EĞİTİM 26 Temmuz 2022
31b OKUNMA     364 PAYLAŞIM

Tercih Döneminde Bilgisayar Mühendisliği Düşünenler İçin: Sektörün En Olumlu Tarafları

Üniversite sınavlarının sonuçlarından sonra sıra belki de en zor aşamaya geldi: Geleceğini belirleyecek olan mesleği tercih etmek. Bilgisayar mühendisliği düşünüyorsanız sizi fena halde gazlayacak bir tavsiye yazısını bu kapsamda şuraya bırakıyoruz.

bilgisayar mühendisliği bence dünyanın en iyi mesleği (beyaz yaka vs işler arasında). o kadar çok artısı var ki say say bitmez.

- geliri diğer tüm mesleklerden daha yüksek.

- sektör uzun vadede korkunç bi büyüme hızına sahip ve sürekli artıyor, iş olanakları aşırı iyi.

- yurt dışına taşınmanın en kolay olduğu meslek. ne doktorlar ya da diğer sağlıkçılar gibi bi denklik gerek, ne başka bir şey. yurt dışında yazılım ve it sektörü daha da büyük olduğu için sürekli yazılımcı arıyorlar zaten. doktorlar anca almanya'ya, inşaat mühendisleri türkmenistan'a, rusya'ya giderken siz dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde iş bulabilirsiniz.

- çalışma ortamı çok iyidir. inşaat mühendisleri dağ başındaki şantiyede, makine mühendisleri sanayideki fabrikada çalışırken, siz genelde büyük şehirlerin en güzel yerlerindeki plazalarda, iş merkezlerinde çalışırsınız.

- mimarlar, inşaat mühendisleri, makine mühendisleri, elektrik-elektronik mühendisleri iş güvenliği açısından riskli yerlerde çalışırken sizin böyle bir şey için endişe etmenize gerek yoktur.

- iş yerinde muhattap olduğunuz kişiler kaliteli ve sosyokültürel seviyesi toplumun ortalamasının çok üzerinde olan insanlar olur genelde. doktorlar her gün hastanede halkla muhattap olup dayak yerken, mimarlar, inşaat mühendisleri şantiyedeki suriyeli işçilerle çalışırken sizin böyle dertleriniz yoktur.

- çalıştığınız şirketlerin sosyal imkanları genelde iyidir.

- şirketler kendinizi geliştirmeniz için üyeliği aylık yüzlerce dolar olan kurs, sertifika vs'yi bedava önünüze sererler. master yaparken dersleriniz işinizle çakışıyorsa okula gitmenize izin verirler.

- devlete eyvallahınız yoktur. devlet, doktorları mezun olduktan sonra zorla kuş uçmaz kervan geçmez yerlere şutlarken, siz nerde isterseniz orda yaşarsınız. eczacılar kendi eczanesini açmak istediğinde devlete yalvarmak zorundayken size karışan olmaz, ne işi kurmak istiyorsanız kurarsınız.

- girişimcilik imkanları olağanüstüdür. bütün girişim ekosistemi yazılım ve it sektörü etrafında gelişir. yatırımcılar bütün parasını bu sektördeki girişimlere yatırır. diğer birçok meslek kendi alanında bi iş kurmak istediğinde, bir ürün üretmek istediğinde dünya kadar sermaye harcamak zorundayken, siz oturduğunuz yerden 3 kuruş parayla girişiminizi kurabilirsiniz. side project olarak ufak bi iş kurup zamanla büyütebilirsiniz.

- freelance çalışma imkanlarında en iyisidir. freelance iş sitelerinde en çok aranan işler yazılımdır. böylece istediğiniz kadar çalışıp, istediğiniz kadar kazanabilirsiniz.

- aralarından bence en önemlisi ise remote çalışma imkanı. diğer tüm meslekler her gün sabah kalkıp ofise gitmek zorundayken yazılım ve it sektörünün sahip olduğu remote çalışma seçeneği sayesinde sizin böyle bir zorunluluğunuz yok. bu sayede digital nomad olabilirsiniz, digital nomad visaları ile istediğiniz ülkeye yerleşebilirsiniz, pahalı bir ülkeden kazanıp, daha ucuz bir ülkede harcayıp arbitraj yapıp alım gücünüzü 5-10 katına çıkarabilirsiniz, yurt dışından dolar kazanıp, türkiye'de tl harcamanın keyfine bakabilirsiniz.

bu mesleğin artıları ve seçenekleri gerçekten çok bol.

e ulan hiç mi eksisi yok bu işin diye sorarsanız benim aklıma gelen ve gözlemlediğim 2 şey var şu ana kadar

1) hareketsiz yaşam. günün büyük bi kısmı bilgisayar başında kımıldamadan geçiyor gerçekten. sağlıklı bi yaşam için spor şart.

2) çalıştığın, öğrendiğin frameworkler, teknolojiler vs sürekli yenilenip, güncellendiğinden dolayı senin de kendini güncellemen gerekiyor. statik bi meslek değil yani.

yaklaşık 20 yıl önce bilgisayar mühendisliği geleceğin mesleği geyiği vardı. ve o gelecek hakikaten geldi, şu an yaşıyoruz onu. hatta öyleki paranın ve imkanların yazılımda olduğunu gören endüstri mühendisleri, elektrik elektronik mühendisleri bile lisanstan sonra bir computer science, data science master'ı yapıp yazılım sektörüne olabildiğince yakın durmaya çalışıyorlar. şu anda altın çağında bu meslek, yakın zamanda da durulacak gibi gözükmüyor.