BİLİM 15 Mayıs 2017
29,8b OKUNMA     837 PAYLAŞIM

Yakın Gelecekte Araba Sahibi Olmaya İhtiyaç Duymama İhtimalimiz Var mı?

Çok da uzak olmayan bir zamanda, kendi kendini süren arabalar sayesinde araba sahibi olmak artık gereksiz bir iş haline gelebilir. Kulağa çılgınca gelen bu iddianın arkasında oldukça mantıklı dayanaklar var aslında.
iStock.com


1) bilinen istatistiklere göre günümüzde araba sahibi olan insanlar satın aldıkları arabayı günde taş çatlasa 1-2 saat kullanıyorlar ve özel mülkiyet olarak kullanılan arabalar günde 22-23 saat boyunca park yerinde bekliyor ve hiçbir işlev görmüyor. bu da kaynak israfı demek.

2) ortalama bir büyük şehirde insanlar tarafından kullanılan arazinin %20-25'lik oranı araba park yerlerine ayrılmış durumda. bu da şehirlerin efektif olarak kullanılamaması anlamına geliyor. araba sahipliği olmasa bu park alanları çocuk parkı gibi daha işlevsel şeylere çevrilebilir.


3) günümüzde bir araba benzini, yağ değişimi, tamiri, bakımı, temizliği, yıkaması, vergisi, trafik cezası cartı curtu derken hem aşırı derecede masraflı, hem çok vakit alıyor hem de gereksiz yere emek israfına sebep oluyor. günde taş çatlasa 1 saat sürülen bir araba için aylık gelirin %20-30'unun harcanması çok saçma.

peki kendi kendini süren arabalar bu soruna nasıl cevap olacak?

kendi kendini süren arabalar uber, lyft gibi şirketlere ait olacak ve her şirketin kendine ait bir app'i olacak. bu günümüzde zaten var. trafikteki araçların tamamı yolda sürekli hareket halinde olacağı için park yerine gerek kalmayacak.


diyelim ki markete gideceksiniz. evden çıkıp app'i açıyorsunuz ve istediğiniz arabanın özelliklerini giriyorsunuz. o gün yüklüce alışveriş yapacaksanız veya yanınızda 3-4 kişi varsa daha büyük bir araba alabilirsiniz veya böyle bir durum yoksa daha küçük bir araba alabilirsiniz. bugün uber'de olduğu gibi verdiğiniz siparişe uygun en yakın araba sizin yanınızda duracak ve gideceğiniz yere sizi bırakıp yoluna devam edecek. trafikteki tüm arabalar kendi kendini sürdüğü için bu teknik olarak "taksi tutmaktan" çok 20-30 dakikalığına "araba kiralamak" gibi olacak. arabanın benzini, bakımı, temizliği filan hep yüklenici firmaya ait olacak.


bu sayede evlerin önlerine araba park edilmeyecek. batı ülkelerinde evlerin garajları farklı şekillerde kullanılabilecek. şehir merkezlerindeki park yerleri başka şekillerde değerlendirilebilecek. günde 22-23 saat yatan arabalar yerine günde 24 saat çalışan ve efektif arabalar gelecek. insanlar arabanın bakımıyla ve tamiriyle uğraştıkları zamanları ve paraları başka yerde harcayacaklar. bu olay şehir planlamasını kökten değiştireceği için şehirler daha efektif hale gelecek ve kendi kendini süren arabalar trafik ışıklarına ihtiyaç duymadığı için trafik daha efektif bir şekilde akacak. 

Otomatik Arabalar Trafik Işıklarına İhtiyaç Duyar mı?


insanlık atlardan arabalara geçerken ne kadar büyük bir devrim yaşandıysa bu devrim de o kadar büyük olacak.

bunlar benim degil ama lyft'in ceo'sunun fikirleri olmakla beraber hepsine katılıyorum: 

kaynak