Yeni Başlayanlar İçin: Sarma Sigara Nedir, Nasıl Kullanılır?
hem daha az zararlı olması açısından, hem de içim kalitesi ve zevki açısından, bir hayli cazip olan sarma sigaraya yeni başlayacak olanlar için ilk söyleyeceğim; sarma sigara çok doğru bir karar. peki iyi tütün hangisidir? hangi kağıt kullanılmalıdır? sararken nelere dikkat edilmelidir? tütünü nereden bulunabilir? birkaç bilgi vereyim istedim. aşağıda vereceğim bilgiler tamamen şahsi fikrim olmakla beraber, tecrübeyle sabittir.
öncelikle en kolayından, filtreden başlayalım
efendim piyasaya hakim olan tek bir filtre vardır; turuncu pakette satılan ve filtre alabilir miyim dediğinizde size verilecek olan marka 'alcan slim filter'. filtre çok önemli değildir, gönül rahatlığıyla bunu kullanabilirsiniz, tabii eğer filtre kullanmak istiyorsanız.
gelelim tütün markalarına
samson: mavi bir paketi vardır. içinden kağıdı da çıkar, içimi idare eder. eğer başka seçeneğiniz yoksa alın ve için, güzeldir.
old holborn (sarı paket): benim de yeni içmeye başladığım ve gerçekten tadına doyulmayan, tek kelimeyle mükemmel tütün. direkt gidin ve bayinizden adıyla isteyin. pişman olmazsınız.
golden virginia: hem ucuz, hem de güzel diye çok methini duydum ancak henüz denemedim. bir gün denersem, yazarım buraya.
hangi kağıdı kullanmalısınız?
birçok tütün kağıdı kullandım ve hepsine kısaca değinmek istiyorum.
ocb (siyah paket): eğer olur da yanlışlıkla bu kağıdı alırsanız, hiç işkence çekmenize gerek yok, direkt çöpe atın ve yeni bir sarma kağıdı alın. gerçekten kullanımı insanın ömrünü yer. gıcır gıcırdır, elde avuçta durmaz, kolayca sarılmaz, eğilmez, bükülmez! atın bunu çöpe.
samson: sarma kolaylığı, tadı ortalamanın üstündedir. hem samson tütün aldığınızda içinden de çıkıyor, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz, sizi üzmez.
kırmızı rızla: internetteki yorumları oldukça olumlu ancak ben beğenmedim. ağzımda fazlaca tükürük biriktiriyor ve tadı da hoş gelmedi. eğer başka bir tercihiniz varsa bunu da almayın, tavsiye etmem.
ocb (mavi paket): sentetik kağıt olmasa -yukarıda bahsettiğim tüm sarma kağıtları sentetik- mükemmeldir. sarması, içmesi keyif verir. gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. üstelik -her ne kadar üstünde adeti yazmasa da- paketin içinde oldukça fazla vardır, sizi baya idare eder.
arap kağıdı: yapışması zor diye başlarda uzak durduğum ancak aldıktan sonra ne kadar yanıldığımı fark ettiğim aparat. normal kağıtlara göre biraz daha büyüktür, bunun sebebi ise bünyesinde yapışkan barındırmamasıdır. yapıştırmak için ucundan hafif ısırarak koparıyorsun ve öyle yapıştırıyorsun. kulağa zor gelebilir ancak hiç de öyle değildir, sarması kolaydır. en büyük artısı ise diğer sarma kağıtları gibi sentetik değildir ve çok daha az zararlıdır.
sararken nelere dikkat edilmeli?
* bir kere rüzgarda sarmayın. hem çok zorlanırsınız, hem de sigaranın rezilliği çıkar. oturun tenha bir yere rahat rahat, özene özene sarın.
* tütün miktarı çok önemli, her ne kadar göz kararı alsak da, tütünü kağıda koyduktan sonra ekleme, çıkarma yapabiliriz. ideal miktarı bulana kadar uğraşın, zaten bir süre sonra otomatik olarak, ideal miktar kadar tütün alacaksınız.
* tütünü ve filtreyi yapışkanlı kısım üst tarafta kalacak şekilde -arap kağıdı hariç. hatırladınız mı arap kağıdında yapışkanlı kısım yoktu?- koyunuz ve sıkmadan hafifçe ovalayınız. bir süre sonra normal sigara gibi olacaktık işte o zaman yapıştırabilirsiniz üst kısmı gövdeye.
* sigaranın uç kısmını dar, orta kısmını şişkin yapmamaya gayret edin. hem duman az gelecektir, hem de estetik açıdan hoş durmayacaktır.
* sardıktan sonra filtresi alt kısımda olacak şekilde, sert bir zemine on, on beş kere vurun ki tütün iyice dibine otursun, aksi halde yine ideal sigaradan uzak olacaktır.
* tüm işlemler bittikten sonra, tütününüzün ağzını güzelce kapattığınızdan emin olun, tütününüz kurumasın.
