EKONOMİ 3 Aralık 2018
88b OKUNMA     835 PAYLAŞIM

Tonlarca Amerikan Altınının Saklandığı Yüksek Güvenlikli Bina: Fort Knox

Fort Knox, ABD'nin Kentucky eyaletinde bulunan bir askeri üs. Burayı özel kılan detay ise ABD'nin binlerce ton altınının burada depolanıyor olması.

fort knox; amerika'nın kentucky eyaletinin louisville şehrinin güneyinde bulunan, amerikan külçe rezervlerinin tutulduğu binadır. içinde ne kadar külçe altın olduğu çok tartışmalı bir konu olsa da (kimilerine göre ortada altın falan yoktur, kimilerine göre çok çok az miktarda altın vardır) tahminlere göre yaklaşık 4176 ton altın bulunmaktadır.

bu kadar fazla altını korumak kolay bir iş değildir; bunun için çok çeşitli ve karmaşık güvenlik sistemleri geliştirilmiştir

ilk olarak fort knox, 109 bin hektar büyüklüğünde bir amerikan askeri üssünün yanında inşa edilmiştir. binanın dış duvarları yaklaşık 122 cm kalınlığında granitle kaplıdır. bu dış yüzeyi kaplayan graniti destekleyen çelik, beton ve yanmaz maddelerin desteklediği düşünülmektedir. söylentiye göre dış duvar direkt bir atom bombasını bile durdurabilecek kadar sağlamdır.

binadaki pencereler içeriden ve dışarıdan sıkı bir biçimde mühürlenmiştir. aynı zamanda içerisinin gözükmemesi için bütün pencereler filtrelenmiştir. penceredeki çamlar ise ateş ve kurşun geçirmezdir.

binanın giriş kapısı yaklaşık olarak 22 tondur ve kimse tek başına giriş yapamaz. burada çalışanlar bir grup halinde kendilerine verilen günlük olarak değişen şifreleri kullanıp giriş yapmak zorundadır. çalışanların haftalık çalışma programları devamlı değişiklik göstermektedir.


binanın altından içeriye sızmaların engellenmesi için bina yaklaşık 305 cm granit ve birkaç kademeli beton yüzey üzerine oturtulmuştur.

binanın her köşesinde içerinin her santimetrekaresini gösteren ve kayıda alan güvenlik kameraları mevcuttur.

binanın bahçesinde thompson marka hafif makinalı tüfekli küçük karakollar vardır. 1970'ten sonra bu karakollar binanın iç kısmına da inşa edilmiştir.

binadaki kasalar mosler safe company tarafından üretilmiştir. kasalar hakkında en son alınan bilgi; yaklaşık 80 cm kalınlıkta olup, çelik ve beton kullanılarak yapıldığıdır. daha sonra değiştirilip değiştirilmediği ya da güçlendirilip güçlendirilmediği hakkında bir bilgi yok.

binanın kendisinin dışında etrafında da çok yüksek güvenlik önlemleri bulunmaktadır. binanın bahçesini çevreleyen ve ilk bariyer olarak adlandırılan basit tel örgüler pek çok hareket sensoru barındırmaktadır. ilk bariyerin arkasından yaklaşın 30 metrelik betonla güçlendirilmiş elektrikli bariyer olan ikinci bariyer gelmektedir. bunun yanı sıra binayı çevreleyen dikdörtgen şeklinde bir diğer elektrikli bariyer vardır. üçüncü bariyer olarak adlandırılan bu kısımda güvenlik görevlilerinin giriş çıkışları için güvenlik kapıları mevcuttur.

bu bariyerlerin dışında 1937 yılında dövme demirden yapılmış ve sekizgen şeklinde olan binanın orijinal bariyeri vardır. ayrıca 1970 yılında binanın bahçesi düzenlenip düzeltilmiştir. binadan bakıldığında güzel bir görüş alanına sahip olabilirsiniz.

bunların yanı sıra fort knox, coğrafi açıdan bakıldığında kentucky gibi bir yere kurulduğundan denizden gelen tehlikelere karşı doğal olarak korunaklıdır. ayrıca binanın hemen doğusu birtakım sıra dağlar barındırmaktadır. aynı zamanda binanın hemen dibinde konuşlanmış 16. cavalry regimen, 19.engineer battalion, us army armor school ve 3. brigade combat team bulunmaktadır. daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse bina; tanklar, zırhlı askeri taşıyıcılar, saldırı helikopterleri ve topçuların desteklediği 30 bin askerin dibinde kurulmuştur.


buraya kadar anlatılanlar sadece fort knox hakkında bilinen güvenlik önlemleri; bir de tahmin edilenler var

bunlardan bir tanesi sel tünelleridir. söylenene göre binayı inşa edenler bank of france'ten esinlenerek binaya sel tünelleri kurmuşlardır. içeriye birisinin sızdığı tespit edildiği taktirde bu tüneller sular altına kalacaktır.

bunun dışında ikinci ve üçüncü bariyerler arasında anti personel mayınları, havadan karaya füze sistemi ve hareket sensorlu makineli tüfekler olduğu düşünülmekte.

bir diğer sistem ise sanal yolcu izleme sistemidir. bu sistem yaklaşık 4.5 km ötedeki şüpheli hareketliliği güvenlik görevlilerine bildirebilir. söylenene göre oradan geçmekte olan bir araçla, orada oyalanan bir insanı ayırt edebilecek kadar yüksek bir yapay zekaya sahiptir.

biyometrik kimlikler ise olduğu düşünülen bir başka sistemdir. bu sistem filmlerde gördüğümüz kamera ve parmak izi okuyucusudur. yalnız buradaki kameranın estetik ameliyatları bile anlayabildiği söylenmektedir.

bu söylenenlerin hepsinin dışında bir de uydu koruması olduğu söylenmektedir ancak bütün bu sistemlerin doğruluğu yada yanlışlığı hakkında kesin bir bilgimiz yok.


peki fort knox neden kuruldu?

bu konu hakkında yazılıp çizilen pek çok şey var ancak gerçek bilgi çok çok az. şunu biliyoruz ki, ikinci dünya savaşı sırasında ingiltere magna carta ve bazı kraliyet mücevherlerini, amerika birleşik devletleri ise anayasasını ve bağımsızlık bildirgelerini korunması amacıyla fort knox'a yolladılar.

bunların dışında komplo teorisyenleri fort knox'ta uzaylıların tutulduğunu, biyolojik ve nükleer silahlar yada suikaste uğramış dünya liderleri ve duyaca ünlü suçluların ölü bedenlerinin saklandığını söylüyorlar. bir kısım komplo teorisyeni 1950'li yıllarda olası savaş durumuna karşı fort knox'a yüklü miktarlarda morfin ve opium depolandığını iddia etmekte.

bina ile ilgili iddiaların ardı arkası tarih boyunca devam etmiştir. 23 eylül 1974 tarihinde senatör walter hudleston liderliğinde 12 kongre üyesi ve 100 kadar basın mensubu fort knox'u ziyaret etmişlerdi. ziyaretin amacı o zamanlar ayyuka buradaki altınların israil'e gönderildiği dedikodularını bertaraf etmekti. eylül 2010'da ise kongre üyesi ron paul, bütün altınların orada olup olmadığına dair bir kontrol önergesi vermiştir. bunların yanı sıra rusya lideri vladimir putin'in iddiasına göre dominique strauss-kahn, burada bulunan altınların eksik olduğunu anladığı için seks suçu işlemiş gibi gösterilip göz altına alındı ve hapse atıldı.

Periyodik Cetveldeki 100'den Fazla Element Arasında Altın Neden Bu Kadar Değerli?