İNTERNET 29 Eylül 2023
32,3b OKUNMA     366 PAYLAŞIM

Türkiye'de Mobil İnternet Kotaları Neden Aşırı Hızlı Şekilde Tükeniyor?

Sizin de mobil internet paketinizdeki GB'lar çok hızlı bir şekilde tükeniyor mu? Eğer öyleyse yalnız değilsiniz. Ekşi Sözlük'te bu konudan dertli olanlar, mevzuyu gündeme taşıdı.


Şöyle bir iddia var

- operatörler ucuza sattığı paket ve tarifelerinde kota ücretlendirmesini 100 kb olarak sayıyor. yani diyelim ki telefon hava durumu için sunucuya bağlandı, 2 kb veri indirdi, o zaman kotanızdan direkt 100 kb düşüyor. küsuratları 100'e yuvarladıkları için kotanız yarı yarıya daha çabuk bitiyor.

en büyük saçmalık ise operatörlerin kota sayacı anlık değil. geriden geliyor ve kotanız bitince anında uyarmıyor.

Bu durumu test eden bir Ekşi Sözlük yazarı

geçtiğimiz 10 gün türkiye'deydim. 50 gb olan kotamın 40'ı daha 8. günde tükendi uyarısı geldi.

aynı telefonu daha yüksek alışkanlıklarla almanya'da kullanıyorum; görüntülü sohbet yapıyorum, yeri geliyor bilgisayarımı bağlıyorum ve çeşitli indirmeler yapıyorum. bunların hiçbirisini türkiye'de yapmadığım halde bir anda kota bitiverdi.

işin daha ilginç tarafını söyleyeyim dostlar. bundan şüphelendiğim için telefonumu doğrudan kendi vpn sunucuma bağladım ve bütün datayı da o vpn sunucusu üzerinden geçirdim. yani 10 gün boyunca telefonum sürekli vpn'de kaldı, kill switch modunda.

vodafone'a göre 40 gb+ data tüketmişim ben 8 günde ancak sunucuma baktığımda bu rakamın 10 olduğunu gördüm.

e geriye kalan 30 ne oldu? birileri cebellezi etti. ya da bilmiyorum, farklı bir olay var. bazı arkadaşlar ekşi sözlük'te limitlerden, start-stop olayından bahsetmiş. (dakikalık hesaplamalar yapıp 100 mb harcasanız da 250'ye kadar mini limit ile aç-kapa yapıyorsa falan.)

ama fark etmeksizin, sözleşmeye yazsanız dahi x gb olan internetin doğal tüketimine uymuyorsa mevzu, orada bir takla var.

Diğer detaylar

- arka planda uygulama yenileme (uygulamayı kullanmıyor olsanız da uygulamanın, örneğin instagram'ın verileri arka planda senkronize etmesi) ve benzeri işler sebebiyle farkında olmadan da gb'larınız hızlı bitiyor olabilir. bu sayede birçok uygulamayı açtığınız anda fotoğraf veya videoların yüklenmesini beklemeden gezinebiliyorsunuz. bunu kapatabilirsiniz. onun dışında, hangi uygulama ne kadar harcamış diye bakıp sağlama yapmanız da mümkün.

- internetin her mecrasında sürekli videolar izliyoruz, reels, shorts, hikaye vb. ve bu videoların kalitesi arttı, dolayısıyla tüketim de arttı. aynı şekilde basit bir haber sitesinde bile onlarca fotoğraf vs. ve hala operatörler sattıkları paketleri 10 gb, 20 gb olarak veriyor. yetmiyor, yetiremiyoruz.

Bu iddiaların doğru olmadığını söyleyen bir Ekşi Sözlük yazarı

bu durumu hissederek anlayamazsınız. algoritmalar değiştikçe tüketilen veri miktarı da değişir. bunun önüne geçmek için telefonunuza varsayılanın haricinde bir ağ monitörü yükleyerek takip etmeniz gerekiyor (bkz: glasswire). filtreleme seçenekleri işletim sistemine gömülü istatistik yazılımlarına göre daha gelişmiş olduğu için operatör çakallık yapıyor mu yapmıyor mu daha kolay anlıyorsunuz.

yaklaşık 2 yıldır hem güvenlik sebebiyle, hem tüketimi kontrol altına almak için network monitör uygulamalarını kullanıyorum. şimdiye kadar uygulama ile operatör arasında en fazla 100 mb fark çıkmıştır. her 3 ayda bir paketim daha hızlı bitiyor evet ama monitör operatörü doğruluyor. işin içinde çakallık olduğunu düşünmüyorum.

kotanızın hemen dolmasının sebebi teknoloji ilerledikçe, dünya 1080'i 4k'ya çekerken hala 1 gb - 2 gb gibi tarifeleri raflarında barındıran operatörlerdir. elin gevuru daha kalitelisini üretir ve piyasaya sürer. bizimkiler onlara ayak uyduramaz ve halkı gb saydırmaya devam eder.

işin teknik kısmına gelince. izlediğiniz videonun kullandığı sıkıştırma teknolojisi, bitrate değeri, ses kalitesi gibi faktörler kullanım miktarını etkiler.

mesela bir formatta 1 saatlik full hd video ~400 mb civarı veri aktarımına sebep olurken diğer formatta ~200 mb'a kadar düşebilir. bunu anlamanızın imkanı yok. ilgilenenler için ufak bir veri tüketimi ölçüm sitesi.