YEME İÇME 19 Haziran 2020
28,6b OKUNMA     525 PAYLAŞIM

Tesadüf Eseri Ortaya Çıkan, Bizde Pek Sevilmeyen Acı Bira Türü: India Pale Ale

Koyu rengiyle dikkat çeken o acı biranın ilginç bir çıkış hikayesi var. Tavsiyelerle açıklayalım.

Orijin hikayesi

ortaya çıkışı tamamen rastlantısal olan bira türü. 18. yy sonlarında britanyalı bira üreticileri hindistan’daki ingiliz kolonilerine ihraç ettikleri güçlü ale biralarının fıçılarına aylar süren bu yolculuk esnasında koruyucu olması ve birayı taze tutması için çok miktarda şerbetçiotu eklemişlerdir. bu yolculuk sonunda biralar yoğun bir şerbetçiotu aroması ve lezzetine kavuşmuştur ve indian pale ale (ipa) buradan çıkmıştır. şerbetçiounun acılığının en fazla hissedildiği biradır, abd'de çok fazla tüketilen bir türdür. birada denge ararım diyenler için uygun değildir.

Tadına dair

indian pale ale, lager biralarla şekillenmiş damaklara sahip bizler için kolaylıkla sevilemeyecek bir bira çeşididir. acılık değerleri alt sınırda olanları belki bir nebze olsa sevilebilir fakat ibu (international bitterness unit) değeri 30'dan yüksek olanları -ki ipa için 40 ibu hafif bir başlangıçtır- damakta bıraktığı ve hiç gitmeyecek gibi asılı kalan portakal - greyfurt kabuğu acılığı yüzünden bezdirebilir. bu yüzden dengesini tutturmak zordur. dengeli bir ipa sevilir. yani ipa illaki acı olmak zorunda değildir, dengeli bir acılık ipa'nın can damarıdır. seveni sever, sevmeye çalışanı sevemez.

tavsiye 

dogfish head'in lezzeti bir ipa için oldukça ayarındadır. bira manyağı amerikalılar arasında oldukça popülerdir.

türkiye'de bulabileceğiniz iyi ipa'lar; meantime india pale ale, brewdog punk ipa, brooklyn east ipa... (burdaki east india bildiğimiz hindistan'a tekabül eder, amerika'yı hindistan zannetmelerinden dolayı ortaya çıkmış bir karışıklık.)

2020 güncellemesi: türk menşeli en kral ipa gara guzu'nun 4c ipa'sıdır (yeri gelmişken; gara guzu türkiye'de üretilmiş en iyi craft biradır). yine brewdog'un jack hammer adlı ipa'sı gönlümün bira efendileri arasına girmiştir. bardağa doldurduktan sonra ilk koklayışta bile hafif çakırkeyf oluyorum...