SEYAHAT 26 Mayıs 2016
44,7b OKUNMA     1144 PAYLAŞIM

Yeni Başlayanlar İçin Eskişehir

Eskişehir hakkında bildiğiniz tek şey ''Abi Eskişehir tam öğrenci şehri yea.'' ise sizi şöyle alalım.
iStock.com

-geldiğiniz şehrin ağırlıklı olarak bir öğrenci şehri olduğunu unutmayın. gittiğiniz birçok yerde genç insanlardan hizmet göreceksiniz. garsonlar, satış temsilcileri, genç girişimci tekel bayileri, kahvaltı salonları... diyeceğim şu ki çok profesyonel hizmet beklemeyin, sıcakkanlı güleryüzlü belki de gereğinden fazla samimi olacaksınız servis görevlileriyle gittiğiniz birçok yerde.

-eskişehirin her yerini yaşadığınız üniversite çevresi gibi düşünmeyin, cahil cesaretine kapılıp olur olmaz yerlerde birilerine horozlanmayın, zira buralarda herkes birbirinin yancısı, hiç beklemediğiniz adamlar polis, savcı yeğeni çıkabilir, daha tehlikeli olanı ise ağır abilerin yeğenleri olabilir; kıçınızdan bıçaklanmak istemiyorsanız çözümü bileğinizde değil uzlaşmacı tavrınızda bulun.

-eskişehir insanları öğrenciyi hazmetmiştir, sokakta öpüşen çift sayısı fazladır laflarına çabucak uyum sağlamayın, postu deldirir; kız arkadaşınıza dehşet yaşatırsınız.

-gezelim görelim diyorsanız musaözüne, sazovaya pikniğe gidin. bilim-kültür parkına uğrayın, çakma plaj iyi bir alternatif değildir onun yerine havuzları tercih edin.

-günlük alışverişlerinizi mahallenizin bakkalından yapın ama kırtasiye alışverişleriniz vb şeyler için en yakındaki kırtasiyeciyi emlakçıyı vay efendim ikinci el dükkanını seçmeyin. hepsi için iyi alternatifler biliyorum, anamın karnında öğrenmediğime göre siz de bir bilene danışarak öğrenebilirsiniz. demek istediğim eskişehir alternatifler şehridir, aradığınız şey birçok yerde mevcuttur.

-eskişehirin en alternatif alışveriş mekanları hamamyolu nda bulunur. bilimum kumaşçılar, kahveciler, tütüncüler, oyuncakçılar, boncukçular, hırdavatçılar, hatta mezarcılar bile. demem o ki aradığınızı civarda bulamazsanız hamamyoluna koşun.

iStock.com

-gelelim eskişehirde yemek yiyebileceğiniz, eğlenebileceğiniz güzel ama çok da pahalı olmayan mekanlara, kahvaltı alternatifleri ile başlıyorum :

--doyuran : stadyumun karşısında bir ara sokakta bulunan bu güzel ve sıcak yerde kişi başı maksimum 8 liraya doymak mümkün tabi ki racon bellidir, bazı şeyler ortaya söylenir : menemen, sahanda yumurta, bal kaymak gibi şeyler.

--up and down : bu şehirde nerde kahvaltı yapsak da masadakilerin hepsini bitiremesek sorusunun cevabı ahanda burda. 14 liraya serpme kahvaltı söylersiniz 3 kişi doyarsınız bir de servis edilen şeylerin tamamını bitiremezsiniz o derece. ilk çaylarınız ücretsiz, sonrakiler ücrete eklenir.

--havelka : burda da bir serpme kahvaltı var : kişi başı 11 liraya iyi bir kahvaltı servisi alırsınız, sınırsız çayla beraber ama bir up and down kahvaltısı gibi değildir. maddi olarak ayda 2 den fazlası size koyar.

--acıktım en pahalı kahvaltıyı burda yaparsınız. içtiğiniz herşey hesaba ayrı eklenir o derece. ama güzeldir temizdir lezzetlidir. her sene 1 defa gidin bebişlerim.