* her şey hazırsa içebilirsiniz. afiyet olsun!
ideal tütün-kağıt eşleşmem:
old holborn (sarı paket) - arap kağıdı veya ocb (mavi paket)
Giriş kısmını atlattıktan sonra daha detaylı tavsiyelere geçebiliriz
1- etrafınızda bu işi bilen insanların "kırmızı rızla kağıttan, samson kağıttan, drum kağıttan, o renkten, bu şekilden, şu çükten, bu kürekten uzak dur" demelerini katiyetle ve ısrarla kaale almayın. bunlar kalın kağıtlardır ama sinirli ve sert öğretmen gibidirler. çok azar işitirsiniz ama doğru şekilde öğrenmenize en yardımcı olanlar bunlardır.
2- sarmayı öğrenirken, her zaman az tütün kuralına sadık kalın. bu kuralın iki yararı vardır, birincisi; eğer elinize yüzünüze bulaştırırda kağıdı yırtar, kapayamaz veya yuvarlayamazsınız, az miktarda tütün zayi olur. ikincisi ise; az miktarda tütünü sarmak daha kolaydır ve işin esasını ve parmak hissiyatını öğrenmek açısından yavaş yavaş artırmak her zaman esastır.
3- tütünü paketten alırken bir kerede size yeterli olacak kadar tütünü almayı öğrenmek için kendinize göre bir ölçü belirleyin. mesela ben işaret ve orta parmağımı baş parmağımla birleştirdiğimde parmaklarımın ilk boğumlarının yukarısına geçmeyecek kadar tütün almayı hesapladım. eğer sonra pakete koymaya çalışır veya tekrar tekrar didiklerseniz paketin içine çok kırıntı dökersiniz ve inanın bana kırıntı tütün kullanmaya çalışmak kadar sinir bozucu bir şey yoktur.
4- ne yapın edin, tütünün kağıda eşit oranda ve yoğunlukta serpildiğinden, yayıldığından emin olun, çünkü bir kere yuvarladıktan sonra ortası şişkin, ucu ince, kıçı daha da şişkin bir şekildeki sigarayı yuvarlayıp kapatmak zanaat efendim zanaat! yani sigaranın olabildiğince düz ve eşit dağılmış sarılmasına dikkat edin. bu sadece sizin sarmanıza kolaylık sağlamakla kalmayacak aynı zamanda içerken bazen körük gibi asılmanızı bazen de küçük bir nefese bir araba duman dolmasını engelleyecektir... her nefes eşit olur, keyifi daha güzel çıkar.
5- filtre kullanın! bunu ne kadar vurgulasam az! yararları saymakla bitmez. sarmak ve yuvarlamak kolaylaşır, tütün daha rahat şekil alır, eliniz yanmaz, dudaklarınız yanmaz, sigaranın bitişine haber verir, tutup söndürmek için serin bir alan yaratır, elde tutarken oyun hamuru gibi şekilde değiştirmeyen bir sigara yaratmanıza yardımcı olur.. ve tabi sonunda o filtreye bir göz attığınızda bir hasktr nidasına sebep olur ki; en büyük yararı budur.. yalnız burda vurgulamak isterim, ocb'nin koçanla satılan zıvana kağıdı aynı şekilde filtre işlevi görmemektedir kendinizi kandırmayasınız!
6- çok fazla kağıt değiştirmemeye çalışın. bunun en güzel yöntemi kağıdı alırken pintilik yapıp bir kutu almayın. birkaç kutu alın ki ona sadık kalmak zorunda kalın. durduk yere kağıt değiştirmeniz, inanmayabilirsiniz ama elinizdeki hissi değiştirir, yeni kağıtla sararken ilk birkaç sigaraya bakıp bakıp "ulan nooluyo yahu?" demenize sebep olur.
7- tabaka benzeri bir şey edinin! insanlık hali, tütünü tabakaya koymasanız bile yanlışlıkla kağıdı soktuğunuz cebinizin üstüne oturuverirsiniz, üstünüze bir şey dökersiniz kağıda da bulaşır, cebinizdeki başka bir şey ezer mezer falan... hem tabakaya filtrelerinizi de koyabilirsiniz, böylece kolay taşırsınız.
ideal tütün-kağıt eşleşmem:
kağıt olarak; yapışkanlı arap kağıdı (bulması zordur, ama vazgeçmesi de), kırmızı rızla, samson, mavi ocb, yeşil gızeh, turuncu rızla... mavi ocb ve yeşil gızeh'in köşeleri yuvarlak şeklinde kesilmiş oalrak gelir, sarıp yuvarlamaya yardımcıdır, efsanedir!
tütün olarak; golden virginia veya old holborn (kim ne derse desin, serttir ama drum kadar değil)
filtre olarak; kendi zevkinize göre kesebileceğiniz filtreler veya rızla'nın hazır satılan kesilmiş filtreleri...
en büyük uyarı: sarma sigara da normal sigara gibi zararlıdır... sadece sarmak meşakkatli olduğundan az içmenize sebep olabilir ama asla zararlarını engelleyemez. bu bir keyif veya zevk işidir...
