BİLİM 9 Aralık 2019
27,5b OKUNMA     814 PAYLAŞIM

Yeni Başlayanlar İçin: Einstein'ı Einstein Yapan Çalışmalar Tam Olarak Nedir?

Albert Einstein'ı (1879-1955) "büyük bir fizik dahisi" olarak biliyoruz ancak bu titri tam olarak neleri açığa çıkararak aldı? Ne yaptı da Einstein oldu? Popüler bilim ve Einstein ile yeni ilgilenmeye başlayanlar için, Einstein'ın en önemli çalışmalarının tane tane kısa özetleri.

albert einstein, hiç şüphesiz dünyanın en ünlü bilim insanlarından biridir. ancak çoğu insan einstein’ın neden bu kadar ünlü bir bilim insanı olduğunu bilmez.

yani graham bell telefonu icat etti, ya da newton yerçekimini keşfetti. peki einstein neyi keşfetti de bütün bilim adamlarından daha ünlü hale geldi? onu ünlü yapan görelilik teorisi neyi anlatır? ya da şu meşhur formül e=m c^2 tam olarak ne işe yarar?

18 yaşında zürih politeknik üniversitesine kabul edilen ve buradan başarıyla mezun olan einstein'ın, mezun olduktan sonra üniversitede hoca olmak için yaptığı başvuru kabul edilmedi. hatta ortaokul öğretmeni olmak için başvurduğu işlere bile alınmadı. 2 yıl boyunca işsiz kaldı ve ardından isviçre patent ofisinde memur olarak işe başladı.

sıradan bir memur olarak patent dairesinde çalışan einstein, işinden arta kalan zamanda teorileri üzerine düşünüyordu. 1905 yılına gelindiğinde aynı yıl içinde 4 tane bilimsel araştırma yayınladı. bu çalışmaların dördü de o zamana kadar kabul gören klasik fiziği kökünden değiştirecek kadar önemliydi. newton’un kurallarını ortaya koyduğu klasik fiziğin açıklayamadığı evrenle ilgili pek çok olayı açıklıyordu. üniversitede asistan olarak bile işe alınmayan o genç 26 yaşında klasik fiziğin kurallarını kökünden değiştirmişti.

ilk çalışması

ilk çalışmasında yüzyıllardır dalga halinde yayıldığı sanılan ışığın aslında parçacık özellikleri de gösterdiğini kanıtladı. fotoelektrik etki denilen bu olay ilerleyen zamanlarda televizyon, kamera, güneş enerjisi gibi birçok önemli teknolojinin geliştirilmesini sağladı. ayrıca einstein 1921 yılında fotoelektrik etki sayesinde en önemli bilim ödülü olan nobel ödülü kazandı.

Yüksek enerjili bir elektromanyetik ışımanın madde tarafından soğurulması sonucu, o maddeden elektron koparılması olayına fotoelektrik etki denmekte.

ikinci çalışması ise atomlarla ilgiliydi

maddeleri atom adı verilen küçük yapıtaşlarının oluşturulduğu o zamana kadar biliniyordu ancak hiç kanıtlanamamıştı. einstein suyun içine koyduğu küçük polen taneciklerinin hareket etmesinden yola çıkarak şu sonuca varmıştı. gözle görülemeyecek kadar küçük su molekülleri çarptığı için polenler sürekli hareket ediyordu. bu kadar basit bir olayı gözlemleyip böyle bir sonuca varabilen kişi dahi sıfatını kesinlikle hak etmişti. doğanın nasıl işlediğini anlamakta hiç kimsede olmayan bir yeteneğe sahipti.

bir sonraki çalışması ise ona sonsuz şöhretini getirecek olan özel görelilik teorisiydi

newton’un keşfettiği klasik fizikteki hareket yasaları yerçekimi ya da ışığın hızı gibi bazı olayları açıklayamıyordu. örneğin saatte 50 km hızla giden bir arabadan saatte 100 km hızla giden bir arabaya baktığımızda onu saatte 50 km hızla gidiyor olarak görürüz. ancak ışığın hızı söz konusu olunca durum böyle değildir. bizim hızımız ne olursa olsun ışına baktığımızda sabit şekilde saniyede 300.000 km hızla gittiğini görürüz. saatte 100.000 km hızla bile giderken ışığa baksak yine 300.000 km hızla gittiğini görürüz.

bu olayın gerçekleşmesi için ışık hızıyla giden bir nesne için zamanın yavaşlaması gereklidir. yani evrenin her yerinde sabit olduğu kabul edilen zaman aslında maddenin hızına göre değişkenlik gösterir. zaman hıza göre değiştiği için teoriye özel görelilik teorisi adı verilmiştir. ayrıca teoriyle birlikte evrenin 3 boyutlu yerine 4 boyutlu olduğu anlaşılmıştır. evreni oluşturan 4. boyut zamandır. ve zaman her yerde sabit hızla ilerlemek yerine bir maddenin hızına göre daha yavaş veya daha hızlı ilerleyebilir.


