SPOR 12 Ekim 2018
23,4b OKUNMA     731 PAYLAŞIM

Tenis Raketi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tenis oynamaya yeni yeni başlıyor ve raketler konusunda pek bir bilginiz yoksa fazlasıyla işinize yarayabilecek tavsiyeler.
iStock

akılda tutulması gereken ilk şey tenisi raketin değil, sizin oynuyor olduğunuzdur. raket oyununuza ancak bir derece yardım eder, reklamların aksine sizi sıfırdan iyi oyuncu yapmaz. bu yüzden alacağınız raketin markasıyla, hangi ünlü oyuncunun oynadığıyla, rengiyle ilgilenmek yerine fiziksel özelliklerini göz önüne almanız gerekir.

öncelikle markanın çok bir önemi yoktur. esasen dizayn dışındaki bütün üretim işlemleri neredeyse tüm bilinen markalar için (yonexve pro kennex hariç) çin'de fason olarak yapılmaktadır. özellikler aşağı yukarı birbirine yakındır. ufak tefek farklılıklar ise ancak profesyonel oyuncular için önemlidir.

hangi oyuncu neyle oynuyor diye takip etmeniz de faydasızdır. federer’in oynadığı raketi almak gibi bir isteğiniz varsa, maalesef öyle bir raketi federer den başka hiç kimseden alamazsınız. çünkü ünlü oyuncuların oynadığı raketler her ne kadar biz sıradan insanların dükkandan kolayca satın alabileceği raketler gibi gözükse de, aslında tamamen değişik fiziki özelliklere sahip, oyuncunun isteklerine göre özel üretilmiş, değişitirilmış raketlerdir. o yüzden nadal babolat'la oynuyor, sharapova’nın prince'i var düşüncesini bırakın, sizin için hiçbir anlam ifade etmez bunlar. ki bu oyuncular isterseler tahta sopayla da bizden daha iyi oynayabilirler. raket değil tekniğiniz ve kondisyonunuz sizi iyi oyuncu yapar.

uzun süreli tenis oynamaya karar verdiyseniz, başlangıç raketi tabir edilen ucuz raketleri almayın. bunlar pazarlama taktiğinden, nasıl olur da sürümden kazanırızdan başka bir şey değildir. gerçek bir raket alın. başlangıç için pahalı gelirse, kullanmış raket alın. üstünde çatlak, kırık, deformasyon olmadığı sürece eski raketin yeniden farkı yalnızca kozmetiktir. yeni diye daha fazla para harcamayın. gerçek bir raket almanız hem oyun tekniğinizin daha baştan doğru oturmasına yardım edeceği gibi ilerde anlatacağımız sağlık sorunlarını da önleyecektir.

tenis, turnuva kurallarından önce fizik kurallarına göre oynanır ve raket alırken kesinlikle bakılması gereken yedi parametre vardır. bu kurallara uymayan raketler sizi yalnızca yanlış tekniğe sahip kötü bir oyuncu yapmakla kalmayacak, tenisçi dirseği denen illet hastalığa da yakalanmanıza sebep olacaktır.

1. ağırlık

hafif raket kötü, ağır raket iyidir. raketin ağırlığı, telleri takılmadan evvel en azından 300 gram olmalıdır. bunun üstüne kurşun ağırlıklar ekleyerek, kendinize uygun bir raket yaratabilirsiniz. unutmayın eklediğiniz her gram size daha çok momentum ve sert vuruşlar olarak geri dönecektir.

2. denge

raket sap tarafında daha ağır olmalıdır (head light). bunu test etmek için işaret parmağınızı raketin boğaz kısmına koyarak dengesini test edin. kafa tarafı (head heavy) ağır geliyorsa o raketi kesinlikle almayın. böyle raketler ilk başta daha rahat oynanıyor gibi gözükse de birkaç ay içinde tenisçi dirseğine yakalanmanıza yol açar.

3. esneklik (stiffness)

esnek raketler kolunuzda problem oluşmasını önler, daha iyi kontrol sağlar ama vurduğunuzda top daha yavaş gider. ancak burdaki güç kaybı çok iyi bir oyuncu olmadığınız sürece çok önemli değildir. esnek raket alın. topa vurduğunuzda raketin titremesini hissediyorsanız ve/veya raketten teneke kutuya vurulmuş gibi ses geliyorsa kolunuz zarar görmeden şok emici takın. durum hala devam ediyorsa raketi hemen bırakın. titreşim dirseğin en büyük düşmanı olduğu gibi düzgün vuruşlar yapmanızı da engeller.

4. yüzey alanı

her ne kadar yüzey alanı geniş raketlerle oynamak daha kolay gibi gözükse de işin asli sizin daha çok hata yapmanıza yol açarlar. geniş yüzey alanı merkezin (sweet spot) dışında kenar bölgelerden vuruş yapma ihtimalini arttırır. böyle bir vuruşun sonucu raketin vibrasyonunun artması ve dirseğinizin zarar görmesidir. evet büyük bir raketle kısa vadede daha çok topu karşı tarafa gönderebileceksiniz ama oyununuzu geliştirmek istiyorsanız daha kolay hareket ettirilebilen, kontrolü yüksek küçük bir raket almanız sizin için daha iyidir. bu yüzden 110 dan büyük hiçbir raketi almayın. 90-100 arası idealdir.

5. sap

elinize göre ne çok büyük ne de çok küçük raketle oynamayın. gerekirse vibrasyonu emici yeni grip takın.

6. teller

çok ucuz tellerle oynamayın. raket kendinden telli geldiyse büyük ihtimalle en adı materyalle yapılmıştır. en uygun zamanda değiştirin. teller ne kadar esnek olursa o kadar iyidir. bağırsaktan yapılmış teller en iyisidir ama paketi 40 dolar olduğundan ve iki hafta içinde kopacağından sponsorunuz yoksa veya babanız fabrikatör değilse naylon tel almaya çalışın. kevlar ve aramidden yapılmış teller en kötüleridir. teller oynandıkça gerginliğini kaybedeceği için belli aralıklarla değiştirin. dirsek sağlınız için telleri çok yüksek gerginlikte taktırmayın. bunun dışında ince teller, kalın tellere göre topu kesmeye daha elverişlidir. ama daha kolay koparlar. normal olarak 16, ince olarak 17 telleri seçin.

7. tel düzeni

sert ve düz vuruşları kolaylıkla yapabiliyorsanız daha sık tel düzeneği olan raketleri tercih edebilirsiniz (18x20 gibi). ancak topu kesmeyi seviyorsanız ve/veya topspin'e daha çok ihtiyacınız varsa açık telli raket daha iyi sonuç verecektir (16x18 gibi).

Teniste Sayılar Neden 15 30 40 Diye Sayılıyor?