SİNEMA 27 Haziran 2016
100b OKUNMA     1178 PAYLAŞIM

Tek Kamerayla Kesintisiz Çekim Yönteminin Kullanıldığı Emek Abidesi Filmler

Genelde One-shot olarak bilinen çekim tekniği olan Pelan Sekans, tek kamerayla kesintisiz yapılan çekimlere deniyor. Hata payının oldukça yüksek olduğu bu teknikte çekilmiş filmleri Sözlük yazarı "takyon" paylaşıyor. Spoiler içerir.

plan sekans; ingilizce'de one-shot, oner, continuous take ya da long take şeklinde terimlerle adlandırılan çekim tekniğidir. tek kamerayla kesintisiz yapılan çekimlere denir. kesintisiz olduğu için hata riski oldukça yüksektir; bu nedenle de bu tip bir sahneyi çekmek kolay değildir. sahnenin süresi uzadıkça hata ihtimali daha da artar, işler daha zorlaşır. tabii bir plan sekansın başarısı sadece uzunluğunda değildir. o tek çekimlik sahnenin ne kadar karmaşık ve hareketli olduğu çok daha önemli bir faktördür bence. çok hareketli sahnelerin one-shot şeklinde çekilmesi çok daha zordur durgun ama uzun bir sahneye göre.

bazı meşhur örnekleri şöyledir:

1 - russkiy kovcheg (2002):

87 dakikalık bu filmin tamamı tek planda çekilmiştir. böyle bir şeye cür'et etmiş olmak bile takdir gerektirir. 


2 - touch of evil (1958):

3 dakika 20 saniyelik açılış sahnesi bir kameranın kesintisiz takibi için oldukça hareketli ve zordur. bu nedenle gelmiş geçmiş en iyi plan sekans örneklerinden biridir bu sahne.


3 - the player (1992):

açılış sahnesi, 7 dakika 48 saniye. şuradan izleyebilirsiniz.


4 - goodfellas (1990):

3 dakikalık copacabana'ya giriş sahnesi martin scorsese'nin ne kadar büyük bir yönetmen olduğunu gösteren yüzlerce kanıttan biridir. 


5 - children of men (2006):

bu filmde birbirinden güzel iki adet oner vardır. ilki 4 dakika 7 saniyelik pusuya düşürülen araba sahnesi, ikincisi ise 7 dakika 34 saniyelik savaş sahnesidir. ikisi de çekilmesi son derece zor sahnelerdir. araba sahnesi.


6 - rope (1948):

alfred hitchcock'un ilk renkli filmidir bu film. filmde 7 ile 10 dakika arasında değişen uzunluklara sahip 10 adet one-shot bulunur. hitchcock filmin tamamını tek planda çekmek istemiş fakat o dönem bir sahnenin maksimum süresi film makaralarının kapasitesiyle sınırlı olduğu ve bir filmi tek çekimde alabilecek film makarası olmadığı için hayalini gerçekleştirememiş usta yönetmen. bu nedenle de 10 adet plan sekans ile oluşturmuş filmi. bazı sahne geçişleri tek çekimmiş gibi görünsün diye özenle birleştirilmiştir.


7 - snake eyes (1998):

tek planda çekilmiş 12 dakika 30 saniye uzunluğundaki açılış sahnesi. tek plan çekimleri ve başka diğer kamera numaralarını seven yönetmen brian de palma'nın en iyi plan sekans denemesi bu olsa gerek. de palma'nın carlito's way ve bonfire of the vanities isimli filmlerinde de  gayet başarılı plan sekans örnekleri vardır. şuradan izleyebilirsiniz snake eyes'ın açılışını.


8 - dai si gin (2004):

 6 dakika 47 saniye uzunluğunda çok başarılı bir açılış sahnesine sahiptir. 


9 - boogie nights (1997):

 2 dakika 54 saniyelik açılış sahnesi ve 2 dakika 47 saniyelik yıl başı sahnesi olmak üzere iki adet long-take vardır bu filmde. ikisi de çok iyidir.


10 - gravity (2013):

children of men'in yönetmeni alfonso cuarón, plan sekansları sevdiğini 7 oscar kazanan filmi gravity'de de göstermiştir. 17 dakikalık açılış sahnesi tek planda çekilmiştir ve çok başarılıdır.


11 - tom yum goong (2005):

3 dakika 55 saniye uzunluğunda kesintisiz bir dövüş sahnesine sahiptir.


12 - hunger (2008):

16 dakika 30 saniye uzunluğunda bir karşılıklı konuşma sahnesine sahiptir.


13 - lat sau san taam (1992):

hastanede geçen 2 dakika 42 saniyelik bir çatışma sahnesine sahiptir.


14 - atonement (2007):

dunkirk'te geçen 5 dakika 7 saniye uzunluğunda bir sahneye sahiptir.


15 - oldeuboi (2003):

 2 dakika 34 saniye uzunluğunda şöyle bir dövüş sahnesi vardır bu filmde.