zamanı değiştiren başka bir olgu ise yerçekimidir. aslında zaten hız ve yerçekimi birbirine oldukça yakın şeylerdir. örneğin asansör yukarı doğru hızlanırken kendimizi daha ağır hissederiz, yani yerçekimi bizim için artmış olur. yıldızlar gibi büyük kütleli gök isimleri uzay-zamanı bükerler ve etraflarında zamanın daha yavaş ilerlemesine neden olurlar. büyük kütleli bir yıldızın etrafında oluşturduğu yerçekiminin büyüklüğüne göre zaman da daha yavaş akar. einstein zamanın hıza göre değiştiği teorisine özel görelilik, yerçekimine göre değiştiği teorisine ise genel görelilik teorisi adını vermiştir.

einstein’ın ortaya koyduğu bu iki teori, o zamana kadar kabul edilen fiziğin kurallarının her durumda geçerli olmadığını kanıtladığı için bir devrim yaratmıştı. görelilik teorisinden sonra einstein artık sadece bir memur değildi. 26 yaşındaki bu genç adam evrenin şimdiye kadar hiç açıklanamamış yönlerine ışık tutmayı başarmıştı. ve bütün bunları bir üniversitenin araştırma imkanlarından faydalanmadan, işinden arta kalan zamanında yapmıştı.


1905 yılının sonlarına gelindiğinde bir çalışma daha yayınladı

einstein madde ve enerjinin aslında aynı şey olduğu ve birbirlerine dönüşebileceklerini söylüyordu. bu çalışmayla bilim tarihindeki en ünlü denklem de ortaya çıkmış oldu. e=mc^2 denklemindeki e harfi enerjiyi, m kütleyi, c ise ışık hızını temsil eder. denklemin anlamı şudur, bir kütle tamamen enerjiye dönüşseydi kütlesi ve ışık hızının karesinin çarpımı kadar enerji açığa çıkardı. bu denklem aynı zamanda atom bombasının yapılabilmesi için gerekliydi.

1940’lara gelindiğinde 2. dünya savaşı yaşanıyordu. einstein almanya’da atom bombası yapmak için çalışmakta olan bilim adamları olduğunu biliyordu. eğer almanlar bombayı yapmayı başarabilirse dünya büyük bir tehlikeyle karşılaşacaktı. bu yüzden amerikan başkanı roosevelt’e bir mektup yazdı ve mutlaka almanlardan önce atom bombası yapmaları gerektiğini söyledi. almanlar atom bombası yapmayı başaramadılar ancak abd başarmıştı. einstein atom bombasının yapımından kendini sorumlu tuttu ve bundan pişmanlık duydu. bu pişmanlıktan dolayı hayatının sonraki dönemlerinde savaş karşıtı söylemlerde bulundu.


einstein bilime sağladığı olağanüstü katkıların yanı sıra dünya siyasetinde de oldukça etkili bir kişi olmuştu

sadece bilimle ilgilenmiyor, ayrıca savaş karşıtlığı ve insan hakları gibi konularla da uğraşıyordu. yahudi bir aileden geldiği için kendisine israil devlet başkanı olması teklif edildi ancak kabul etmedi.

takvimler artık 1955 yılına geldiğinde einstein yaşlanmıştı

hayatı boyunca birçok ülkede yaşamıştı ve sürekli bir şeylerle mücadele etmişti. karnındaki bir damarı fazla genişlediği için ameliyat olması gerekiyordu ancak o tedavi olmayı reddetti. eğer zamanım geldiyse gitmeliyim, yaşamımı yapay olarak uzatmak istemiyorum demişti. 18 nisan 1955 günü abd’de bir hastanede hayata gözlerini yumdu. ancak öldükten sonra da ilginçlikler peşini bırakmadı.

einstein öldükten sonra bedeninin yakılmasını istediğini söylemişti. ancak bedenine otopsi yapan doktor onun beynini ailesinden izinsiz olarak çıkardı ve sakladı. beyni izinsiz bir şekilde uzun yıllar elinde bulunduran thomas harvey adlı doktor bu yüzden meslekten men bile edildi. son olarak 2007 yılında ise elinde bulundurduğu beyin parçalarını princeton üniversitesi hastanesine geri verdi.

bu yazıyı video olarak buradan izleyebilirsiniz


Einstein'ın Kuantum Mekaniğinin Doğuşuna Yol Açan Nobel Ödüllü Tek Çalışması: Fotoelektrik Etki

Albert Einstein "Tanrı Zar Atmaz" Derken Yanılıyor muydu?