YEME İÇME 5 Ocak 2021
157b OKUNMA     662 PAYLAŞIM

Türkiye'de Etli Çiğ Köfte Satışının Yasaklanmasına Neden Olan Olay

Türkiye'de 2004 yılından beri etli çiğ köfte satışı yasak. Buna neden olan olay ise İzmir'de bir çiğ köftecinin sattığı çiğ köfteler sonrasında yaşananlar.

2004 yılında izmir'de vanlı nusret usta, domuz etinden çiğ köfte yapıp satmıştı. bu çiğ köftelerden yiyen yaklaşık 600-700 kişide trichinella spiralis (trişinella) enfeksiyonu görülmüştü.

ülkelerinde çiğ etten çiğ köfte yapılmadığından pek vaka görememiş olan abd ve avrupa'dan da bazı hekimler hastaları yerinde incelemeye gelmişti. bazı hastalardan alınan kan örnekleri italya'ya gönderilmişti teşhis için. 

dürüst, ahlaklı ve muhafazakar türk gıda üreticisinin dünya tıbbına bu gibi katkıları olmuştur. bir de türk insanın bilime ne katkısı oldu denir.

Nedir bu Trichinella spiralis?

strongyloides stercoralis ile birlikte hem intestinal boşluğu hem de dokuları tutabilen ve ondan sonra insanda hastalık yapabilen en küçük ikinci nematoddur.

insana bulaş larva içeren doku kistleri ile özellikle iyi pişmemiş domuz etlerinin yenmesi ile olur. mideye geçen kist ve larvalar mide asiditesinden etkilenmeden ince barsağa gelir ve barsak mukozası içerisinde erişkin forma dönüşür. çiftleşen erişkin parazitlerin yumurtaları dolaşım sistemi vasıtası ile çizgili kas adalelerine yerleşir ki larvalar gelişimlerini sadece burada tamamlayabilirler.

trichinella'nın bu şekildeki evrimi kendisine hem ara konağında hem de son konağında üreme siklusunu tamamlama imkanı verir (aynı strongyloides stercoralis ve taenia solium'da olduğu gibi). dolayısıyla erişkin formları ile dolaşım sistemi bulguları verirken, larvaları ile de miyalji gibi kas bulguları verirler.

tanı; serolojik testlerle, kas biyopsisiyle veya kanda larvaların görülmesi ile konulur. dışkıda yumurta bulunmaz ve eozinofili de tipik bir bulgudur.

erişkin formların tedavisinde mebendazol veya tiabendazol kullanılabilir ancak larvaların etkili bir tedavisi yoktur.