HAVACILIK 14 Eylül 2021
63,5b OKUNMA     455 PAYLAŞIM

Uçak Yakıtı Olarak Neden Benzin Yerine Kerosen (Gaz Yağı) Kullanılır?

Evet, yanlış okumadınız; uçaklarda yakıt olarak benzin yerine Türkçede gaz yağı olarak bilinen kerosen kullanılıyor. İşte bunun nedenleri.

uçaklar gaz yağı ile çalışır. evet evet, doğru duydunuz; koca koca uçaklar yakıt olarak ninelerimizin/dedelerimizin aydınlatma amacıyla kullandığı gaz yağı kullanır.

gaz yağı olarak bilinen kerosen, türkçede lamba yağı, kömür yağı olarak bilinmektedir. bir diğer işlevi uçak yakıtı olarak kullanılmasıdır. petrol ürünlerinin içerisinde bulunan benzin, motorin gibi yakıtlarda bulunan parafin maddesi dizel araçlarda kullanıldığında düşük sıcaklık durumunda sıvı akışkanlığını dondurana kadar sıvılık özelliğini kaybeder. bundan dolayı uçak motorlarında dizel tarzı yakıt modeli kullanılmamaktadır. bilimden endüstriyel alanlara kadar kullanım alanı çok geniş bir maddedir.


havacılık sektörünün en çok kullanılan bileşenlerindendir. birçok alanda kullanıldığını belirtik ama en çok kullanılan sektör havacılık sektörüdür. benzin ile arasında herhangi bir karışıklığı önlemek için ülkeler gaz yağı rengini, benzinden farklı bir renkte kullanırlar. jet motorlu yolcu uçağı, kargo uçaklarının ana yakıt maddesi kerosendir. jet yakıtının ana maddesi olan hidrokarbonları içermesinden dolayı “uçak yakıtı” olarak adlandırılmıştır. jet yakıtları kalitesine, donma noktası gibi faktörlere göre 2’ye ayrılır bunlar jet a ve jet b’dir.

en küçük uçak tipinden en büyük çift motorlu jetlere kadar yakıt olarak çoğunlukla kerosen kullanılır. çoğunluk diyorum çünkü havacılık alanında kullanılan farklı yakıt türleri bulunmaktadır. bu yakıt miktarlarının kullanım oranı kerosene göre oldukça azdır.


kerosenin alt donma noktası oldukça düşüktür. bu özelliği kerosenin soğuk havalarda kullanışlı olmasını sağlıyor. kerosenin bir diğer özelliği, yüksek parlama noktasına sahip olmasıdır; bu ifade bir maddenin yanıp buhara dönüşme sıcaklığı için kullanılan bir deyimdir. kerosenin bu özelliği benzine göre daha yüksek güç ve beraberinde verimlilik sağlar. bu nedenlerden de anlayacağınız gibi benzinin kullanılmasındansa kerosen yakıtının kullanılması daha uygun olacaktır.

uçuşlarda bu yakıtı daha kullanışlı hale getiren bir diğer özellik, düşük bir viskoziteye sahip olmasıdır. nedir bu düşük viskozite? yakıt düşük viskoziteye sahipse eğer kalın ve yapışkan bir yapıya sahip olmadığını anlarız. viskozitenin yüksek olma durumunda uçakların motorlarını tıkayabilir ya da uçağın verimini azaltır. son olarak kerosen, benzine göre daha ucuz. tüm bu sebeplerden dolayı uçak yakıtı olarak benzin kullanmaktansa kerosen kullanılır.