MİMARİ 20 Şubat 2023
17,2b OKUNMA     352 PAYLAŞIM

Tokyo'da Ciddi Ciddi Babil Kulesi İsminde Bir Binanın Tasarlanmış Olması

En çılgın gökdelen projelerinden birini incelemeye hazır olun.

"tokyo babil kulesi, muhtemelen önümüzdeki 100 yıl içinde inşa edileyemecek. eğer inşa edilirse, dünyanın en yüksek binası olacak ve everest dağı yanında bir oyuncak gibi görünecek" diyor kaynaklar.

bu ultra gökdelenin inşası 100 ila 150 yıl arasında sürmesi tahmin ediliyormuş. eğer proje hayata geçerse, tamamlandığında 30 milyon kişiyi barındıracak kadar büyük olacak. ütopik gibi görünse de bunun tasarımı yapılmış. kim tarafından ve neden tasarlanmış? detayları yazıda...


tokyo babil kulesi, tokyo şehrinde 33.000 fit veya 6,2 mil (10 km) yüksekliğinde önerilen bir hiper binadır. tokyo babil kulesi, waseda üniversitesi'nden profesör toshio ojima tarafından mega yapı olarak tasarlanmıştır. ve insanoğlunun şimdiye kadar tasarladığı dünyanın en yüksek binasıdır. bu ultra gökdelenin tamamlanması için yaklaşık 100 ila 150 yıl gerekmektedir. ancak bir kez inşa edildiğinde 30 milyon insanı barındırabilecek kapasiteye sahip olacak.

ismi, incil'deki 8,150 ft (2,500 m) yüksekliğindeki babil kulesi gibi göklere yükselme arzusunu ima etmektedir. eğer inşa edilirse, tokyo babil kulesi everest dağı'ndan 3,770 feet (1,150 m) daha yüksek bir yüksekliğe ulaşacak ve bu projeyi benzeri görülmemiş bir mimari başarı haline getirecektir.

Babil Kulesi / Alexander Mikhalchyk

tokyo babil kulesi nedir?

tokyo babil kulesi, 33.000 feet (10.000 metre) yüksekliğinde bir kentsel yapıdır. bina, 1992 brezilya dünya zirvesi'nde mimar toshio ojima tarafından önerilmiştir. o dönemde, 1.000 metre sınıfındaki çevre dostu ultra yüksek gökdelenlerden biriydi. bu gökdelenler 1980'lerde ve 1990'ların başında büyük inşaat şirketleri ve geliştiriciler tarafından tasarlandı. bunlar arasında tokyo babil kulesi, şimdiye kadar ortaya konan en yüksek vizyoner gökdelendir.

yapının logaritmik tasarımı, konik şekli, geniş tabanı ve daralan üst kısımları onu kendisine uygulanan her türlü kuvveti taşıyabilecek kadar güçlü kılmaktadır. tokyo babil kulesi bir arkoloji örneğidir çünkü proje biyolojik çeşitliliğin korunmasına odaklanmaktadır.

bu projede tokyo metropolitan alanının büyümesi sekiz farklı nesle bölünmüştür. proje 1880'de edo dönemiyle başlıyor ve uzak geleceğe kadar devam ediyor. bu mega yapı, kentsel büyümenin olumsuz çevresel etkilerini azaltmak için tasarlanmıştır.

sekizinci nesilde, tokyo babil kulesi 30 milyon sakini barındırmaya başlıyor. bu hiper yapının, 1885 yılında açılan ve tokyo'nun en işlek hatlarından biri olan yamanote hattının iç tarafında yer alması öngörülüyor. binanın planı ve modeli masaki yabuno'nun konsept sanatına dayanmaktadır.

proje'nin amacı

japonya'nın tokyo babil kulesi gibi hiper bina projeleri, aşırı nüfuslu metropolleri dikeyleştirmeyi öneriyor. amaç, tokyo kentindeki düzensiz, düz kentsel binalar sorununu ele almaktır. bu mega yapı, kentin tüm hükümet, iş ve dinlenme tesislerini tek bir devasa binada bir araya getiriyor. şehir planlamacıları, gelecek nesiller için aşırı nüfuslu şehirlerin ısı adası etkisine bir çözüm üzerinde çalışıyorlar. bu etki, kentsel faaliyetlerden kaynaklanan atık ısı birikiminin yanı sıra diğer çevresel sorunlardan da kaynaklanmaktadır. buna araçların egzoz emisyonları ve trafik sıkışıklığı gibi erişim sorunları da dahildir.

japonya'nın ekonomik balonunun 1994 yılında patlamasının ardından, tokyo babil kulesi gibi hiper yapıları araştırmaya devam etmek üzere japon hiper yapı çalışma grubu kuruldu. ancak hükümetin sık sık değişmesi ve sık sık meydana gelen depremler bu çalışma grubu için bardağı taşıran son damla oldu.

