TEKNOLOJİ 12 Kasım 2018
52,5b OKUNMA     960 PAYLAŞIM

Tesla'nın En Büyük Projelerinden Olacakken Yıkılan Yapı: Wardenclyffe Kulesi

Tesla Kulesi olarak da bilinen Wardenclyffe Kulesi'nin hayatta kalmasına izin verilseydi eğer belki de şu an bambaşka şeylerden bahsediyor olurduk.

wardenclyffe tower; tesla tower olarak da bilinen, yapımına 1901 yılında long island'da başlanan fakat tam olarak bitirilememiş ve sonrasında imha edilmiş, nikola tesla'nın en büyük projelerinden biri olan bir yapı. 

trans-atlantik kablosuz telefon erişimi, broadcasting ve enerjinin kablosuz aktarımı başlıca amaçlarıdır fakat ana fonksiyonlarını sağlayacak yapılar/gereçler tamamlanamadığından tam olarak operasyonel hale geçirilememiştir. birçok sponsorla günümüz parasıyla milyon dolarlar eden kaynaklarla yapımına başlanmış, fakat tesla'nın zamanın çok ötesinde, pek çoklarına göre uçuk ve daha da önemlisi maddi getirisi kestirilemeyen/olmayacağı düşünülen projelerinin (iyonosferi kullanarak insanlara güç aktarım hatları olmadan bedava elektrik dağıtımı gibi) yatırımcıları korkutması ve teker teker desteklerinin çekilmesi, 1905 yılında tesla'nın alternatif akım motorlarının da dahil olduğu pek çok patentinin süresinin dolmasıyla telif haklarından gelen gelirlerinin de kesilmesiyle yapımı büyük yollar katedildikten sonra durmuş, tesla'nın çeşitli çabalarına rağmen bitirilememiştir. bu projenin tamamlanamaması aynı dönemde tesla'nın başına gelen 35 south 5th avenue, new york'taki laboratuvarının yangınında pek çok ekipmanının, notlarının ve dökümanlarının kaybı ve maddi sıkıntıya düşmesiyle birlikte tesla'nın psikolojik çöküntü içine girmesinde çok büyük bir etkendir.

yapımının durmasının ardından ana binalarının yağmalanmasıyla başlayıp amerikan hükümetinin 1. dünya savaşı sırasında binanın kulesini alman casusları tarafından kullanılabileceği/alman denizaltıları için hedef belirlemede yararlanılabileceği gibi nedenlerle dinamitle havaya uçurmasına uzanan olaylar sonrası proje geri dönülemez şekilde kapanmıştır.


kule, bahsi geçen projelere ek olarak tesla'nın tasarlamaya başladığı "particle beam" gibi çeşitli başka dudak uçuklatıcı projelerde de karşımıza çıkmakta, tesla'nın başlattığı ilk projenin aslında sonrasında gelecek diğer projelerin tabanı olduğu anlaşılmaktadır. böylece bu projenin başarısızlıkla sonuçlanması zincirleme bir etkiyle sonrasında gelebilecek pek çok projeyi de doğmadan öldürmüş, belki de bugün çok farklı bir teknolojik seviyede olmamızı ve bambaşka hayatlar yaşamamızı engellemiştir.

Nikola Tesla'nın Kablosuz Elektrik Aktarımının Mümkün Olduğunu Anladığı Kendi Günlüğünden Satırlar