Tütün meselesine ayrı bir parantez açarak bitirelim
tütünü içip denerken, bir tık hafif içimli olanı alınız. tütünü eve getirdiğinizde çiftli bir gazete kağıdının veyahut battal boy bir çöp poşetinin üstüne yayın. tütünü yaydıktan sonra elinizle yumruları aramaya başlayın. bulduğunuz tüm yumruları çok fazla oynamadan tiftik tiftik ayırın. tütün biraz havalansın. bu havalanma süresi mevsime göre değişmekte fakat sürekli kontrol ederseniz sıkıntı yaşamazsınız. tütün ilk aldığınızda hafif nemlidir, azıcık o nemi gittiğinde ters-düz edin diğer tarafı da hafifçe kurusun. burada en önemli kısım tütünü takır takır kurutmamanız. bu tabi zamanla oturacak bir şeydir. çok kuruttuğunuz tütün zehir gibi olacak ve hem içimi zorlaşacak hem de kolay toz olacaktır. sonrasında ise; örneğin tütünü 1 kilo aldınız, 200-250 gram kadarını (göz kararı) bir buzdolabı poşetine koyun. geri kalanı ise bir saklama kabına koyun. bu kabın ağzını jelatin, alüminyum folyo vb neyiniz var ise onunla kapatın ve en son kapağını kapatın. tabakanıza tütün koyarken buz dolabı poşetine doldurduğunuzdan koyun. böylelikle tütününüz sürekli ağzını açıp kapamanızdan dolayı kurumayacak, küflenmeyecek veya nemlenmeyecektir. buzdolabı poşetine koyduğunuz tütün miktarını da siz zaman içerisinde kendiniz belirleyin. eğer 200-250 gramı bitirene kadar poşetin içindeki tütün kuruyorsa daha az tütün koyun. tütün poşetinin, kaba hesapla, 10-15 kere açılıp geri kapanması sonucu tütün kuruyup tadı sertleşecektir.
bunun dışında plastik tütün sarma makinası kullanmayın derim ben. biz tütün içenler genellikle az sigara içebilmek için veyahut sigara çok pahalı diye tütün içiyoruz (ben de uzun zamandır sigara içiyordum fakat bu akşam eve dönüşte tütün alacağım). sarma makinası ile sarılan tütünden hiç bir zaman zevk almadım. elle sararak hazırlayın tütününüzü. hem sarması bir süreden sonra sizin için ayrı bir keyif olacak, hem de tütünün lezzetini daha iyi alacaksınız. elle sarma sigaralarda kesinlikle filtre kullanın (benim tercihimdir. fanatiklere selam olsun). tütünün içimini kolaylaştırır, sizi tıkamaz. zaten kendinizi zehirliyorsunuz bari filtreli için. aşağıda filtreli sigara sarımının bir örneğini bırakıyorum.
kağıtla ve filtre ile oynadığınız süre bu videonun süresini sakın geçmesin. eleman çok bile oynamış kağıt ile, bu süre sizin için maksimum süre olsun. elleriniz kolay terliyor ise kağıdın içinde tütünü yuvarlama süresini düşürün. hafif nemlenen, kırışan kağıdı sarmak zorlaşacaktır. bu videoda görünen o yuvarlama hareketini ne kadar çok yaparsanız, sigaranız o kadar biçimsiz sarılacaktır. tercihen 2-3 yuvarlamadan sonra filtreyi koyup, aynı yuvarlama hareketini filtreye yaparken kağıdı mümkün olduğu kadar gergin bir şekilde filtreye sarmanız gerekmekte. zamanla oturan bir alışkanlık, bir süreden sonra yoğun trafikte bile yapabilir hale geleceksiniz (benzetmemi mazur görün, sakın trafikte sarmayın, mutlaka tıklarsınız öndekine).
15 yıllık tiryakisiniz diyelim (benim 17 sene olmuş) sigarayı bırakmanın en güzel yolu öyle direkt olarak kesip atmak falan değildir. şahsen sigara içmeyi çok seven ben, bırakamıyorum. sigarayı en güzel tütün ile bırakabilirsiniz. 3-4 kere bıraktım, her biri 1 ay sürdü ama öncesinde tütün içerek bırakabildim. bırakamazsanız da en iyi ihtimalle sigaranın içinde yer alan yüzlerce zehirli maddeden kurtulmuş olursunuz. bir paket sigara 18 lira olmuş, o da ayrı bir zarar. ayda 550 lira sigara parası veriyoruz, o da günde 1 paket içiyorsanız. benim 800-900'ü buluyordur rahat.
tütünün kendi zararı dışında tek bir dezavantajı var (aslında mükemmel bir avantaj) her yerde çıkarıp yakamıyorsunuz. hadi şimdi 30-40 yaş aralığında insanlar bile ergenler gibi, toplumun kendini eleştireceğinden korkuyor. oysa kime ne? ben tütün içiyorum, evet fakirim ondan içiyorum? sana ne?
olmaz. her yerde çıkarıp saramazsınız tütünü. en güzel yanı da budur. sadece kendinizi rahat hissettiğinizde içersiniz. bu da günlük sigara kullanımınızı azaltır. sigarayı bırakma yolunda da bir adım daha atmış olursunuz...