SANAT 17 Eylül 2021
14,9b OKUNMA     347 PAYLAŞIM

Türkiye'nin 80'lerdeki İmajını Düzeltmek İçin Yapılan Sergideki Philip Morris Sponsorluğu

Türkiye'nin 1980'li yıllardaki kötü imajını düzeltmek için yetkililerin aklına The Age of Sultan Süleyman the Magnificent (Muhteşem Süleyman Çağı) adlı bir sergi yapmak gelir.

midnight express, 1980 darbesi, milli güvenlik konseyi, idamlar, diyarbakır cezaevi, pkk, asala derken türkiye'nin imajının cilalanmaya ihtiyacı olduğunu fark eden özal ve de anapgil familyanın aklına, osmanlı'nın en ihtişamlı döneminden yardım alarak 80'ler türkiye'sinin berbat halini -en azından dış aleme- unutturmaya çalışmak için 1987'de "müthiş" bir fikir gelir: the age of sultan süleyman the magnificent/muhteşem süleyman çağı isimli bir sergi düzenlemek.

1987'de vaşington'dan başlayıp 90'ların ortalarına kadar şikago, new york, londra, berlin, tokyo, osaka, paris ve sidney diye diyar diyar gezen, uğruna tarihi eserlerin yurtdışına çıkarılamayacağına dair kanun bile değiştirildiği bu sergi boyunca filmler gösterilir,


12 eylül darbesinden sonra türkiye’nin yurt dışındaki kültür faaliyetlerini organize etmesi için görevlendirilen dışişleri bakanlığı kültür elçisi talat halman o tatliş ingilizcesiyle imaj falan yontar:


lâkin bugünkü neo-islamcılardan da gayet iyi bildiğimiz üzere, ön planda her ne kadar bu tür imaj düzeltme, tarih pazarlama, sanat sepet işleri gözükse de tezgahın hemen arkasında iş bağlanır. nitekim iş bitiriciğiyle maruf özalcılar da tam olarak bunu yapar ve toplam maliyeti 10 milyon dolar olan serginin ana sponsorluğuna philip morris'i seçerler.


tekel'in özelleştirilmesine karşı çıktıkları için azledilen gümrük ve tekel bakanı recai baturalp, maliye bakanı vural arıkan, sağlık bakanı bülent akarcalı, devlet bakanı yüksel yalova'yı falan düşününce philip morris sponsorluğu daha bir anlam kazanıyor. zira the age of sultan süleyman the magnificent sergisinden bir yıl önce, 3 haziran 1986'da 1177 sayılı tütün tekeli yasası değiştirilirken, sergi bittikten aylar sonra 8 ağustos 1990'da ise philip morris, sabancı holding'le birlikte izmir torbalı'da sigara fabrikası kurar. böylece sergiye yatırdığı 950.000 dolarlık sponsorluk masrafı, philip morris'e türkiye sigara pazarının %70'ini ele geçirme fırsatı sunmuş olur. dönemin şirket ceo'sunun sergi katalogunda hükümete teşekkürü boşuna değil yani. al sana neo-osmanlıcı destekli küresel iş bitiricilik!