SAĞLIK 12 Şubat 2019
100b OKUNMA     628 PAYLAŞIM

Vajinal Mantar Nedir, Nasıl Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınların en sık karşılaştığı sağlık problemlerinden biri olan vajinal mantar hakkında bilinmesi gerekenler.

vajinal mantar, mantarların vajen bölgesinde meydana getirdiği enfeksiyondur. akıntı (peynir kesiği gibi), kaşıntı, yanma, mukozada kızarıklık ve kötü koku (maya kokusu) gibi rahatsızlıklar meydana getirir.

en sık olarak candida albicans, daha nadiren candida glabrata, candida brasiliensis, candida crusei ve diğer candida türlerinin şerefsizliği nedeniyle ile meydana gelir.

bu mantar türleri aslında normal sağlıklı kişilerde vajen içinde az miktarda bulunurlar. vajen bölgesinde normalde yaşayan baskın mikroorganizmalar laktobasillerdir. bu bakteriler hem ortamın asitliğini arttırarak, hem de bazı antibiyotik maddeler üreterek bu mantarların ve bağırsak içindeki patojen bazı bakterilerin (e. coli gibi) aşırı çoğalmasını engeller.

laktobasilleri öldüren antibiyotikler, vajinal duş, vajen deodorantları ve başka kozmetik uygulamalar nedeniyle laktobasiller ortamdan kaybolabilir. işte bu zamanlarda mantarlara gün doğar ve enfeksiyon tablosu gelişir.

yukarıdaki şikayetler varsa aile hekimine ya da kadın doğum uzmanına başvurmak gerekir. tedavisi basittir. kocakarı ilaçlarından kaçınmak lazımdır.

antibiyotik ya da doğum kontrol hapı kullanan, şeker hastası, hamile, genellikle sıkı, zor havalanan sentetik giysiler giyen, naylon iç çamaşırı giyen, ıslak mayo ile oturan ya da terli spor giysileriyle dolaşan, sık sık genel duş ya da hamamlarda yıkanan, parfümlü tuvalet kağıdı ya da parfümlü hijyenik ped kullanan, sık sık klorla temizlenen havuzlarda yüzen, tuvalet sonrası temizliğinizi arkadan öne doğru yapan ya da vajinal temizliğini özel vajina temizleme jelleri yerine sabunla yapan kadınlarda görülme ihtimali çok yüksektir.

krem/jel tedavisi, mantarın ilerlememiş safhalarında ise yarıyor. normalde tedavisi alttan üstten olan bir kadın hastalığı. alttan vajinal fitili sokar, üstten de antibiyotiğini alır oturursun aşağı. jinekoloğa gitmekten utanmayın. aksın, koksun. adamlar yıllarca bu işin eğitimini alıyor, sabahlara kadar okuyup dirsek çürütüyorlar.

ayrıca uzun süre tedavi edilmezse kısırlığa bile neden olabilen bir hastalık.

Vajina Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kadınların Orgazm Olmasını Sağlayacak İşe Yarar Pozisyonlar