BİLİM 12 Temmuz 2019
39,2b OKUNMA     730 PAYLAŞIM

Tüylerimiz Neden Diken Diken Olur?

Üşüdüğümüzde, korktuğumuzda ya da heyecanlandığımızda neden tüylerimiz diken diken olur?
iStock

tüylerimizin diken diken olması bize atalarımızdan bize kalan bir miras.

kıl köklerimizde minyatür kaslar bulunur. bu kaslar belli anlarda kasılır ve her kasın kasılması, derimizin yüzeyinde bir gerilmeye neden olur ve böylece tüylerimiz dışarı doğru döner. peki tüylerin diken diken olmasının bizim için avantajı neydi ki böyle bir özelliğe sahibiz?


kalın kürke sahip canlılarda tüylerin yukarı doğru kalkması olayı bir yalıtım sağlıyor ve böylece canlılar, kendilerini soğuktan koruyor. o canlının tüyleri, kürkü ne kadar kalınsa bu özellik o kadar ısı yalıtımı sağlıyor. soğuğun yanı sıra önemli anlarda; korku, heyecan gibi anlarda da tüyler diken diken olabiliyor. buna neden olan hormon da böbrek üstü bezlerinden salgılanan adrenalin hormonu elbette.


ancak günümüz insanında, insanın evriminin son halkası olan homo sapiens'lerde kalın bir tüy tabakası bulunmadığı için bu özellik kullanışlı değil. her şeye rağmen binlerce yıl önce yaşamış olan atalarımızdan kalan bu miras şimdilik bizimle yaşamaya devam ediyor. belki de ileride tıpkı 20'lik dişlere artık ihtiyacımız olmadığı için yavaş yavaş kaybolması gibi bu tüylerin diken diken olması olayı da tarihe karışacak.

kaynak

Saç-Sakal Haricindeki Vücut Kılları Neden Belli Bir Yere Kadar Uzuyorlar?

Ayağa Kalkınca Birdenbire Gözümüzün Kararması Olayı: Postural Hipotansiyon