İNTERNET 16 Temmuz 2020
17,8b OKUNMA     572 PAYLAŞIM

Wordpress.com ve Wordpress.org Arasındaki Farklar Tam Olarak Nelerdir?

Günümüzde bir site oluşturmak için kullanılan Wordpress aslında iki ana kola ayrılıyor. İşte bu iki seçenek arasındaki farklar ve ne işe yaradıklarına dair açıklayıcı bir yazı.
iStock

günümüzde bir site oluşturmak için kullanılan en yaygın yöntemlerden birisi wordpress. ancak wordpress'in wordpress.org ve wordpress.com olmak üzere iki farklı sürümü bulunuyor ve bunların ikisi birbirinden farklı. bunların arasındaki farklılık nedir, hangi durumlarda hangisi tercih edilmelidir, ikisinin birbirine göre üstünlüğü nedir diye merak edenler için...

wordpress.org

temalar ücretsizdir, istediğinizi alıp kullanabilir, düzenleyebilir ve değiştirebilirsiniz.
sitenize herhangi bir plugin yükleyebilir ve böylece daha işlevsel bir site elde edebilirsiniz.
sitenizi yayınlamak için domain almanız gerekir ve domain süresi dolduğunda yenilemeniz gerekir.

sitenizde istediğiniz kadar reklam kullanabilir ve istediğiniz reklam hizmetiyle anlaşabilirsiniz. ayrıca reklam gelirlerinin tamamı sizin olur.

sitenize seo pluginleri yükleyerek sitenizin arama motorlarında üst sıralara çıkmasını sağlayabilirsiniz.

google analytics ve kissmetrics gibi eklentiler yükleyerek sitenizin istatistiksel bilgilerine erişebilirsiniz.

kendi e-ticaret sitenizi yapabilir ve buradan ürün satışı gerçekleştirebilirsiniz.
üyelik sistemi barındıran ve bu üyeleri kendi içinde ayıran gelişmiş bir site yapabilirsiniz.
sitenizi güncel tutmak, yedeğini almak ve ayarlamalarını yapmak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.

wordpress.com

ücretli ve ücretsiz temalar vardır. eğer ücretsiz sürümü kullanırsanız temada düzenleme ve değişiklik yapamazsınız. temalarda düzenleme yapmak için (css değiştirmek için) ve ücretli temaları kullanmak için yıllık 96$ ödeme yapılması gerekir.

sitenize dışarıdan plugin yükleyemezsiniz. bunun yerine wordpress.com'un içinde bulunan plugin özelliklerini kullanabilirsiniz.

sitenizi 3gb'a kadar ücretsiz olarak kullanabilirsiniz ancak siteniz wordpress.com'un alt domainlerinden bir tanesi üzerinden yayınlanır ve sitenizde wordpress.com'un belirlediği reklamlar görüntülenir. yıllık 48$ ücretle farklı bir domaine geçebilirsiniz ve sitenizde görüntülenen reklamları kapatabilirsiniz.

sitenizde kendi belirlediğiniz reklamları kullanamazsınız. eğer siteniz aylık 25.000 üzerinde ziyaretçi alırsa reklam gelirlerinin bir miktarını alabilirsiniz.

siteniz üzerinde tam erişiminiz olmadığı için seo plugini kurarak arama motorlarında üst sıralarda görüntülenmek sizin elinizde değildir.

sitenize dışarıdan plugin yükleyemediğiniz için wordpress.com'un kendi pluginleri ile istatistiksel verilere erişebilirsiniz.

kendi e-ticaret sitenizi yapmak ve yayınlamak için yıllık 540$ ödeme yapmanız gerekir.
üyelik sistemi biraz karmaşık yapıda olduğundan wordpress.com bu tarz siteleri desteklemez.
siteniz belli aralıklarla otomatik olarak güncellenir, yedeği alınır ve ayarlamaları yapılır, bu sebeple bunlarla uğraşmanıza gerek kalmaz.

eğer bir blog sayfası oluşturmayı düşünüyorsanız ve bu siteden para kazanmak gibi bir amacınız yoksa wordpress.com ile çok kısa sürede istediğiniz siteyi kurabilirsiniz. ayrıca kodlama ve internet sayfaları konusunda bilginiz yoksa veya kısıtlıysa ve birçok konuyu başkasından yardım almadan kendiniz halletmek istiyorsanız wordress.com ile istediklerinizi gerçekleştirebilirsiniz. ek olarak wordpress.com siteyi kendisi yayınladığı için domain ve hosting gibi işlemlerle uğraşmanıza gerek kalmaz.

eğer bir işletmeniz varsa veya oluşturduğunuz blogdan para kazanmayı hedefliyorsanız wordpress.org kullanmanız daha doğru olacaktır. kodlama biliyorsanız ve sayfanızın arama motorlarında üst sıralara çıkması gibi detaylar hakkında fikriniz ve vaktiniz varsa sitenizde wordpress.org ile daha geniş alanda yetkiye sahip olduğunuz için daha güzel işler çıkarabilirsiniz. domain ve hosting'i kendiniz alacağınızdan sitenizi yaptıktan sonra yayınlamak için ücret gerekecektir.

eğer wordpress.com ile sitenizi yaparsanız ve ardından ziyaret sayısının beklentinizin üzerinde olduğunu görürseniz, sitenizi wordpress.org'a taşıyabilirsiniz. bu sebeple wordpress.com üzerinden ücretsiz bir site oluşturup, başarı durumuna göre wordpress.org'a geçmeniz de faydanıza olacaktır. ancak daha önce de belirtildiği gibi, wordpress.com üzerinden yayınlanan sayfalar arama motorlarında üst sıraya çıkmak için optimize edilemezler. bu sebeple wordpress.org üzerinden oluşturacağınız sayfanın daha çok kullanıcıya ulaşma ihtimali daha yüksektir.