YEME İÇME 12 Aralık 2019
202b OKUNMA     1008 PAYLAŞIM

Yerken Arka Planını Pek Düşünmediğimiz Kokorecin Zahmetli Üretim Süreci

Kokoreç nasıl yapılıyor ve nasıl temizleniyor hiç düşündünüz mü? İşte afiyetle tüketilen sokak lezzeti kokorecin zahmetli sayılabilecek üretim süreci.
iStock

not: aşağıda anlattığım süreç, yurt dışına kokoreç gönderen, temizliğe önem gösteren bir yeri anlatır.

önce hayvan bağırsakları üretimhaneye gelir. bunların içi başlangıçta dışkılıdır. öyle dışkı dediysem, insan dışkısı gibi düşünmeyiniz; pislik parçaları olarak düşünebiliriz. bunlar bir kimyasalla birlikte bir suda yıkanır. kimyasalın adını şimdi hatırlamıyorum ancak eli kolu yakan cinsten bir kimyasaldır. yıkama işlemi genelde çizmelerle, leğenin içinde çiğnenerek yapılır.

temizlenmiş bağırsaklar, şişlerin etrafına sarılmak üzere sarmacılara gider. sarmacılar, kimyasaldan korunmak için plastik eldiven giyerler ancak kolları yüksek ihtimalle kimyasaldan yine de yanar. kokoreçler metal şişlere sarılarak taşıma arabalarına asılır.


taşıma arabalarında kokoreçler bir süre boyunca dinlenir. üzerlerindeki kimyasallar ve sudan arınırlar. böylece pişirilmeye hazır olurlar. kokoreçler taşıma arabasıyla birlikte fırın odasına taşınır. bu odada yüksek ihtimal avurtları çökük, çok zayıf, başka yapacak bir iş bulamamış bir ademoğlu fırıncı bulunur.

kokoreçler çok yüksek ısıda pişirme yapan fırının içindeki askılara, uzunca bir demir parçası yardımıyla asılır. fırında iyice kızaran kokoreçler, yine aynı demir parçası yardımıyla fırından alınır ve arabalara tekrar dizilir. 1 saat kadar kokoreçler burada dinlenir, üzerlerindeki yağ süzülür. böylece tıraşlanmaya hazır hale gelir.


şimdi kokoreçlerin tıraşlanma vakti. kokoreçler ne kadar dinlenirse dinlensin, üzerlerinde yoğun yağ tutar. şişe sarılı olan kokoreç alınır. bu şişin bir ucu içi boş bir daire, diğer ucu ise düzdür. tıraş yapacak kişi bu daire kısımdan şişi tutar. şişin ucunu traş yapacağı tezgahtaki oyuğa sokar. burada tek eliyle sürekli olarak şişi hızlı hızlı çevirerek, diğer elindeki bıçak ile kokoreçlerin üzerlerindeki yağları alır, buna tıraşlama işlemi denir. bir zaman sonra kişi, kokoreçleri beyblade gibi tıraşladığını fark eder.

traşlama işlemi bittikten, şişlerin üzerindeki iyice kızarmış ekstra bonuslu kısımlar lüpletildikten sonra kokorecin işi tamamen bitmiştir. dinlenme odasına götürülür. ardından derin donduruculara atılarak işletmeye gönderilene kadar bekler. kokoreçler sabahın 5 ya da 6'sında derin dondurucu odalardan araçlara yüklenerek işletmelere teslim edilir.

Yıllardır Tartışılan Konu: İzmir Kokoreci mi İstanbul Kokoreci mi?