SİNEMA 17 Ağustos 2020
39,3b OKUNMA     763 PAYLAŞIM

The Martian (Marslı) Filmi Hakkında Az Bilinenler

Ridley Scott'ın yönettiği, başrolünde Matt Damon'ın yer aldığı 2015 yapımı bilim kurgu filmi The Martian'a (Marslı) dair ilginç yapım notları.

- filmin çekimleri, budapeşte’nin 26 km batısında kurulu, dünyanın sayılı kapalı alan film platolarına sahip olan (toplamda 6 plato var) korda’da (korda studios) yapılmış sahneler için en büyük plato üzerinde toplamda 20 farklı set kurulmuş. ayrıca ürdün’de bulunan ünlü ‘ram vadisi’nde de 8 gün boyunca gerek çöl panoramasının gerekse matt damon’ın olduğu kimi sahnelerin dış mekan çekimleri yapılmış ve daha sonra bu görüntüler, dijital teknoloji kullanılarak fona monte edilmiş.


- her birinin konusu mars’ta geçen, 2000 yılı yapımı ‘görev: mars’ (mission to mars), yine 2000 yılı yapımı ‘kırmızı gezegen’ (red planet) ve 2013 yılı yapımı ‘the last days on mars’ filmlerinin çekimleri için de ‘ram vadisi’ (wadi rum) kullanılmış. vadi, ürdün turizmi için büyük gelir kaynağı olan bir yer.


- ‘matt damon’ın tek göründüğü sahneler çekilirken elbette sette diğer oyuncular mevcut değil ve bu çekimler yaklaşık 5 hafta boyunca durmaksızın devam etmiş. böylelikle ‘damon’, filmde birlikte gözüktüğü sınırlı sayıda isim haricinde birçok oyuncuyla, ancak çekimlerden sonra, filmin gösterimi öncesi tanıtım sürecinde karşılaşmış.


- set çekimlerindeki yer örtüsünün, ‘ram vadisi’ (ürdün) çekimlerindeki kum rengiyle uyumunu yakalayabilmek için macaristan’ın üç farklı noktasından toprak, kum alınarak harmanlanmış. sonuçta set çekimleri için, ‘mars’ yüzeyine benzeyecek manzara ve karasal görüntüyü yaratmak amacıyla yaklaşık dört bin ton toprak, kum, taş vb. kullanılmış.


- çekimlerin yapıldığı platoya komşu diğer bir platoda bir tarla oluşturulmuş ve patatesler gerçekten de bu tarlada yetiştirilmiş. patateslerin gelişim evreleri farklı açılardan çekilmiş ve sonrasında ‘mark watney’in hayatta kalabilmek için kurduğu sera sahnelerinde kullanılmış.


- senaryo aşamasında uzay, uzay yolculuğu ve özellikle mars hakkında hataya yer vermeyecek şekilde net teknik bilgiler için nasa’dan destek alınmış. ‘newsweek’te yer alan bir habere göre nasa, bu film için, destek olduğu diğer tüm filmlerden daha fazla zaman ve teknik ekip desteği sağlamış. ‘nasa’, her ne kadar resmi bir devlet kurumu olsa da arşivlerinin kullanımı ve yapılan başvurulara verdiği teknik danışmanlık için ücret talep etmiyor.

- matt damon’ın kullandığı mars taşıtı (rover), filmde güneş enerjisiyle çalışır gözükse de elbette gerçekte araca 2.0 dizel motor monte. araç, çekimlere başlanılmadan önce macaristan’da bir taş ocağında kullanılarak test edilmiş. ram vadisi çekimlerinden sonra da rover, misafirperverlikleri karşılığında bir teşekkür olarak ürdün yönetimine hediye edilmiş ve halen ‘ürdün kraliyet otomobil müzesi’nde sergilenmekteymiş.


- çekimler toplamda 72 günde tamamlanmış.

- filmin senaryosu, ‘andy weir’ın aynı adlı romanından uyarlanarak ‘drew goddard' tarafından yazılmıştır. romandaki ‘mark watney’ karakteri daha içine kapanık ve depresif biri olarak betimlenmişken filmdeki ‘watney’ ise tam tersine daha esprili ve dışa dönüktür.

- romanın yazarı andy weir, fizikçi (parçacık fiziği) bir baba ve elektrik mühendisi bir annenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. yazarlığının yanı sıra ‘yazılımcı’ kimliğiyle de bilinir. romanı yazarken, ‘ares’in teorik görev tarihlerini hesap etmek amacıyla, dünya-mars yörünge parametrelerini kullanarak yazdığı kendi icadı bilgisayar yazılımını kullanmış.

- filmin sonundaki kurtarma sekansının ilk sahnelerinde ‘mark watney’ karakterinin gözyaşlarını tutamadığı görülür. çekimler sırasında ‘matt damon’ sette tek oyuncudur. diğer oyuncuların seslendirdikleri replikler kayda alınmıştır ve karakteri canlandıran ‘matt damon’, ‘kumandan lewis’in sesini (jessica chastain) kayıttan dinlerken kendisini gerçekten de rolüne kaptırarak ağlamaya başlar. yönetmen ridley scott, matt damon’ın performansından o kadar etkilenmiştir ki sahnenin tekrar çekimini yapmaz ve montajda bu haliyle kullanır.


- watney’nin nasıl kurtarılacağına dair aklına fikir geldiği sırada ‘rich purnell’ karakteri ofisinde kayarak düşer, sonra ayağa kalkar ve devam eder. karakteri canlandıran ‘donald glover’ bir röportajında, sahnenin çekiminde gerçekten de ayağı kayarak düştüğünü ve kalktığında rolüne devam ettiğini ve sonuçta ridley scott’un bu çekimi kullandığını söylemiştir.

- kurgusal ‘nasa’ merkez binasının ofislerinin çekimleri, budapeşte’de, ilginç bir mimarisi olan ve ‘balina’ (budapest balna) olarak bilinen bir avm binasında ve ‘çin uzay ajansı’ ile alakalı çekimler de yine budapeşte’de bir sergi binasında çekilmiş. biri abd, diğeri ‘çin’de geçen sahnelerin konu olduğu bu binalar, gerçek hayatta birbirlerinden yalnızca 3 tramvay durağı uzaktalar.


- çekimler, planlandığı tarihten önce bittiği için bütçeden yaklaşık iki milyon dolar tasarruf edilmiş.

- ‘matt damon’ın canlandırdığı karakter ‘mark watney’. ingilizce mark ismi latince ‘marcus’tan geliyor. ‘marcus’ latince ‘mars’ demek.

- ‘mark watney’in marsta geçirdiği günlerin sayımında ekrana yansıyan ‘sol’ sözcüğü latince ‘güneş’ anlamındadır.

- kurtarma görevi sırasında ‘hermes’te kapağın patlatıldığı sahnede duyulan alarm sesi, yine bir ridley scott filmi olan 1979 yılı yapımı ‘yaratık’ filmindeki uzay gemisi ‘nostromo’daki alarm sesinin aynısıdır ..

kaynak : wikipedia, kordastudio.hu, imdb, thedailystar, latimes.com (reviews), whatculture, architecturaldigest (çapraz çeviriler bana aittir. türkçe kaynak kullanılmamıştır.)