sonuç olarak tokyo babil kulesi hiçbir zaman inşa edilemedi. japon ekonomisi çöktükçe, bunun gibi cesur fikirlerin askıya alındığı görülüyor. çoğu daha geniş sosyal ve ekonomik sonuçları göremedi. çünkü o anın teknik olanaklarıyla çok meşguldüler. bunlardan biri de hiç şüphesiz tokyo babil kulesi'ydi.

tokyo babil kulesi 33.000 feet (10.000 m) yüksekliğiyle en büyük yapıları bile gölgede bırakmaktadır. buna burj khalifa (2,716 ft/828 m) ve everest (29,032 ft/8,849 m) de dahildir. eğer inşa edilirse, hiç şüphesiz gezegendeki en yüksek yapı olacaktır. karşılaştırma yapmak gerekirse, jet uçakları iç hat uçuşlarında 33.000 ft'ten (10 km), uluslararası uçuşlarda ise 39.000 ft'ten (12 km) daha aşağıya inmemektedir. 33.000 ft (10 km) yükseklikte hava basıncı deniz seviyesinin dörtte biri kadardır ve sıcaklık yaklaşık -67 fahrenheit (-55 santigrat derece) derecedir.

tokyo babil kulesi'nin maliyeti

binanın inşaat maliyeti 25 trilyon abd dolarıdır. temel alanı 110 kilometrekare, toplam taban alanı 1.700 kilometrekare ve 10 milyar tonluk etkileyici bir çelik hacmine sahiptir.

2010 yılında yapılan bir tahmine göre, tokyo babil kulesi'ni inşa etmek 3 katrilyon yen ya da 2023 yılında 3,3 katrilyon yene mal olacaktır. bu da bugünün parasıyla yaklaşık 25 trilyon usd (ya da 25.500.000.000.000 abd doları) yapmaktadır. yapının japonya'nın ulusal bütçesinin yaklaşık 30 yılına ya da ülkenin gsyh'sinin altı katına mal olması bekleniyordu. bunun tek nedeni planın ne kadar kullanışsız ve yıkıcı olduğuydu. mega yapı, japonya'da 1986'dan 1991'e kadar süren ve "balon ekonomisi" olarak adlandırılan patlama döneminde tasarlandı.

tokyo babil kulesi'nin tasarımı

tokyo babil kulesi'nin yüksekliği 33.000 feet'e (10.000 m) kadar ulaşmaktadır. böylece, bu mega binanın genel tasarımı çeşitli tanımlamalara ayrılmıştır. bunlar belirli yüksekliklere bölünmüştür ve her biri belirli işlevler sağlar.


tokyo babil kulesi'ne yönelik zorluklar

babil kulesi çevre dostu ve enerji verimli olacak şekilde tasarlanmıştır. teorik olarak, bu hiper binanın inşası sonucunda japonya'nın en büyük ovası olan kanto ovası'nın geniş bir bölümü kullanıma açılacaktır. ancak tokyo babil kulesi projesinin önünde birkaç zorluk bulunmaktadır:

aşırı maliyet

ilk olarak, tokyo babil kulesi'nin önerilen inşası için bir bütçe oluşturma görevi zordur. bunun nedeni projenin aşırı maliyetli olması ve pahalı, yarı kalıcı onarımlara ihtiyaç duyulmasıdır. kuleyi çevreleyen alanda yaşayanların ve işletmelerin yerlerinin değiştirilmesi önemli miktarda zaman ve para gerektirecektir.

büyük bir arazi parçası

tokyo babil kulesi'ni inşa etmek için minimum 10,5 km büyüklüğünde geniş bir arazi parçasına da ihtiyacınız olacaktır. bu kare bir temel içindir. daire şeklinde bir temel için minimum yarıçap 6 km (12 km çapında) olacaktır.

kısıtlı uçuş bölgesi

bir binanın yüksekliği 3,300 feet veya 1,000 metreyi aştığında, etrafındaki hava sahasının kısıtlanması gerekecektir. bunun nedeni, terörizm gibi insan kaynaklı veya beklenmedik zorluklardan kaynaklanan uçak çarpışması riskidir. kaza olasılığını azaltmak için binanın bulunduğu bölgede uçuşların sıkı bir şekilde düzenlenmesi ya da tamamen yasaklanması gerekecektir.

potansiyel ölü sayısı

tokyo'daki babil kulesi'nin bir deprem ya da başka bir afet nedeniyle çökmesi halinde ölü sayısının on milyonları bulması muhtemeldir. özellikle tokyo metropolitan bölgesi gibi depreme yatkın bölgelerde bu sayı on milyonları bulabilir. yapısal bir arıza durumunda çok sayıda can kaybını önlemek için tokyo babil kulesi'nin son derece katı güvenlik standartlarını karşılaması gerekmektedir.

sert hava koşulları

devam edecek olursak, tokyo babil kulesi'nin üst katlarındaki yaşanabilir alanın bir jet uçağı kadar hava geçirmez ve ısı tutucu olması gerekir. bu, içerideki insanları kırık camlar, güçlü rüzgarlar ve -67°f veya -55°c'ye kadar düşük sıcaklıklar gibi dışarıdaki sert hava koşullarından korumak içindir."

kaynak / wiki

ilgili video