YAŞAM 26 Ağustos 2019
93,3b OKUNMA     676 PAYLAŞIM

Yatak Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yatak alırken nelere dikkat etmeli? Hangi yatak tipini seçmeliyim? Visco mu yaylı yatak mı? Ekşi Sözlük yazarlarından yatak alacaklara tavsiyeler.
iStock

yatağımıza gereken değeri vermiyoruz. sigara içerken nasıl seçiciyseniz, bira içerken nasıl seçiciyseniz bu konuda da azami derecede seçici davranmanız gerekli. yaşamınızın 3 te 1'i yatak üzerinde geçiyor. senelerdir işim gereği yatak araştırıp / geliştiriyorum. sizlere bunca sene ortopedik diye satılan yatakların aslında alakası olmadığını bilmenizi isterim. bu işin içinden biri olarak sizlere bazı bilgiler vereceğim. en önemli ve unutulmaması gereken konu size uygun yatağı müşteri temsilciniz değil siz belirlersiniz.

- doğal içerikli kumaşlara azami önem verin doğal içerikli kumaşlar gerçek anti bakteriyeldir. 

- kumaşların içeriğine dikkat edin. yüzde kaç ne kullanıldığı mutlaka sorgulayın. size yün denilen kumaş %10 yün, %90 polyester olabilir.

- yanmaz yatak denilen yataklara itibar etmeyin. yatağınız yanmıyor fakat yorgan ve çarşaflarınız yanıyor.


- boy / kilo tablosuna göre hangi sertlikte yatak olması gerektiği şemasını mesaj kutusunu yeşillendirene gönderebilirim.

- kumaşı sökülebilen yatakların kumaşını asla makinenizde yıkamayın. kuru temizleme yaptırın. 

- bel fıtığından şikayetiniz ise benim önerim mutlaka 5 bölgeli paket yaylı yatakları ve orta sertlikte olmasına dikkat edin. 

- apre uygulanan yatakların apre özelliği ortalama 1.5 yıl sürmektedir. (ametist vs.)

mobilyayı gidin mobilyacıdan alın, yatağı yatakçıdan alın. mobilyacıdaki eşantiyon ucuz yatak aslında en pahalı yataktır. ayrıca yatak odası takımı lükstür; yatak ihtiyaçtır. bütçe probleminiz varsa da yatağın kalitelisini alın mobilya bütçesini kısarak. hayatınızın ortalama üçte biri yatakta geçiyor. yatağa ve ayakkabıya vereceğiniz paraya acımayın. yoksa sağlık masrafları ve kötü bir hayat kalitesi gerçekten pahalıya patlıyor.

yaylı yatakların ömrü 2 ila 5 yıldır. garanti süresi ne kadarsa oradan çıkarımda da bulunabilirsiniz. "ama bizim yatak yeni, hiçbir şeyi yok" demeyin. o yaylar mekanik zımbırtılar ve bir ömürleri var. ayrıca içinde mayt güve ve bakteri üreyebiliyor. bir de ne kadar teknolojik olursa olsun döndükçe alttan ittirerek vücuda bir baskı veriyor ve zamanla acı vermeye başlıyor bu baskı. (bkz: sabahları dayak yemiş gibi uyanma hissi.) ayrıca vücuttaki statik elektriği de muhafaza ettiği söyleniyor. yaysız yataklarla bunun önüne geçilebilir belki.


peki yatak seçerken ne yapmalıyız? illa visco mu alacağız?

hayır. öncelikle neye ihtiyacınızın olduğunu belirleyeceksiniz. skolyoz gibi omurga rahatsızlığı olanlar, gelişim çağında olan gençler ve çocuklar için visco yatak tavsiye edilmiyor. 18 yaşından sonra gelişimini tamamlamış sağlıklı bireyler için visco yatak tercih edilebilir. bu tercihte de önemli olan kriter dansitesidir. visco malzemenin * bir metreküpte kullanılan kütle miktarı yani yoğunluğudur. dansitesi 80 kg/m3 idealdir. kilolu kimseler 100+ ya kadar çıkarabilir.

