SİNEMA 21 Ocak 2020
57,8b OKUNMA     616 PAYLAŞIM

The Shining Filmi Hakkında Az Bilinen Detaylar

Stephen King'in aynı isimli romanından 1980 yılında Stanley Kubrick tarafından beyaz perdeye uyarlanan The Shining (Cinnet) hakkında ilginç yapım notları.

ilk piyasaya çıktığında, filmin alternatif bir sonu vardı. jack'in cesedinin çekiminden sonra, film otel dışında bir polis sahnesine geçer. daha sonra wendy'nin bir hastane odasında dinlendiği ve danny’nin bir bekleme odasında oynadığı sahne görünür. otelin yöneticisi ullman gelir ve kocasının cesedini mülkün herhangi bir yerinde bulamadıklarını söyler. stanley kubrick, filmin yayınlanmasından bir hafta sonra sahnenin kaldırılmasını sağlamıştı.


180 derece kuralı ya da aks kuralı çekim esnasında obje ile kamera arasında kabul edilen hayali açıdır. çekilen nesnenin etrafında kamera en fazla 180 derece hareket edebilir bu kurala göre. yani iki kişinin konuşması çekilirken kamera eğer 180 derecelik aks açışını bozup karşı tarafa geçerse başta sağda gördüğümüz kişiyi solda görürüz ya da yolda giden bir arabayı çekerken 180 derece bozulup karşıya geçilirse araba bir önceki çekimden tam ters yöne doğru hareket eder görünür ve izleyicide bu hata fark edilir. eğer bu kurala uyulmazsa buna aks atlaması denilir. filmin yönetmeni stanley kubrick, jack'in grady ile yaptığı görüşme sırasında bu kuralı kasıtlı olarak ihlal eder ve görsel olarak izleyiciye jack'in daha çok grady'ye dönüştüğünü ima eder.


dış çekimlerde oregon'daki timberline lodge oteli doğrudan kullanıldı ancak tüm iç mekanlar, ingiltere'deki elstree studios'ta özel olarak inşa edildi. timberline otel yönetimi kitapta geçen 217 numaralı odayı kullanmamalarını istedi. çünkü filmden sonra kimse bu odada kalmak istemezdi. kubrick senaryoyu otelde var olmayan oda numarası 237'yi kullanacak şekilde değiştirdi.


yazar stephen king, ailesi colorado'daki stanley hotel'de kalırken bu kitabın fikrini oluşturdu. kış için kapatılmadan önce son konuk oldular. bir grup rahibin otelden ayrıldığını gördü ve orasının aniden tanrısız olduğunu düşündü. stephen king ve ailesi romanda tabiri caizse perili oda olan 217 numaralı odada kalmıştı, filmde bu odanın numarası 237'dir.


danny lloyd çok genç olduğu ve ilk oyunculuk işi olduğu için stanley kubrick çocuğu çok koruyordu. filmin çekimi sırasında, lloyd çektiği filmin bir korku filmi değil bir drama olduğu izlenimi altındaydı. hatta, wendy danny'yi colorado salonunda jack'e bağırarak kucağına alıp götürdüğünde, aslında gerçek boyutta bir kukla taşıyordu, bu sahneden etkilenmemesi için danny sette çekimde bulunmadı gerçeği ancak birkaç yıl sonra, filmin yoğun olarak düzenlenmiş bir versiyonu gösterildiğinde fark etti. filmin yapımından on bir yıl sonra on yedi yaşına kadar kesilmemiş versiyonunu görmedi.


çok sayıda tekrar çekimleriyle tanınan stanley kubrick, asansörlerden kan dökülen çekimi sadece üç seferde yaptı. eğer her kan akıtılmasından sonra set alanının kuruması ve temizlenmesi 9 gün sürmüyor olsaydı bu 3 çekim için yeterli bir tekrar denebilirdi.


filmin son sahnesindeki "karlı" labirent dokuz yüz ton tuz ve ezilmiş strafordan oluşuyordu.


ünlü açılış sahnesi montana'daki glacier ulusal parkı'nda çekildi. sahnede görülen yol, aslında kış aylarında kapanıyor ve sadece kar araçlarıyla geçilebiliyor. filmin yönetmeni stanley kubrick tanınmış bir helikopter kameramanı olan greg macgillivray'i montana'ya gönderdi ve sahneyi çeken mcgillivray oldu.


filmin yönetmeni stanley kubrick'in kızı vivian kubrick parti sahnesinde siyah bir elbiseyle bara en yakın kanepenin sağ tarafında otururken görülebilir.


stanley kubrick'in steadicam kullanımını içeren ilk filmi. kubrick dönemin kameralarını çekim sırasında elde etmek istediği çekim türü için eski bulmuştu. özgür ve eksiksiz bir görüş açısı istedi, ancak çekimlerin pürüzsüz ve hassas olmasını istedi. bir meslektaşı yeni geliştirilmiş bir teknoloji kullanmasını önerdiğinde, kubrick kararsızdı. kubrick, sonunda filmde kullanılmasına izin vermeden önce bir steadicam ile günlerce çekim yaptı. kullanımı, filmin overlook hotel'in salonlarında danny'yi üç tekerlekli bisikletle takip ettiği ve jack ile filmin sonundaki labirent sahnelerinde görülebilir. bu film aynı zamanda steadicam kullanılan ilk filmlerden biriydi.


