UZAY 12 Ocak 2018
34,1b OKUNMA     937 PAYLAŞIM

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Astronotlar Tuvalet İşlerini Nasıl Hallediyorlar?

Dünya'dan 408 km uzaklıkta yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) çeşitli araştırmalarda görevli astronotlar, haliyle tuvalet ihtiyaçlarını da gideriyorlar. Nasıl olduğunu okuyup izleyince gerçekten şaşıracaksınız.

dünya’dan 408 km uzakta, metal bir kutunun içinde (bkz: uluslararası uzay istasyonu) sıkışıp kalmış olmanın ve çalışır durumda bir tuvalet olmamasının ne kadar korkunç bir şey olduğunu hayal edin. vakumlu bir idrar kavanozunu var çok sayıda tüp, pompa ve kablo bağlanmış. neden mi? çünkü idrarın içindeki suya ihtiyaçları var.


buradaki pompalar tıpkı yutak gibi çalışıyor, sistemdeki sıvıyı sıkıp itiyormuş. idrar tüplerden geçerek fırın büyüklüğündeki bir silindire girdiğinde buradaki vakumlu pompa içerideki havayı emerek basıncı ve böylece sıvının kaynama noktasını düşürüyor. yani hiç ısı uygulamadan su ayrıştırılmış oluyor.


bu damıtma yöntemiyle yapılan ayrıştırmada bir tarafta saf su, diğer tarafta da yoğun bir tuzlu atık ortaya çıkıyor. suyu astronotlar içiyor, atık ise işe yaramaz kapsüllere konularak dünya atmosferine girdiğinde yanarak yok oluyor.

yani sevgilinizle birlikte gece gökyüzünü izlerken, “aaa aşkım yıldız kaydı, dilek tutalım” romantizmini yaşarken dikkat edin. bir astronot dışkısına bakıyor olabilirsiniz.

kaynak

Detaylı anlatımını buradan izleyebilirsiniz.