SAĞLIK 27 Mart 2018
40,1b OKUNMA     794 PAYLAŞIM

Uçak Yolculuğu Sonrası Başlayan Kulak Ağrısına Yardımcı Olabilecek Çözüm Önerileri

Bazen kesinlikle lanet bir hal alan bu ağrıyı her zaman tam olarak geçirmek mümkün olmasa da azaltmanın yolları kesinlikle var.


çocukluğumda ve hiçbir şey bilmeyen çömez tıp öğrencisi iken çok çektim uçak yolculuğu sonrası başlayan kulak ağrısını

uçağa binmeye çok korkuyordum. herhalde uçakta ölürüm acıdan ya da kulak zarım patlar diye düşünüyordum. öyle ki trakya fethiye arası 17 saatlik yolculuk tecrübe etmek zorunda kaldım bu korkudan dolayı, gidiş dönüş olmak üzere. ege'nin birçok terminalini gördüğüm fantastik bir gezi idi. kendimi orhan pamuk'un yeni hayat romanında gibi hissetmiştim. bu yolculuktan sonra mr çektirirken buldum kendimi. çünkü östaki borumun açık olduğuna emin olmak zorundaydım uçağa binebilmek için.

bilgi birikimim arttıkça ve birkaç kulak burun boğaz uzmanına göründükten sonra işin, östaki borusunun ve östaki borusunun boğaz içindeki girişinin ödemini azaltmak olduğunu anladım.


bir kere kesinlikle grip iken uçağa binmemek gerekiyor

hatta grip olacağını hissettiğiniz anda ve grip iyileştikten birkaç gün içinde binmemek en iyisi. çünkü bu dönemler ödemden balon gibi şiştiğiniz ve ödem dolayısı ile östaki borusunun kapandığı dönemler. hal böyle olunca dış kulak ve orta kulak arası basınç dengelenemiyor, kulak zarında inanılmaz bir baskı, dayanılmaz bir acı oluyor.

sakız çiğnemek

grip olmadığınız bir dönemde bile kulağınızda ağrı oluyorsa uçuştan yarım saat önce ve tüm uçuş sırasında sakız çiğnemek yararlı olabilir. bu östaki borusunun girişindeki kasları çalıştırıp östaki borusunun açık kalmasını sağlayacaktır.

ilaç kullanımı

illa vücuduma ilaç sokacağım diyorsanız ya da sakız da fayda sağlamıyorsa uçuştan yaklaşık 1 saat önce sudafed yararlı olabilir. yalnız bu ilaç reçetesiz alınmıyor. zaten böyle bir derdiniz varsa önce kulak burun uzmanına muayene olmak her zaman için daha iyi olacaktır.

iliadin, burun spreyi ise doğru uygulandığında muhteşem bir dekonjestan (burun tıkanıklıklarını gidermek için kullanılan geniş bir ilaç sınıfı). ben genelde uçakta yerime oturduğumda uyguluyordum.

not: ne çok anlatasım varmış. allah başka dert vermesin. dinimiz amin.

ek bilgi: uçuş sırasındaki kulak uğultusunu gidermek için ne yapabiliriz?


1- tırmanışta iken

iç kulağınızda deniz seviyesinin/alçak seviyenin basıncı ve sallayalım 100psi basınç bulunması lakin, tırmanışla basınçsızlaşan dış ortam ve havadan ötürü dış kulaktaki basıncın git gide irtifa arttıkça azalması durumunda:

burnumuzu tutup yutkunarak, östaki borumuzda kalmış olan havayı aşağı çekip, kütlesini ve miktarını azaltıp, iç kulağa yaptığı basıncı da azaltıyoruz.

2- alçalmada iken

iç kulağınızda yüksek irtifaların seviyesinin basınçsız ve sallayalım 20psi basınç bulunması, lakin alçalışla basınçlanan dış ortam ve havadan ötürü dış kulaktaki basıncın git gide irtifa azaldıkça artması durumunda:

burnumuzu tutup nefes vererek, basıncı az olan östaki borusuna hava yollayıp, kütle ve miktarı arttırıp, iç kulakta basınç ortamı oluşturup dengeliyoruz.

yani kısaca yutkunma ve burnu tutup nefes verme... çok sık tekrarlamayın, baş ağrısı yapar ciddi uyarıyorum! birkaç defa yapılması kâfidir.