SİNEMA 6 Mayıs 2021
35,1b OKUNMA     355 PAYLAŞIM

The Godfather'daki Restoran Sahnesinin Direkt Gerçek Bir Olaydan Esinlenmesi

The Godfather'ın en akılda kalıcı sahnelerinden biriydi restoran sahnesi. İşte bu sahne, zamanında ABD'de yaşanmış bir savaşın sonuydu.


the godfather'daki restaurant sahnesi gerçek bir mafya saldırısının uyarlaması niteliğini taşır

masseria ve maranzano arasında süren savaş, bir restaurantta gerçekleşen infaz ile biter ve eski usül mafyadan daha modern mafyaya geçişin ilk adımı olur. masseria, eski usül bir mafyadır; sicilyalılardan başkasına güvenmez. ancak maranzano, masseria'nın ölümüyle gerçek patron olur.

saldırıyı charles 'lucky' luciano tasarlamıştır. luciano ve masseria restaurantta yemek yerken lucky izin isteyerek tuvalete gider. masseria yalnız kaldığında iki kişi tarafından kurşun yağmuruna tutularak öldürülür. lucky luciano, maranzano'nun yardımcısı olur hızlı yükselişi maranzano'yu rahatsız eder. lucky'den kurtulmak ister ama lucky daha hızlıdır ve maranzano'nun da işini bitirir.

lucky'den sonra mafya yapılanması zamanın şartlarına ayak uydurmaya başlamıştır. sadece italyanlar ile değil diğer gruplarla da ortaklık yapılır. artık mafya, takım elbise giyen iş adamlarının sahasıdır.

Lucky Luciano


'castellammarese savaşı' olarak anılan bu olayı biraz detaylandıralım

Castellammarese Savaşı'nın ismi, ABD'deki mafyayı kontrol eden ailenin Güney Sicilya'daki Castellammarese kasabası kökenli olmasından geliyor.

italyanların oluşturduğu çeteler ilk kez joe "the boss" masseria isimli adamın etrafında gruplaşmaya başlarlar. joe new york'ta suç işlencekse benim onayım olmalıdır diyerek ufak tefek işler yapan göçmenleri etrafında toplayarak la cosa nostra'nın ilk temellerini atar.

joe her ne kadar gelenekçi ve hatta geri kafalı da olsa kendisine amerikanvari bir şekilde "boss" yani patron dedirterek italyadaki patronlara takılan "baba" sıfatını kullanmayı bırakır. bugun bile cosa nostra liderleri "boss" olarak anılmaktadır.

ancak tabir-i caizse new york'u adama tek başına yedirmezler. sicilya'dan yeni gelmiş, joe masseria'ya göre daha şehirli ve kendini kültürlü bir avrupalı olarak tanıtan salvatore maranzano bu işte ben de varım diyerek ikinci bir örgütlenme kurar.

Joe Masseria

new york karpuz gibi ortadan bölünmüştür. bu bölünme sonucu castellemarase savaşları patlak verir ve taraflar birbirini öldürmeye başlarlar. tarihler 1928'i göstermektedir.

ancak bu iki büyük patronun yanındaki, new york'a cocuk yaşlarda gelmiş ve amerikan kültürü ile hemhal olmuş gençler durumdan hiç hoşnut değildir. savaşmak yerine para kazanmak ve amerikan rüyasını yaşamak istemektedirler. yaşlı italyanları geri kafalı bulmaktadırlar ve onları "bıyıklılar " olarak anmaktadırlar. bu isyankar gençlerde gelenekçi patronları tarafından asi genç anlamında ingilizceye yerleşmiş olan bizim jön türklere gönderme yapan "young turks" sıfatıyla anılırlar.

(baba romanı ve filmindeki solozzo'nun türk lakabı bu olaya göndermedir. solozzo aynı zamanda türkiye'de afyon tarlası sahibidir. meraklısı 1930'larda atatürk'ün de başını çok ağrıtan eroin fabrikalarını incelesin.)

işte bu young turklerden “şanslı” lakabıyla bilinen lucky salvatore luciano bu işin böyle gitmeyeceğini düşünerek yanındaki arkadaşlarıyla bir plan yapar. karşı tarafa yani maranzano'ya haber göndererek kendi patronu olan joe the boss'u pusuya düşürmeyi önerir. karşılığında patron olarak tanınacak ve joe'nun çetesini devralacaktır.

maranzano teklifi hemen kabul eder.

Salvatore Maranzano

teklifin kabul edilmesi üzerine lucky luciano patronu olan joe masseria'yı yemeğe davet ederek pusu kurar. yemeğin tam ortasında luciano'nun tuvalate gitmesiyle aynı anda içeri giren 3 kişi (ki bunların yahudi kökenli las vegas fikrinin sahibi buggsy siegel, daha sonra "sucun başbakanı" lakabıyla anılacak ve godfather'da vito corleone tiplemesine ilham olacak frank costello ve joe adonis oldukları düşünülmektedir.) joe messaria'yı kurşun yağmuruna tutar. oracıkta can veren joe'nın eline bir de sicilya usulü mesaj olarak maçı ası iskambil kağıdı sıkıştırılır. luciano olay olduğunda tuvalette oldugunu söyleyerek polis sorgusundan kurtulur.

fakat young turkler durumdan yine pek de memnun değildir. capo di du cappi ya da ceasar koltuğunda oturan maranzano her şeyi bir imparator gibi elinde tutmaktadır.

işte burada lucky luciano'nun vizyoner dehası devreye tekrar girer ve bu sefer maranzano'nun sağ kolu olaran genç bonanno ile anlaşılarak 1931 yılında maranzano öldürülür. (lucky luciano 2 adamını polis kılığına sokarak maranzano'nun manhattan'daki ofisine gönderir. çok sıkı koruma altında olan maranzano ofisinde hançerlerle katledilir.)

ceasar düşmüştür...