--bal kaymak : ordu evine gelmeden önce anadolubankın sokağında. tam bir köy kahvaltısı salonu. ucuz ama az çay içerseniz, lezzetli kızarmış ekmekler bal kaymaklar yumurtalar menemenler. ama sevgilimle yaptığım bir kahvaltıya 53 lira verdiğimden beri sokağından geçmedim çok afedersiniz.

bir de diğer alternatifler var : üniversite caddesindeki börekçilerden çok ara sokak börekçilerini tercih edin, sosyeteyi sevmiyorsanız ve gerçekten güzel börekler poğaçalar yemek istiyorsanız.

gece hayatına geçecek olursak :

222 park eskişehirin en ünlü mekanı olsa gerek. bir anlamda sosyete pazarı. eskişehire birçoklarını getirmişlerdir, ancak fiyat olarak hep size dayarlar. live sahnesinde de club alanında da yemek bölümünde de hesap hep içinizde patlar. bir de ben şahsen kendimi o kadar zenginin arasında mutlu hissetmediğimden tercihim değildir, kişisel tercihim kapısında eskişehirin en lüks araçlarının olduğu mekana gitmemekten yana.

up and down : benim en çok gittiğim mekan burası. gece 4 e kadar açık. neyse işte eskiden ben pek gitmezdim güvenlikçileri caz yapmayı seviyorlar diye. şimdilerde o sorunu da kaldırmışlar. güvenlikler gayet kibar. hatta güvenlikçilerini down sahnesinde dj veya canlı performans varken ritim tutarken görebilirsiniz. 3 erkek giderseniz malum bir dam sorunu olacak o kesin her gece kulübü gibi.

en önce söyleyeceğim şey şudur ki efsane yemekleri var ve ucuz. çıtır ve ton balıklı sandiviclerini deneyin mutlaka. her bir tavuk yemeği ayrı güzel. 

iStock.com

ayrıca üst katta bira içersiniz muhabbet edersiniz, alt katta düzenlenen program çerçevesinde dj performansı canlı performans karaokeye katılabilirsiniz. hatun garsonları da erkek garsonları da candır, siz bir terbiyesizlik yapmadıkça asla ukala tavır görmezsiniz. hatta müdavimi oldukça masanıza ikramlar artar indirimler artar. bana indirim ve ikramlar yapmak için üstlerine ısrar edişleridir belki de beni bu mekana bağlayan.

bir de eskişehirin piiz efsanesi vardır ki o da burda sahneye çıkıyor her pazar. siz de üst dönemlerinizden duyacak mutlaka bir kez deneyeceksiniz bir pazar günü piiz' i. 12 ye kadar girişler ücretsiz, aman kaçırmayın. bir de çarşambaları eskişehirin en güzel karaoke gecelerini düzenliyorlar, onun girişleri de 12 ye kadar ücretsiz. diğer gecelerde de farklı ve keyifli guruplar sahneye çıkıyor. çok seveceksiniz.

barlar sokağı : sokak hakkında çok birşey söylemeye gerek yok. ilk keşfedeceğiniz yer burası zaten. her zevke göre bir bar var rahat olun. alternatif olsun concon olsun türkü bar olsun.

kafe pi : eskişehirde istediği kadar kitleye hitap edememiştir şimdiye kadar ama iyi bir alternatiftir. fiyatları da makul kabul edilebilecek bir seviyede.

havelka : nargilesi, alkolü, kahvaltısı... alternatif bir konsepti var ama eskişehirde genelde lükse hitap ediyor. kapısından lüks arabalar eksik olmaz. fiyatlar ortalamanın biraz üstünde ama kaliteli bir mekan.

buda ve hayal diye 2 efsane mekan daha mevcut eskişehirde. ayda 1 kere ünlü birileri gelir 1 kere gidersiniz normal birgün kapısından bile geçmezsiniz.

leman kültür ilk açıldığında iyi bir mekandı hepimiz için, sık sık gider takılırdık. ama yaşanan talihsiz olaydan sonra eskisi gibi olamadı. güzeldir yine de.

ve çorbacısı bol bir şehirdir eskişehir. onur işkembe olsun istanbul işkembe olsun. kişisel olarak çok tercih etmem ama yine de iyidir yani. pilavcıdiye bir efsanesi var ki sorma : sloganı da tek rakibimiz anneniz olan bir sıcak ev yemeği dükkanı. ucuz burası da diğer çorbacılara göre. üniversite caddesinde bulunur söyleyeyim.

son olarak diyeceğim şudur ki öğrenci şehri diye burnunuzu her bulduğunuz deliğe sokmayın. üniversite caddesi civarı da gece tehlikeli olabiliyor. gece yalnız gezmemekte fayda var.

iStock.com


ayrıntılı bir eskişehir analizi yapacak olursak:

eskişehir küçük şehirlerden gelecekler için cennet büyük şehirlerden gelecekler içinse daha bir cennettir. araç kullanma derdi olmadığından büyük şehirlerdeki sıkıntı yaşanmayacak ama oradaki hayat yaşanabilecektir. çok arkadaşım oldu istanbul'dan eskişehir'e gelip sonra geri dönmeyen.

