SAĞLIK 3 Eylül 2021
30,1b OKUNMA     433 PAYLAŞIM

Tenisle Alakası Olmayanların Bile Başına Gelebilen Tatsız Olay: Tenisçi Dirseği

Tenis oynayanlarda sıklıkla görülen ancak tenis oynamayan birçok insanın da gündelik hayatta bazı işlerini hallederken başına gelebilen tendon rahatsızlığı tenisçi dirseğine dair bilinmesi gerekenler.


Tenisçi dirseği nedir, neden olur?

el bileğini geriye çeken kaslar (extensor) dirsekte üst kol kemiğinin (humerus) alt dış kısmına yapışır (lateral epikondil). bu kasların fazla gerilmesi sonucu bu bölgede yırtıklar, dejenerasyon ve iltihap (inflamasyon) olur. bu rahatsızlığa tenisçi dirseği denir. 

anlık bir zorlama ya da zorlu bir antrenman sonrası olur. kişi inat edip o dirsekle söz konusu zorlayıcı esnemeye devam ederse iltihap ilerler. dirsekte lateral epikondil denen yerden başlayıp el bileğine doğru yayılan ağrı olur. bu ağrı çaydanlık kaldırma, kapı kulpu çevirme gibi durumlarda artar.

Nasıl tedavi edilir?

antiinflamatuar ilaçlar, soğuk ve istirahat dışında bant ve dirsekliklerle tedavi edilir. bu bantlar spor sırasında, doktorun dediği yere takılır, kafaya göre bir yere takılmaz. amacı bu kaslar esneme yaptığında o yapışma yerine binen yükü azaltmaktır. inatçı vakalarda şok dalga terapisi, prp gibi alternatif tedaviler denenmektedir. son çare de cerrahi işte.

en çok temizlikçiler, marangozlar ve tamirat falan yapmaya çalışan yaşlı adamların başına gelir. ha bir de tenisçiler ve golfçülerin.

Bu rahatsızlığı yaşayan Ekşi Sözlük yazarları anlatıyor

tenisle hiçbir alakam olmadığı halde sol dirseğimdeki ağrı sebebiyle doktora gittiğimde varlığını öğrendim bu tendon rahatsızlığının. 2 yıl önce tanıştım kendisiyle. dirseğimden bileğime kadar uzayan ağrıya, karıncalanmaya, elimde hareket kısıtlılığına ve kahve fincanı gibi en hafif şeyleri kaldırırken bile canımın acımasına sebep oluyordu. uzun süren özenli kullanım ve jel tedavisinden sonra, kısa süreliğine de olsa geçti ve kahramanlık yapıp, misafirimin çantalarını taşıma ısrarım ve nedense bunu inatla sol kolumla yapmam üzerine, şu sıralar kendisiyle yeniden haşır neşirim. klavyeye dokunurken parmaklarım, sol taraftan karıncalanmaya başlıyor ve tabi ki sürekli devam eden, kolumu açıp kapamayı engelleyen bir ağrı. kısacası, dikkat edilmediği sürece, hortlamaya hazır bekliyor bu saçma rahatsızlık.

3 yıl boyunca başıma bela olan bir rahatsızlık bu. buz tedavisi ile uzun bir süre sonunda geçmektedir. bu arada; evde, arabada tamirat gibi işlere meraklıysanız kesin olarak tornavida ile çalışmamanızı öneririm. burgu hareketi, dirseğe tekrar yapışması gereken tendon ucunu yeniden harap eder. eczanelerde satılan özel tenis dirseği kollukları bir dereceye kadar rahatlama sağlamaktadır.

Bu rahatsızlığa yakalanmamak için nelere dikkat etmek gerek?

nasıl geçtiğini bilmediğim; ama nasıl azdığını, nüksettiğini ve neleri asla yapmamanız gerektiğini çok iyi bildiğim bir maraz bu. asla ama asla yapılmaması gereken hareketler şunlar:

1. tornavida sıkmayın, çağırın usta yapsın ya da tarif edin başkası sıksın. avuçta birşey tutulup sağa veya sola güç kullanarak yapılan seri hareketten bahsediyorum, asla yapmayın.

2. ıslak bezi sıkmayın, başkası sıksın. 1 numaralı hareketin hemen hemen aynısı zaten.

3. ağır eşya kaldırmayın. mesela 19 lt.'lik damacana aslında ağır değildir, ama bu hastalıktan muzdaripseniz sizin için çok çok ağırdır asla kaldırmayın kaldırmaya yeltenmeyin bile.

4. nispeten ağır bir eşyayı, uzun bir süre sağa sola (bu sağ sol özellikle de sizin hareketinizi ani şekilde durduruyorsa) savurmayın. mesela elinize tara alıp, yarım gün boyunca ağaç budamaya çalışmayın. zaten hastalık bu gibi, kolun rutin çalışma düzeni dışında ani yüklenmeler sonucu ortaya çıkıyor.

5. yüzerken dikkatli olun. denize varmanın coşkusuyla hayvan gibi kulaç atmayın, garip su şakaları yapmayın. hele hele suyu avuç içi ile karşı cinsin yüzüne doğru kürekleme hareketinden kaçının, bu hareketi yapmam lazım derseniz suyu ağzınızla gönderin karşı tarafa, daha anlamlı olur hem.

6. fareyi (mouse) sağlam olan elinizle kullanmaya alışın. rahatsız kolun uzun süreli (çok güç gerektirmese de) aynı pozisyonda aynı hareketi yapması en büyük sorun zaten.