EĞİTİM 20 Ocak 2021
24,5b OKUNMA     540 PAYLAŞIM

Yabancı Dil Öğrenme Konusunda Neden Zorluk Çekiyoruz?

Yıllarca eğitimini gördüğümüz İngilizce'nin yanına yeni bir yabancı dil eklemeye çalışınca oldukça zorlanıyoruz. İşte nedenlerine dair bir dil öğrencisinden notlar.
iStock

başarılı 2 (ingilizce, isveççe) başarısız 1 (allahın belası fince) yabancı dil öğrenme girişimi ve dil öğrenmenin kendisine dair bazı okumalardan sonra yabancı dil öğrenememe konusunda kendimce çıkardığım notlar:

- insan beyni haftada 10 saatin altında bir dil ile haşırneşir olmuyorsa o dili çözemiyor. yoğun ve sağlıklı bir öğrenme için ise min. 20 saat gerekiyor. yani haftada 10 saatin üzerinde ayıramıyorsak zaten dil öğrenemiyoruz.

- dil öğrenmek için çok farklı yöntemler mevcut. herkesin beyni ve öğrenme yapısı aynı olmadığı için bunların bazılarını deneyip kendisine uygun olanlarını (olanını değil, olanlarını) bulması gerekiyor. kendimize uygun olmayan bir yönteme saplanmışsak dil öğrenemiyoruz.

- öncekiyle bağlantılı olarak: tek bir yöntem asla işe yaramıyor. sadece duolingo’dan dil öğrenen varsa şapka çıkartırım. onun yanına kelime çalıştıracak başka app bulmak, onun yanına da dilin akışını, ritmini kavramaya yarayacak dinleme ve pratik kaynakları eklemek gerekiyor. tek bir kaynakla, kaynak iyi bile olsa, dil öğrenemiyoruz.

- insan beyni yeni dili öğrendiği kaynağın yöntemine alışıp bir süre sonra, istemeden de olsa, o yöntemin kısayollarına yöneliyor. bunu aşmanın yolu yine test için birden fazla kaynakla haşırneşir olmak. yeni öğrenme, ve soru tipleri görmek. zira beynimiz konfor bölgesinden çıkmadıkça dil öğrenemiyoruz.

- kitap okumak önemli, lakin kitaptaki en büyük sorun "sadece dil öğrenme amacıyla" kitap seçmek. içindeki hikayeyi/bilgiyi merak etmediğimiz kitabı salt dil için okuyunca bir noktada sıkılıp bırakıyoruz. dil seviyesi çok daha zor da olsa enteresan bulduğumuz bir kitabı okumaya çalışmak daha mantıklı. içeriği ilgimizi çekmeyen okumalarla dil öğrenemiyoruz.

- insanın hayatının bir kısmını o dilin kültürüne de adaması gerekiyor. öğrendiğiniz dildeki dizilerle, sinemayla ve edebiyatla ilgilenmemiz gerekiyor. kültürüne zerre ilgi duymadığımız dili öğrenemiyoruz.

- hangi dili öğreniyorsanız intermediate aşamasından itibaren tüm işletim sistemlerinizi o dile geçirin derim. günlük yaşantımızdaki bazı pratikleri o dile geçiremiyorsak dil öğrenemiyoruz.

- pratik yapma imkanınız yoksa kendi kendinize konuşun. konuşmayı sevdiğiniz konuları seçin. orada kendinize bişeyler anlatın. sonra biraz dinlenip aynı şeyi bir daha anlatın. 6 aylık askerliğimde kendi kendime konuşmaktan adım deliye çıkmıştı ama son gün girdiğim ielts sınavını da geçip yurt dışına gidebildim. en sevdiğimiz muhabbeti bile o dile uyarlamaya kasmıyorsak dil öğrenemiyoruz.

- yoğun çalışmak iyi ama uzun vadede sürekli yoğun çalışmak da beyni yoruyor. 3 ay yoğun çalışıp 1 ay hafifletmek genelde daha sağlıklı. ayrıca dil çalışmaktan bıkmamak için de iyi bir ritm. psikopata bağlarsak ve arada rahatlamazsak da dil öğrenemiyoruz.

benden bu kadar. hemen dil çalışmaya geri dönüyorum.