bel fıtığı olanlar için de yarı visco ve yarı yaylı modeller idealdir. bel fıtığı olan babama o şekilde bir yatak aldım 5 yıldır memnuniyetle kullanıyor. ben yaysız, altı lateksli 9 cm kalınlıkta visco yatak kullanıyorum. yarısı yaylı visco yatakların da garantisi genelde 5-7 yıldır. ömürleri de 10 yıl falandır. yaysız visco yataklara 10 yıl garanti veriliyor ömrü de 15-20 yılı buluyor. tabi kişinin kilosuna uygun dansitede ve visco kalınlığına bağlı kalındıkça. yaysız yatak alacaksanız 5-7 cm den aşağı olmasın zayıf biriyseniz. kiloluysanız da en az 9-10 cm visco kalınlığı olsun derim. kılıfı çıkarılıp yıkanabilir ve anti bakteriyel kumaşa sahip açık hücre teknolojili yataklar tercih edilmelidir. birlikte uyuduğunuz kişi ile kilo farkınız var ise 2-3 ayda bir ayak kısmı başa gelecek şekilde saat yönünde çevirebilirsiniz. bu iki tarafın da eşit deforme olmasına neden olur. sakın altını üstüne çevirmeyin altı kısmı lateks olur çünkü. yazlık kışlık yoktur visco yataklarda. üzerine alez gibi malzemeler koymayın yatağın hava almasını engelleyip terletir. siz döndüğünüzde yaylı yataklardaki gibi yanınızdaki etkilenmez. ölçü standardı da genelde 150x200 dür. yer sorununuz yoksa 160x200 tercih edin. özel yaptırabilirsiniz ya da 200x200'e kadar standart tablodan fiyat farkıyla alabilirsiniz. tabi nevresim ölçüsü ayarlamak biraz daha zor.


viral gibi olmasın ama marka soracak olursanız da bu işin piri tempurdur. bu teknoloji ilk nasa tarafından astoronotlar için geliştirilmiş olup patentini alarak ilk üreten firma tempurdur. türkiye'de yatsan distribütörlüğünde satılmaktadır ve gereksiz pahalıdır. işbir ona kıyasla daha ekonomiktir ve işi bilen firmalardan biridir. yine de piyasanın üzerindedir fiyat olarak. yataşla kıyaslanmaz çünkü işbir'in olayı viscodur. yaylı yatakta da yataş'ı tercih edebilirsiniz. fiyat-kalite performansı iyidir. eskiden medline/bedline vardı o da kaliteliydi ama battılar. taç'în sattığı visko love 65-70 dansite olduğundan pek tavsiye edilmezdi ama son durumunu bilmiyorum. çok çeişitli yatak markaları türedi internette gayet hesaplıları da var. bunun fiyatı neden bu kadar düşük diye de işkillenmeyin yatak piyasasında kar marjı %100'den fazladır. üzerinde yatıp 5-10 dakika denemeden yatak almayın. hemen çöküp gömülmesin, yavaş yavaş vücudunuzun şeklini alsın. kalkınca da yavaşça eski haline dönebilsin. o izi iyi izleyin. hafıza özelliği dedikleri o iz. "mağazada yatılır mı?" falan da demeyin. ayakkabıyı denemeden almak gibi birşey olur yoksa. işbir'den alırsanız miles and smiles hesabınıza mil de yüklenir. gerçi ablamlara önerdim ordan aldılar 6 ay oldu yükledikleri yok onların da. kalitesi iyi ama bu tip konularda duyarsızlar.

velhasıl kelam yatak önemli iş, alırken en az bir kaç gün mesai harcayın araştırıp denemeye. hele yeni evlenecekler. ailelerin yanında oldu bittiye getirmeyin, çünkü çoğu kişi yıllarca kullanıyor o yatağını. bel ağrısı çekene kadar da değiştirmiyor. aman dikkat!

Otel Yataklarının Alt Kısmında Bulunan Çeyrek Pike Ne Amaçla Kullanılıyor?