HAVACILIK 16 Mart 2022
26,2b OKUNMA     220 PAYLAŞIM

TSK'nın Ukrayna'da Savaşın Ortasında Mahsur Kalan Airbus A400M Uçakları

Rusya - Ukrayna Savaşı'nın başlamasına saatler kala, diplomatik personel ve vatandaşların tahliyesi için Ukrayna'ya gönderilen 2 Airbus A400M uçağımız, maalesef havalimanında mahsur kalmış durumda.

airbus a400m, türk hava kuvvetleri'nin elinde yalnızca 9 adet bulunan, envanterimizdeki en yüksek kapasiteli ve en yeni nakliye uçağıdır. ilaveten, en az f-35 kadar stratejik ve etkin fayda sağlayabilecek kadar da mühim bir uçaktır.


rusya'nın ukrayna'ya saldırı başlatmasından bir gün önce, eskişehir'den kalkan dev kuşlar kiev'deki boryspil havalimanı'na iniş yapmıştı. bu uçuş ile, ukrayna'daki diplomatik personelin ve vatandaşların tahliyesi hedefleniyordu. ancak ertesi gün sabah saatlerinde rusya'nın ukrayna'ya müdahalesinin başlaması ile birlikte, uçakların türkiye'ye dönüşü mümkün olmadı ve üstüne üstlük uçuş mürettebatı da kiev'deki büyükelçilik binasına yerleşmek zorunda kaldı.

planet tarafından yayınlanan uydu görüntülerinde, a400m'lerin, park pozisyonunda olduğu görülebiliyor:

Planet

geçtiğimiz günlerde ise, havalimanın rus füzeleri tarafından vurulduğu bildirildi.
terminal binalarından nispeten uzak bir park konumunda olsalar da, türk uçaklarının akıbeti ile ilgili bir bilgi paylaşılmış değil. (kaynak)

geçtiğimiz hafta, rus savunma bakanı sergey şorgu ile görüştüğünü açıklayan hulusi akar, "birinci konu genel anlamda ateşkesin bir an önce gerçekleştirilmesi ve barış ve huzurun gelmesi diğer taraftan da türkiye’nin ukrayna’daki iki uçağının güvenliği. aynı zamanda rus limanlarında gemilerimiz var. onların da bir an önce daha önce planlandığı şekliyle güvenli bir şekilde türkiye’ye gönderilmesi, gelmesi. önümüzdeki saatlerde, günlerde bu konularda olumlu gelişmeler bekliyoruz.” şeklinde bir açıklama yapıyor. ancak, aradan bir hafta geçmesine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmış değil.


bugün, 16 mart 2022, rusya dışişleri bakanı lavrov ile mevlüt çavuşoğlu'nun yapacağı görüşmeye hulusi akar'ın da katılacağı msb tarafından açıklandı. muhtemelen, görüşmenin bir numaralı gündem maddesi söz konusu uçakların akıbeti üzerine olacaktır.

ayrıca belirtmek gerekir ki, söz konusu uçakların bedeli güncel olarak yaklaşık 5 milyar türk lirasıdır. hoş, şu an parasını nakit olarak verseniz dahi, kolayca üretilemeyen, kolayca ulaşılamayan da bir uçaktır a400m.

Fotoğraf: Mir Ridowan Sayeed

kamuoyunda nedense ve neredeyse hiç bahsedilmeyen bu durumun en kısa sürede çözülmesi, bu süreçte türkiye cumhuriyeti'nin en öncelikli meselelerinden biri konumunda olmalıdır.

umarız uçaklarımız, bilinçli bir hedef veya topyekün bir saldırının kurbanı haline gelmez.

kaynaklar: tolga özbekjonas matthewsplanet