SANAT 13 Nisan 2021
21,1b OKUNMA     570 PAYLAŞIM

Türkiye'nin İlk Selfie'lerinin Çekildiği Fotoğraf Stüdyosu: Görçek

1940 - 1970'li yıllar arasında Beyoğlu'nda faaliyet gösteren Görçek fotoğraf stüdyosu, selfie tarihi için önemli bir yer tutuyor diyebiliriz.

havacılık tarihinde mühim bir yeri olan emrullah ali yıldız isimli mucit tabiatlı bir kişi tarafından 1940’lı yıllarda beyoğlu’nda açılan görçek fotoğraf stüdyosu, 1970’li yıllara kadar faaliyet göstermiş. 

stüdyoya ismini veren ve dönem itibariyle gerçekten büyük bir yenilik olan sistem ise şöyle işliyor: müşteriler fotoğraf kabinine giriyorlar ve kabinin içinde bulunan aynanın karşısında diledikleri pozu verdikten sonra aynanın altındaki delikten uzanan deklanşör kablosu ile kendi fotoğraflarını kendileri çekiyorlar. bir nevi selfie.

elimde bu stüdyoda çekilmiş iki fotoğraf mevcut. ilk fotoğrafta aynadan uzanan deklanşör kablosunun düğmesine basmakta olan eli açıkça görüyoruz. küçük kızın belinden dolanan ele dikkat:


ikinci fotoğraftaysa düğmeye basan bir el görmek mümkün değil fakat sağdan ikinci kadının sağ eliyle şalını tutuş şekli deklanşör kablosunun ucunu gizleme amacı güdüyor gibi geliyor bana:


stüdyoya ait küçük boy fotoğraf muhafaza zarfının ön ve arka yüzü:


zarf şeffaf olduğu için okunması zor olabilir. yazıya dökmekte de fayda var.

ön yüz:

görçek
foto stüdyosu
patent sahibi
âli yıldız

ihtira beratı no. 4029
hiç bir suretle taklit edilemez

adres:
beyoğlu, galatasaray karşısı
çiçek pasajı üstü
istanbul
tel: 44 62 31 (81 de olabilir)


arka yüz:

görçek

1. modern fotoğrafçılığın icaplarına göre hazırlanmış ideal bir sistemdir.
2. kimsenin müdahalesi olmadan çok tabiî olarak resminizi çekebilirsiniz.
3. herkes istediği resimden istediği kadar alabilir.

zevk.. heyecan..
üstün kaliteli bir fotoğraf.
rakipsiz ucuzluk

ve yine telefon numarası
...

bonus olarak sençek isimli bir stüdyodan yine koleksiyonuma ait bir fotoğraf paylaşayım:


maalesef görçek ile aynı prensipte hizmet veren sençek isimli bu stüdyo hakkında hiçbir bilgi edinemedim. öyle ki fotoğraf kartında yalnızca stüdyo ismi yer aldığından, istanbul’da bulunduğu bile meçhul. patent sahibi ali yıldız, başkalarına da mı bu yöntemi kullanma izni vermiş, yoksa stüdyosunda bir dönem isim değişikliğine mi gitmiş bilemiyoruz. belki bir gün öğreniriz...