EDEBİYAT 19 Ağustos 2018
32,9b OKUNMA     827 PAYLAŞIM

Victor Hugo'nun Notre Dame'ın Kamburu Kitabıyla Dönemin Fransa'sını Özetlemesi

Victor Hugo'nun eserlerinden Notre Dame Paris(Notre Dame'ın Kamburu) ile o dönemin Fransa hayatını nasıl yorumladığına karakter incelemesi ile bakıyoruz.
Victor Hugo


esmeralda

ütopik gücü, kusursuz güzelliği ve sonsuz hakimiyeti simgeler. aşağıda anlatacağım bütün erkek karakterler esmeralda'ya aşıktır ve engellenemez bir tutkuyla ona sahip olmak isterler. kitapta bir çingene ile özdeşleşmesi, hugo'nun hem güç hırsının değersizliğine hem de o dönemde toplumdan dışlanan çingenelere yaptığı bir göndermedir.

quasimodo

kambur, gözünde yara olan ve sağır bir zangoç. ismi yaklaşık çeviri ile "yarım kalmış" anlamına geliyor. fransa halkını, avamı simgeler. savaşlardan ve eksik bırakılmışlıktan dolayı hep aciz durumda ve tek sığınabildiği yer kilise olan halk. dışarı çıktığı zaman herkes ona gülüyor ve onu aşağılıyor. bu sebeple kendisine aptalların kralı diyor. gücü ele geçirmek istiyor ve bu sebeple istemsizce esmeralda'ya aşık oluyor. onu koşulsuz ve içten seviyor.


claude frollo

rahip. ruhban sınıfıdır. 1000 yıldır bütün avrupa'ya hakim olmuş bu grup artık eski etkinliğinde değildir. matbaanın icadı ve amerika'nın keşfi ile eski gücünü kaybetmeye başlamıştır. endişe içindedir. rönesans'ı ve yeni dünyayı anlamaya çalışır. 


esmeralda'ya aşıktır ve deli gibi sahip olmak isteyip elde edemeyince beni mahvedeksin diye haykırır. bencil ve sahip olamadığı şeyin canını alan bir sevgi. mon péché, mon obsession.


phoebus de chateaupers

kralın okçu birlikleri komutanı. asker sınıfıdır. phoebus, antik yunanca güneş anlamına gelir. friends dizisini izleyenler bu ismi bir daha düşünsün. neyse, konuya dönelim. phoebus, daha sonra eşi olacak fleur-de-lys'i esmeralda uğruna terk eder. aslında birçok kadın ile beraber olur. 


yani hem gücü hem de fransa'yı istiyor. bundan zarar gören her zaman fleur-de-lys olmuştur. sonunda fleur-de-lys'e "seni seviyom, pişmanım tülaaay" tonunu içten içe hissettirerek geri dönmek için yalvarır. genç, enerjik ve şehvetli. 


pierre gringoire

yazar, çizer, artist ve aydın sınıfı. esmeralda, kendisini serserilerin elinden kurtarıyor ve 4 yıl evli kalıyorlar. bu süre içinde ne bir aşk var ne bir sevgi. mutualizm tarzı bir ilişki yaşıyorlar. sonunda gayet salakça kadını frollo'ya teslim edip serserilere katılıyor.

fleur-de-lys de gondelaurier

fransa. zaten isminden bile anlaşılır neyi simgelediği. fransa'nın 1000 yıllık simgesi. 


aynı zamanda narin ve güzel kokulu zambak çiçeği demek. bir anlamda anavatan vurgusu. phoebus'e aşık ve aşık olduğu kişi ne yaparsa yapsın ondan kopamıyor. iffetli bir kadın gibi aşığını geri istiyor ama hiçbir zaman ona yalvarmıyor. onsuz yarım kalacağını düşünüyor ve onu asacağına söz verirsen seninim diyor. esmeralda için her türlü kötü dileği korkusuzca sayıyor.  y a-t-il un cœur sous ton armure?


hikayede öyle bir nokta oluyor ki halk, ruhbanlar ve ordu ne pahasına olursa olsun mutlak güce ulaşma arzusuyla kıvranıyor. hepsinin kendine göre haklı sebepleri var ve güce ulaşmak için hepsi diğer ikisini yok etmek istiyor. şuursuzca aşklarını ilan ediyorlar. bu durumdan en çok zarar gören elbette fransa.


hikayenin sonunda sonsuz güç kimseye yâr olmadan ölüyor ve ordu fransa'sına geri dönüyor. hugo, hem bir aşk hikayesi anlatmıştır hem de ülkesinin tarihini. alegorilerle hem düşündürüp hem de bilgi verir. üstüne bu kadar güzel bir müzikal yapılınca bize de bu hikayeden keyif almak düşer.

Deniz Kabuklarıyla Başlayan Paranın Evrimi Neden Durdurulamaz?