İNTERNET 10 Nisan 2020
55,6b OKUNMA     670 PAYLAŞIM

Yeni Yasa Teklifiyle WhatsApp, Devlet Denetimine mi Alınıyor?

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında alınacak ekonomik önlemleri içeren yasa taslağı, iş dünyası ve STK'ların görüşüne sunuldu. Yasa taslağında WhatsApp, Twitter vb. yurt dışı kaynaklı yayıncılarla ilgili birkaç madde, sosyal medya ve Ekşi Sözlük'ün gündemine girdi. İşte o maddelerde yazanların özeti.

yenin kanun teklifi taslağında ne var, ben size onu söyleyeyim ve bu mesele whatsapp zırvası gibi bir şey değil, bayağı ciddi.

öncelikle twitter, facebook gibi platformlar türkiye'ye mutlaka resmi bir temsilci atayacak. eğer 1 ay içinde bu temsilcileri atamazlarsa platformların hızı %50 azaltılabilecek. temsilci atamayı reddederlerse platform hızları %95'e kadar yavaşlatılabilecek. bildiğin "throttling" yapacak adamlar.

bir diğer çok sıkıntılı olay ise twitter, facebook gibi bir milyondan fazla kullanıcısı olan platformalar, türk kullanıcıların tüm bilgilerini ülke içinde tutmak mecburiyetinde olacaklar. kişilerin ip'si vs. hepsi türkiye'de tutulacak, tehlikenin farkında mısınız? hemen açıklayayım.

anonim bir hesabın var ve ordan paylaşım yapıyorsun. devlet baba bu paylaşımlarından bir sebeple memnun kalmadı diyelim, twitter'a bu hesabın ip'sini ve kişisel bilgilerini sorduğunda twitter %99 bu bilgileri vermez ama eğer bu bilgiler türkiye'de bir server'da tutulmaya başlarsa devletin artık twitter'dan izin almasına gerek kalmaz çünkü türkiye'de tutulan verileri inceleme yetkisi var. çat çat her bilgiye ulaşır istediği anda. kaldı ki bunun bir de güvenlik ayağı var. türkiye'de verilerin hack'lenmeden korunmasının garantisi var mı? paypal neden artık türkiye'de yok? işte sebebi bu. server'ları türkiye'ye taşıyacaksın dedi devlet, paypal'a. paypal da tamam siz gidin, ben de geliyorum dedi. twitter ve facebook'un da akıbeti bu olabilir en sonunda.

teklifte yer alan maddeyi okumak isteyenler için de buraya bırakalım

(2) birinci fıkrada düzenlenen temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, kurum tarafından bildirimde bulunulur. bildirimden itibaren otuz gün içerisinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde, sosyal ağ sağlayıcının ınternet trafiği bant genişliğinin yüzde elli oranında daraltılması için kurum tarafından sulh ceza hâkimliğine başvurulabilir. bu kararın uygulanmasından itibaren otuz gün içerisinde söz konusu temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde, sosyal ağ sağlayıcının ınternet trafiği bant genişliğinin yüzde doksan beş oranında daraltılması için kurum tarafından sulh ceza hâkimliğine başvurulabilir. hâkim tarafından verilen kararlar erişim sağlayıcılara bildirilmek üzere kuruma gönderilir. kararların gereği, bildirimden itibaren derhâl ve en geç dört saat içinde erişim sağlayıcıları tarafından yerine getirilir. temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünün yerine getirilmesi halinde karar kendiliğinden hükümsüz kalır.

bir diğer kaynak: bbc

WhatsApp'ın Gelir Kaynağı Nedir?