overlook hotel'in iç mekanlarını inşa etmek için stanley kubrick ve prodüksiyon tasarımcısı roy walker, tek bir tasarım estetiği vermek yerine gerçek otel parçalarının bir birleşimine benzemesini amaçladı. kubrick, otel odalarını fotoğraflamak ve favorisini seçmek için ülke çapında birçok fotoğrafçı yollamıştı. örneğin, kırmızı tuvalet frank lloyd wright tarafından arizona'daki biltmore hotel'deki bir odadan modellenmiştir. colorado salonu ise ahwanee hotel'in salonundan modellenmiştir. gerçekten de, avizeler, pencereler ve şömine neredeyse aynıdır, öyle ki ahwahnee hotel'e giren insanlar genellikle "filmin çekildiği otel olup olmadığını soruyorlardı.


jack nicholson, jack'in yazımını kesintiye uğratttığı için wendy'yle tartıştığı sahnenin kendisi için en zor çekim olduğunu açıklamıştı. çünkü kendisi de bir yazardı ve kız arkadaşıyla benzer tartışmalara girdiğini söylemişti.


stanley kubrick, jack'in yazdığı "all work and no play makes jack a dull boy" kelimelerini yazarak bir daktilonun sesini kaydetti. bazı insanlar daktilodaki her tuşun sesinin farklı geldiğini iddia etmişti. bu yüzden kubrick rastgele daktilo sesleri almak yerine cümlenin aynen yazılışının sesini aldı.


stephen king bu filmde hayal kırıklığına uğramıştı. american film'in haziran 1986 sayısında yapılan bir röportajda, "içinde motor olmayan büyük bir güzel cadillac gibi, içinde oturabilir ve deri döşemenin kokusunun tadını çıkarabilirsiniz, ama asıl sorun kubrick'in tür hakkında belirgin bir anlayışa sahip olmayan bir korku resmi yapmak için yola çıkmasıdır." dedi. özellikle king, jack nicholson'un jack torrance rolünü beğenmedi. çünkü romanda, jack'in başlangıçta kötülük güçleri tarafından yavaşça üstesinden gelen ve alkolizme karşı kaybedilen bir mücadeleyle savaşan iyi bir adam olduğunu hissetmesi çok önemliydi. king, kararsız karakterler oynadığı iyi bilinen nicholson'un rol oynaması nedeniyle, filmdeki jack'in hikaye başladığında çok fazla kenarda olduğu ve karakterin çok önemli içsel iyiliğe sahip olmadığı görüşündeydi. king, hikayenin başında karakteri daha güler yüzlü oynayabilecek birinin olmasını istemişti. görünüşe göre jon voight'a çok hevesliydi.


ayrıca stephen king, shelly duvall'ın wendy'yi canlandırmasını çok eleştiriyordu. kubrick'in wendy'sinin filme alınan en kadın düşmanı karakterlerden biri olduğunu söyledi; ve karakteri böyle yazmadığı konusunda ısrar etti. kubrick ise bu konuda kitapta bahsedilen, güçlü, güzel ve kendine güvenen wendy'nin jack gibi bir kaybedenle uzun süre kalamayacağını söyledi. kubrick, seyircinin bu küfürlü alkolikle kalacağına inanması için wendynin umutsuz, acıklı ve bağımlı biri olması gerektiğini söyledi. ve kubrick'i, merryl streep veya jane fonda'dan farklı olarak, bunu gösterebilen duvall'ı seçmeye iten şey de buydu.


danny’nin hayali arkadaşı tony, kitapta aslında danny'nin gelecekten onunla konuşan yetişkin kendisidir ( hatta kitapta, danny'nin orta adı anthony'dir ve hayali arkadaşı da bunun kısaltılmışı "tony") dahası, kitapta tony, bir tür vicdan duygusu olmasının yanı sıra bir altıncı his gibi davranan hayırsever bir hayali arkadaş ve okulda çok arkadaşı olmadığı için danny için sıkı bir dosttur. tony, danny tarafından bir kişi olarak tamamen görülebilir. filmde ise tony görünmezdir ve sadece bir sestir. filmde tony de neredeyse kötü görünüyor ya da danny'nin zihinsel olarak rahatsız olduğuna dair bir işaret, sık sık danny'nin annesini korkutmasını ve sonunda "redrum" yazmasını sağladığını gösteriyor.


filmin kritik başarısına rağmen, en kötü filmlere ve oyunculara verilen iki altın ahududu ödülü'ne aday gösterildi: shelley duvall için en kötü kadın oyuncu ve stanley kubrick için en kötü yönetmen. her iki ödülü de "kaybetti"


shelley duvall, karakter adı gerçek hayat adıyla aynı olmayan torrance ailesinin bir üyesini oynayan tek oyuncu. jack nicholson, jack adında bir karakter oynadı ve danny lloyd, danny adında bir karakter canlandırdı.

jack'in yazmaya çalıştığı kitap, tekrar tekrar tek bir cümle içeriyordu ("all work and no play makes jack a dull boy "). filmde görülen yaklaşın 400 sayfada bu gerçekten de her sayfa için yazılmıştı. filmin yönetmeni kubrick filmin diğer ülkeler için yayınlanan versiyonlarının her birine farklı cümle ekledi. filmin italyanca versiyonu için, kubrick "bocca'da" ıl mattino ha l 'oro "ifadesini kullandı (" erken uyanan altın bir güne başlar "). almanca versiyonu için, "du heute kannst besorgen miydi, das verschiebe nicht auf morgen" ("bugün yapabileceğinizi asla yarına ertelemeyin"). ispanyolca sürümü için, "no por mucho madrugar amanece más temprano" ("siz ne kadar kalksanız da güneş erken doğmaz").ve son olarak fransızca versiyonu için, "un 'tiens' vaut mieux que deux 'tu l'auras'" ("eldeki bir kuş çalıda iki kuş değerindedir").
___

not: eğer bu bilgileri video olarak izlemek ve beni desteklemek isterseniz kanalıma göz atabilirsiniz

Kubrick'in, The Shining'de Sembolizmin Dibine Vurarak Anlattığı Kızılderili Soykırımı