SANAT 9 Ocak 2020
22,8b OKUNMA     521 PAYLAŞIM

"Yok Artık Bu da mı Varmış" Dedirten Dünyanın En İlginç Müzeleri

Müze denince akla kültür, tarih, sanat vb. geliyor ancak dünya üzerinde bu kalıpların dışına çıkan, ilginç müzeler de var. İşte onlardan bazıları.

1. museum of foreign debt (dış borç müzesi) - arjantin

2005 yılında açılan müze, adı üzerinde ülkenin dış borç sorununu konu alıyor. 2001 yılında ülkede ayaklanmalara sebep olan dış borç toplamda 100 milyar dolar. 2001 yılında beraber krize girdiğimiz arjantin'de bugün ekonomi hala kötü durumda.

2. no show museum (hiçbir şey müzesi) - güney afrika & isviçre

kendi deyimleriyle “first museum of nothing” (ilk hiçbir şey müzesi). müzenin koleksiyonu; boş tuvaller, boş çerçeveler, heykeller ise havadan ve görünmeyen malzemelerden yapılmış. müze, hiçbir şeyi size göstererek, gözden kaçırdıklarınızı fark etmenizi sağlamayı amaçlıyor.

3. museum of enduring beauty (kalıcı güzellik müzesi) - malezya

malezya'daki bu müze güzellik algılarını sorguluyor. birçok gelenekte yer alan güzellik kavramına ışık tutuyor. koleksiyonu çok zengin değil.

4. museum of broken relationships (biten ilişkiler müzesi) - hırvatistan

biten ilişkilerden geriye kalan eşyaların sergilendiği müze. dünyanın pek çok yerinden gönderilen eşyalarla müzenin koleksiyonu zenginleşmiş. sergilenen her eşyanın yanında eski sahibinin yazdığı eşyanın hikayesi yer alıyor. müzenin internet sitesinde yer alan etkileşimli haritada güncel olarak insanlar biten ilişkileriyle ilgili yazabiliyorlar.

5. museum of yogurt (yoğurt müzesi) - bulgaristan

bu müzenin ülkemizde olmasını beklerdim. gerçi bizim etnografya müzelerimizde bununla ilgili bolca eser bulunuyor. ama sadece “yoğurt” üzerine açılan bu müze bulgaristan’da.

6. the bread museum (ekmek müzesi) - ankara ve birçok yer

yoğurtla başladık ekmekle devam edelim. “ekmek” e adanmış pek çok müze var. ankara’da bulunan müzeden yola çıktım ancak almanya, rusya, letonya, brezilya, portekiz, fransa, polonya, ispanya’da bulunduğunu gördüm. pek de şaşırmadım aslında, hayatımızı şekillendiren ekmek üzerine bu kadar çok müze bulunması gayet normal. her ülke kendi kültürüne göre ekmeği anlatmış. müzelerde, taş devrinden kalma temsili fırınlardan 6000 yıllık tarihe sahip ekmeğin tasvir edildiği resimlere kadar birçok eser bulunuyor.

7. sulabh ınternational museum of toilets (uluslararası tuvalet müzesi) - hindistan

tuvaletin de bir geçmişi, tarihi var. ülkelere göre değişen bir kültürü var. müzenin koleksiyonu için farklı ülkelerden tuvalet getirilmiş. mısır, roma, babil döneminde tuvalet kültürüyle ilgili bilgilendirici metinler de yer alıyor.

7.a. tuvaletle ilgili bir başka müze ise: tuvalet kapakları müzesi toilet seat art museum, san antonio


8. museum of bad art (kötü sanat müzesi) - abd

kötü sanat eserlerinin sergilendiği müze. eserler orantısızlıkları, uyuşmayan renkleri ve genel bir yetenek eksikliğiyle izleyenlerin dikkatini çekmeye çalışıyor.

9. meguro parasitological museum (meguro parazit müzesi) - japonya

biraz mide bulandırıcı olabilir. parazitlere dair pek çok şey müzede var. parazitlerin çeşitleri, hangi organlara bulaştığı görsellerle anlatılmış.

10. dog collar museum (köpek tasması müzesi) - ingiltere

tasma diyip geçmeyin, 15.yy'dan kalma, üzerinde aile simgeleri olan bir koleksiyon bulunuyor.

11. barbed wire museum (dikenli tel müzesi) - abd

“yok daha neler? bunun da mı müzesi varmış?” haklı olabilirsiniz.

12. human brain museum (insan beyni müzesi) - hindistan

yaklaşık 400 insan beyni müzede sergileniyor. özellikle beyin kanaması, travma ve çeşitli rahatsızlıklar geçiren beyinler sergileniyor.

13. nevşehir avanos saç müzesi

kapadokya, avanos'ta bulunan bu saç müzesinin oldukça ilginç bir hikayesi var. normalde bir çömlekçi dükkanı olan başlayan müze kadın ziyaretçilerin ayrılırken birer tutam saç bırakmalarıyla 1979'dan beri 16.000 saç örneğine ulaşmış.

14. masumiyet müzesi - istanbul

orhan pamuk’un aynı isimli bir kitabı var. romanda 1950-2000 yılları arasında istanbul’da yaşayan orta halli iki aile anlatılıyor. müzede ise romanda anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyler sergileniyor.

not:“müze” kelimesi yunanca ilham perisi demek olan “muses” kelimesinden geliyor. tam olarak “muses’in tapınağı olan” “mouseion” kelimesinin türetilmiş hali. antik çağ’da akıl, düşünce ve yaratıcılığın tapınakları denilebilir. tanımdan, ortaya çıkış fikrinden yola çıkarak "müze" denilen mekanların müze olup-olmadığı sorgulanabilir. müzeden ziyade sergi ya da koleksiyon demek daha doğru olacaktır.

not: bu içeriği video olarak buradan izleyebilirsiniz.