekten heyecan verici iyi bir iş olmuş. son olarak, yapımın imdb.com puanı 9,7/10.

konusu: 1997-1998 sezonundan yayınlanmamış görüntülerle dolu bu belgesel dizisi, michael jordan'ın kariyerinin ve 1990'lardaki chicago bulls'un eksiksiz bir öyküsünü anlatıyor.

fragman:


Bir izleyici değerlendirmesi

karantina döneminde, unuttuğu anıların üstündeki tozu alan birçok insan vardır sanırım. yalnız kalıp kendini daha çok dinleme fırsatı bulanlardansa hiç fire vermediğimizi düşünmüyorum. belki de kendi nostaljik günümü olmadık bir durumla ilişkilendirmeye çalışıyorum, bilmiyorum. hem bir zamanlar tutkuyla bağlı olduğum bir oyunla ilgili anılarımı hatırlamak için neden bir açıklamaya ihtiyacım olsun ki? zaten tarihte bu oyunu en iyi oynayan adamın son dansının anlatıldığı bir belgeselle karşılaşmak yeterli bir neden olmaz mı?

bu belgeselin yayınlanan ilk iki bölümünü izlemek, birçok konu hakkında bilgi sahibi olmamı sağladı: pippen'ın son sezon başındaki tavırları, jordan'a ikinci sezonunda sakatlıktan döndükten sonra uygulanan süre kısıtlaması, bird, magic, obama ve gazetecilerin jordan hakkında düşünceleri, 84 öncesi bulls tarihi, jordan frenchise'a adım atarken kurduğu cümleler ve hayalleri... bölüm biter bitmez, oyuna dair hayallerim, hatıraların, tecrübelerim, düşüncelerim sanki vücudumda akışkan bir hal aldı ve beni buraya getirdi. semptomlar hüzünlü bir yolculuğa çıkacağımı gösteriyordu ama yürümek istedim bu yolda ve buraya geldim.


beni bir süre hüzünlü hülyalara daldıran bu belgeselin ilk bölümleri, şimdi de güncel düşüncelerimi sorgulamama ve kendime kızmama neden oluyordu. evet hiçbir başarı tek başına kazanılmaz (ki bundan jordan da bahsediyordu belgeselde), evet birinin en iyi olarak seçilmesinin çok bir anlamı ve mantığı olmayabilir ama... majestelerinin kişiliği ve yarattığı hikaye biricikti. kazandığı başarıları biri geçebilirdi belki ama jordan gibi. asla.

bir hayale ulaşmak için süreklilik arz ederek çok çalışmak ancak sağlam bir irade ile mümkün olabilir. jordan'da bu erdem vardı. başarısızlık ihtimali en aza indirmek için çevresindeki herkesi yeteneğine, zekasına ve azmine en başından beri inandırmaya uğraşmıştı. ancak tüm bunlar, onun başarılarla dolu bir kariyere sahip olmasına yetmeyebilirdi. ne yani, eğer jordan hiç şampiyonluk kazanamadan emekli olsa tüm zamanların en iyisi olarak anılmayacak mıydı? büyük ihtimalle evet. ama bu ihtimal jordan için mümkün değildi. çünkü onun başarı için eksik olanı görme, bu eksiği kapama veya insanları bu eksiği kapatmak için ikna etme yeteneği vardı. bir amaca ulaşmak için o uğurda harcanan çabanın verdiği mutluluk onun için yeterli değildi. yolda alınan hazzın amaca ulaşmaktan daha tatmin edici olduğu söylemi, onun için hiçbir şey ifade etmiyordu. işte jordan'ı benzersiz yapan nokta tam da buydu. başarısızlığa bir bahane bulmak anlamsızdı.

diziyi mutlaka izleyin. netflix'te şimdiye kadar gördüğüm en kaliteli içerik, prodüksiyon muhteşem. we love this game!

Sıkı bir Jordan hayranından

nba tarihi ve michael jordan üstüne doktora yaptığım için ilk iki bölümde de bilgimin olmadığı bir şeyle karşılaşmadım. zaten sözlük rumuzumdan belli. ancak bu demek değil ki, keyif almadım. mesela jordan'ı takip eden kameralardan bazılarının görüntülerini daha önce görmemiştim. hâlbuki bulls ve jordan ile alakalı yazılan ve çekilen her türlü belgeyi okudum, izledim.

basketboldan biraz bile hoşlanan herkes severek izler. zira bulls'un 97-98 sezonu en alengirli sezonu. başından sonuna kadar çekişmeler, eşitsizlikler, sakatlıklar.

bu arada ikinci bölümün başında pippen'ın kazandığı parayla ilgili bir bölüm var. bilgisi olmayan arkadaşlara şöyle söyleyeyim, bulls'ta 97-98 sezonunda jordan 33 milyon dolar kazanırken, pippen 2.75 kazanıyordu. hatta jordan'dan sonra takımın en fazla kazanan oyuncuları 4.5 ile ron harper ve tony kukoc'tu. gerçi pippen sonra houston ve portland'dan kazandığı paralarla yolunu buldu.

Herhangi Bir Oyuncuyu Michael Jordan ile Kıyaslamadan Önce Bilinmesi Gereken 33 Şey

Her Kesimden İnsanın İzlemekten Keyif Alabileceği En İyi Basketbol Filmleri