UZAY 6 Nisan 2021
17,4b OKUNMA     472 PAYLAŞIM

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Astronotların Günde 16 Defa Gün Doğumu ve Batımı Görmesi

Sıradan faniler olarak bir tane gün batımı görünce bile şiirler yazıyorken günde 16 tane gören bu astronotların ne hissettiğini tahmin etmek güç.
iStock

uluslararası uzay istasyonu'ndaki astronotların 1 günde 16 defa dünyadaki gün doğumu ve gün batımına şahit olduğunu biliyor muydunuz?

istasyon, dünyadan 354 kilometre uzakta, yörüngesinde saatte 27 bin 700 kilometre hızla hareket eder. dünyanın etrafında bir tur atması yaklaşık 92 dakika sürer. yani bir günde 16 defa dünyayı turlar ve gün doğumu ve gün batımına şahit olur.


video

timelapse olarak hızlandırılmış çekimle uluslararası uzay istasyonu'ndan dünya'daki gün doğumu ve gün batımını gösteren yaklaşık 1 dakikalık şu videoyu izleyerek görebilirsiniz:


bu hızlandırılmış görüntü, 28 nisan 2010'da kuzey avrupa üzerindeki gün doğumundan avustralya'nın güneydoğusundaki gün batımına kadar yaklaşık yarım yörüngeyi gösteriyor. görüntü, istasyonun yer izdüşümünün kuzeyindedir. sol üstte, sts-131 görevi sırasında uzay istasyonuna yanaşan discovery uzay mekiği 'nin kuyruğu var. video, karla kaplı norveç ve jutland yarımadası'nın bir görünümü ile başlıyor, bu sırada en altta orta avrupa alçak bulutlarla kaplı.

kaynak