mekanları iyi öğrenmeye bakın genellikle sabit mekanlarınız olacaktır bunu siz de anlayacaksınız. yer yer pahalı kaliteli mekanlara gidersiniz hatta çok seversiniz o mekanları ama ay sonuna geldiğinde son 1 hafta parasızlıktan dışarı çıkamazsınız. fiyat / kalite ortalamasının iyi olduğu mekanlara gidin.

barlar sokağında peyote şu anda kalite / fiyat açısından en iyi mekandır mesela. ama maç izlemek istiyorum derseniz benzin / los amigos / olympos dan birini tercih edin. bunların dışında del mundo ve drunken duck'ı mutlaka öğrenin/gidin/deneyin. gece çıkıp kopucam derseniz 222 park , up & down, hayal kahvesi , buda , pi cafe , leman kültür gece 4'e kadar açık mekanlar. tavsiyem up & down'dan yanadır. konser mekanı ise genellikle 222 park'tır.

kahvaltı için cadı / bahçe iyi birer seçenek gibi gözükse de doyuran'dan şaşmayın.

yemek için eskişehir'in düzgün bir yemek kültürü olmadığını göreceksiniz. ama tavsiye edilecek bir sürü yerleri elbette var. çarşı bölgesinde iskender yemek için nazar döner'i. kebap ve et çeşitleri için belediye durağının arka kısmında bulunan abdüsselam'ı , çibörek yemek içinse kırım çibörek evini ziyaret etmeniz gerekir. (kesinlikle en iyisi papağan diyenlere aldırış etmeyin onlar bir şekilde kandırılmış öyle öğrenmişlerdir. belki de en kötü çibörek yapan yer papağan'dır. sadece ismi ve yeri bilinmiştir o kadar ) 

iStock.com

bozası ünlüdür eskişehir'in bir kaç arkadaşın yazdığı gibi boza karakedi'de içilir o da çarşı bölgesindedir. esnaf lokantası tercih edecekseniz kesinlikle hüsnüniyet'in yolunu öğrenin 2 tane vardır birisi reşadiye cami karşı aralığında diğeri ise ordu evinin aralığındadır. çekinmeden gidip rahat rahat yiyebilirsiniz ne mideniz bozulur ne keseniz. sakın yemek dünyası'nı denemeyin sonu felaket oluyor. kalabak suyu içmeye alışın. hem ucuz hem leziz. eskişehir'de deniz ürünleri yememeye çalışın sonuçta deniz olmayan bir şehir kendisi. ha çok canınız çektiyse öncesinde altyapı olarak bir kaç (en az 3) bira içmek kaydıyla midye yiyebilirsiniz. (ancak o zaman yenilebilir oluyor çünkü)

gezilecek yerler düşünüldüğünde kent park'ı,sazova bilim ve kültür parkı'nı, odunpazarı evleri'ni ve oradaki sergileri, şelale park'ı , atlıhan'ı öyle bi gezebilirsiniz. çok gezecek yoktur aslında hatta belli bir zamandan sonra küçücük şehir burası bile diyebilirsiniz. ama eskişehir sizi cezbetmeyi bilecektir.

ev alışverişi için meyve / sebze alacaksanız çağdaş market'i kampanyalardan yararlanarak migros'u , parasız kaldığınızda bim'i tercih edin. apartmanızdaki insanlarla iyi geçinmeye bakın. ev sahiplerini çok güzel kışkırtabilirler aksi yönde.

üniversiteye gelip eskişehir osmangazi üniversitesi'ni kazandıysanız, sakın evinizi okula yakın tutmak gibi bir hatada bulunmayın. evinizi merkezden hatta anadolu üniversitesi'ne yakın bile tutabilirsiniz. çünkü anadolu üniversitesi'nde bulunmayan bir imkan bulunmaktadır. otobüs her fakültenin önüne gitmektedir. okula yakın tutarsanız bardan , arkadaştan filan çıktıktan sonra gece eve gitmek için taksiye binmeniz gerekir aksi taktirde.

kitap düşkünleri varsa aranızda sahaflar için şöyle bir şey vardır. (bkz: eskişehir'deki sahaflar)

gidin mutlaka bir bisiklet edinin. ama bisikletinizi sokakta bir yere değil apartman içinde kilitleyin. yoksa çalınma ihtimali vardır.

not: kasım - mart ayları arası kullanılmaması tavsiye edilir.

piknik yapmak için bir sürü yer vardır. orman fidanlığı , musaözü , regülatör buralara giden otobüsleri keşfedin , öğrenin. hiç olmadı servis kiralayın gidişte bıraksın dönüşte alsın. güzel eğlenirsiniz benden demesi *

Not: İçerikte yer alan entry'ler 2012 yılına aittir. Bahsedilen mekanlar ve fiyatlar değişmiş olabilir.