PSİKOLOJİ 23 Ağustos 2022
37,9b OKUNMA     340 PAYLAŞIM

Zihinsel Sağlığınızı Korumanın Bir Algı Yönetimi Uzmanı Tarafından Onaylı Yöntemleri

Pahalı bir psikiyatrist şart değil: Gündelik hayatta yorgun düşen zihninizi ve gittikçe bozulan mental sağlığınızı korumanın ücretsiz yolları da var.
Takva (2006)

sevgili dostlar, bugün sizlere biraz zihinsel sağlığınızı koruma yollarından bahsedeceğim çünkü zihin denen aygıt bir bozuldu mu tüm hayatın da bozulur ve delik tekne gibi sulara gömülür. bu yüzden yaşamında en önemli amacın zihinsel sağlığını korumak olmalı çünkü seni som altından saraya koysalar, kafan yerinde değilse hiçbir değer ifade etmez.

şimdi ailenizin algı yönetimi uzmanı olarak size birkaç tavsiye vereceğim lütfen bunları okumakla kalma uygula dostum.

1) sosyalleşmeyi özellikle yüz yüze sosyalleşmeyi hayatının önceliği haline getir

dostum bak, insan insanın zehrini alır ve bizler sosyal varlıklarız. ne kadar fazla insanla düzeyli ve tatmin edici arkadaşlık ilişkilerin varsa o kadar zihinsel sağlığın iyileşir. sosyal medya ve telefon bunun yerini tutmaz. mutlaka başka insanlarla gezip tozman, muhabbetin belini kırman ve ortak tecrübeler yaşaman lazım. yani evde oturup televizyon, bilgisayar başında takılırsan ve başka insanlarla iletişimini elektronik cihazlarla yaparsan gerçekten de yaşlı amcaların dediği gibi "kafayı yersin."


2) hareket et

geçici olarak kiraladığın bedenin hareket etmek üzere dizayn edildi. hareketsiz kaldığın anda beynin ve bedeninin dengeleri bozulur. dengelerin bozuldukça sinir, stres ve korkuların tavan yapmaya başlar. bu sebeple hareket edeceksin. bol bol yürüyeceksin, bir koltukta kırk dakikadan fazla oturup kalmayacaksın, spor yapacaksın kısacası hareketli olacaksın. buzdolabının sebzelik kısmındaki patateslerden bir farkın olacak değerli kardeşim. "işleyen demir ışıldar" ve "sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" sözleri boş sözler değildir.

3) duyularını doğru kullan

şimdi her insanın duyularını ağırlıklı kullanma şekli farklıdır. kimi görüntülerden etkilenir, kimi seslerden, kimi tat duygusuna odaklıdır kimi de dokunulmaktan hoşlanır. sen de kendini bir ölç tart ve hangi duyun ağırlıkta anla. sonra eğer görüntü odaklıysan güzel manzaralar, güzel insanlar ve ortamlara dal. sesler seni etkiliyorsa güzel müzikler ve melodilerle şenlen. tat duygun yoğunsa birbirinden farklı lezzetleri yaşamından eksik etme. dokunma odaklıysan insan ilişkileri ve sevimli hayvanlarla zaman geçirmeyi önemse. kısacası dostum zihnine giden yolları bul ve onları çiçeklerle donat.


4) rahatlama yöntemlerini öğren

bak arkadaşım, bu rahatlama meselesinde insan evlatları binlerce yıldır farklı teknikler geliştirdi. nefes tekniklerinden tut yoga gibi metotlara, oradan meditasyon tekniklerine kadar ortalık rahatlama yöntemleri dolu. bunlardan kendine yakın bulduklarını öğrenip uygulaman yaşamında yapacağın en büyük yatırımdır. insanın sadece maddi bir varlık değil ruhani ihtiyaçları olan bir yapı olduğunu da ne kadar çabuk anlarsan o kadar iyi olur. bazen içten edilen bir dua bile saatlerce yapacağın meditasyonun yerini alabilir.

5) olumlu düşünceye önem ver

zihnin sürekli negatif düşünmeye alışıksa hayatı kendine cehennem etme yolunda emin adımlarla yürüyorsun demektir. bu alışkanlığı kır. bunun en güzel yolu gün içinde olayları güzel ve olumlu görmeye kendini alıştırmandır bunun da en güzel yöntemi bir defter alıp o gün başından geçen olayların olumlu yönlerini güzel güzel yazmandır. "olumlu düşünce günlüğü" gibi düşün. hadi bir dene bak ne güzel olacak.


6) insan gibi beslen

zihinsel problemlerin büyük kısmı yanlış beslenmekten kaynaklıdır. bedenine soktuğun çöpler ister kabul et ister etme zihnini de çöplüğe çevirir. ilk olarak şekerden, undan kurtul. bunları yemeye devam ettiğin müddetçe metabolizman dengesizleşecek ve türlü stres ve sinire davetiye çıkaracaksın. kutulanmış ve içinde ne olduğunu bilmediğin kimyasallar barındıran her türlü besin maddesi de zihnini bozar. yani temiz beslen ki zihnin temizlensin.

7) uyu

uyku beynin en önemli gıdasıdır. sabaha kadar dizi izleyeyim, oyun oynayayım veya çalışayım diyerek beynini en az yedi saat uykudan mahrum bırakırsan bunun faturasını türlü psikolojik sorunlarla fitil fitil ödersin. uyu kardeşim uyu, sana iyi gelecek.


8) hayatının bir anlamı olsun

yaptığın işten, yaşadığın ilişkilere kadar yaşamının her alanında anlam olması çok önemlidir. zombi gibi anlamsız işler peşinde robota bağlamış şekilde yaşarsan zihnin bir yerden sonra anlam duygusunu kaybeder. olumsuz durumlardan kolay etkilenirsin, direncin azalır ve her türlü depresyona davetiye çıkarırsın. kendine hedefler koy, yaptığın her şeyde anlam ara. yaşamının sağlam bir amacı ve anlamı varsa fırtınalar sana meltem esintisi gibi gelir ama anlamlı bir amacın yoksa en ufak rüzgarda kumdan kale gibi devrilirsin.

9) yardım almaktan çekinme

bak arkadaşım zihinsel problemler yaşadığın zaman uzmanlardan yardım almaktan çekinme. uzmanlardan yardım almak ayıp veya günah değildir. başkaları "zihinsel problemleri varmış" demesinler diye sorunlarını saklarsan işler daha da ciddileşir.

evet dostum yazdıklarım basit tavsiyelerdir ama çoğu insanın uygulamadığı ve bu sebeple de yaşamlarını heder ettikleri durumlardır. lütfen bu yazıyı ciddiye al.

ek olarak sana kendi kanalımdan "iyi ve mutlu bir yaşam için 3 tavsiye" videomu da reçete olarak yazıyorum

bu akşam bir kaç dakikanı ayır ve dikkatlice izle. kanalda sana faydalı başka videolarım da var.

kanalımı buradan bulabilirsin:


zihinsel olarak sağlıklı bir yaşam sürmen dileğiyle.

sevgilerimle...