TEKNOLOJİ 6 Ağustos 2024
16b OKUNMA     185 PAYLAŞIM

WhatsApp'taki Konuşma ve Ses Kayıtları, Hükümetler Tarafından Dinlenebilir mi?

WhatsApp ne kadar güvenli? Orada yazdığımız mesajlar veya attığımız ses kayıtlarına başkaları ulaşabilir mi? Peki devlet istese ulaşabilir mi? Bakalım.

whatsapp üzerinden yapılan sesli ve görüntülü görüşmeler hükümetler tarafından dinlenebilir mi?

gsm operatörü üzerinden gerçekleştirilen telefon görüşmelerinin hükümetler tarafından hem anlık olarak hem de geçmişe dönük hts kayıtlarıyla dinlenebildiğini herkes bilir. telefonla daha rahat görüşmeler gerçekleştirmek isteyenler whatsapp üzerinden yapılan sesli ya da görüntülü görüşmelerin hükümetler tarafından asla dinlenemediğini düşünür, hatta bazı kişiler yalnızca whatsapp üzerinden görüşmelerini gerçekleştirir (sanırsın bana pablo escobar) peki gerçekten whatsapp hiçbir şekilde hükümetler tarafından dinlenemez mi?

öncelikle whatsapp tüm mesajlar, sesli ve görüntülü aramalar için uçtan uça şifreleme (end-to-end encryption e2ee) türünde bir şifreleme yöntemi kullanır. bu şifreleme yöntemi, iletişim güvenliği için mümkün olan en üst düzeyde koruma sağlar ve yazı/ses/görüntü verilerinin sadece gönderen ve alıcı tarafından okunabilir olmasını sağlar. hem ios hem de android cihazlarınızda whatsapp sohbetlerinizin tutulduğu bir yedek vardır, bu şifreleme yöntemi sayesinde bu verileriniz ele geçirilse bile asla decrypt edilemez (şifresi çözülemez) ve içindeki veriler asla okunamaz. whatsapp kullanan herkesin uçtan uça şifrelenmiş verileri whatsapp'ın sunucularında şifreli olarak barındırılır ve tüm dosyalar ele geçirilse bile şifrelerin kırılması mümkün değildir. çoğu hükümetin bu tarz işleri için kendi bünyesinde çalıştırdığı beyaz şapkalı hackerleri vardır, yani bir nevi tersine mühendislik gibi hükümetler lehine hackerlik faaliyetleri yürütürler, örneğin kuzey kore ve rusya'nın kendi bünyelerinde çalıştırdığı birçok hacker vardır ve hem siber dolandırıcılık yaparlar hem de kripto para çalarak kuzey kore'nin nükleer faaliyetleri için bütçe oluşturmaya çalışırlar, neyse o başka bir yazının konusu olsun, dağılmayalım.

peki whatsapp gerçekten çok mu güvenli ve hiçbir şekilde bizimle alakalı bilgileri hükümetlerle paylaşmaz mı?

elbette hayır! whatsapp'ın hem reklamlar için hem de bazı ülkelerdeki hükümetlerle anlaşması dahilinde meta veriler topladığı biliniyor. peki meta veriler ne demek? merak etmeyin, bu meta veriler sizin düşündüğünüz gibi özel sohbetlerinizi içermiyor, whatsapp sizin bel altı sohbetlerinizi okuyup ne yapsın? seher yıldızı don satmak için veri toplayacak hali yok ya! bu meta veriler; telefon numarası, profil bilgileri, rehberinizdeki kişiler, mesajlaşma tarihleriniz ve saatleriniz, gerçekleştirdiğiniz görüşmelerin süreleri, cihaz bilgileriniz, ip adresi ve konum bilgileriniz gibi verilerdir.

eğer whatsapp'ın hükümetle bu meta verileri paylaştığı bir ülkede yaşıyorsanız ve hükümet whatsapp'tan bu verilerinizi talep ederse whatsapp başının ağrımaması için kolaylıkla verilerinizi teslim eder. yani hükümet "ben şu numaranın tüm meta verilerini istiyorum!" dediğinde yukarıda bahsettiğim kişi listenizden tutun hangi saatlerde hangi numarayla görüştüğünüze varana kadar tüm bilgiler hükümetin eline geçmiş olur.