Anime ve Çizgi Film Arasındaki Farklar Nelerdir?

Anime ve çizgi filmler arasındaki farkların net olarak izahı.
Anime ve Çizgi Film Arasındaki Farklar Nelerdir?

anime'nin, animation kelimesinden japonya'ya özgü şekilde türetildiği söylenmektedir. yani, biri animasyon ile anime arasındaki farkın büyük olduğunu söylerse kısmen yanlış bilgiye sahiptir çünkü, japonların türettiği bu kelime, çizgi film - animasyon arasında kendine özgü, benzersiz bir hal almıştır.

çizgi film ve animasyon arasındaki fark, japon kültürü ile yoğurulmuş çizimlere anime denmesinden biraz daha derin izler taşır. her ne kadar japon kültüründen çıkmış olan kendine ait karakteristik özelliklere sahip çizimlerin olduğunu animasyonlar, batı halklarının yıllarca sahip olduğu çizgi filmlerle aynı temeli paylaşırlar. her biri animasyondur. çizimlerle konu, duygu, karakterler anlatılır.


çizgi filmde, anlatılan karakterler, konu ve duygu temaları, jeneriktir. yani, en başta çizgi filmde karakter, çevreyi tasarlayan ve onların etkileşimini sağlayan çizerin eşsiz yorumlamasını barındırmaz. buna örnek olarak meşhur çizgi filmlerden biri olan rick & morty verilebilir. rick & morty bir çizgi filmdir. japon kültürü ile yoğurulmuş, içindeki karakterlerin kendilerine özgü karakteristik kişilikleri, duygu durumlarını barındırmaz. rick, morty ya da ailenin diğer fertlerinin karakter olarak, farklı kişiliklere sahip olması bu ayrımda söz konusu değildir. söz konusu, çizimlerin, karakterlerin kişilikleri ile uyumlu bir şekilde çizerin kendi çizim karakteristiği ile bütünleşmesidir.


örneğin, slam dunk bir animedir. çizimlere bakıldığında, karakterlerin duygu durumlarındaki değişiklik, çizerin çizim karakteristiğini de yansıtır ve böylece çizilen karakterlerin kendilerine özgü kişiliğini verir. bir nevi, onlara ruh katar.


örneğin, pokemon bir animedir. çizgi film değildir. ancak, anime dünyasında görebileceğiz en kötü anime özelliklerini taşıyan yapımdır. karakterlerin kendilerine özgü, çizeriyle bağdaşan çizim karakteristiği ve bunun yansıtılması zar zar seçilmektedir. yine de, çizgi film konseptine sahip olan yapımlardan farkı iyi bir gözlemci gözüyle seçilebilmektedir.


çizgi filmler için başka örnekler vermek gerekirse:

tom & jerry, jetgiller ( etsons), taş devri (flintstones), şirinler ( smurfs), simpsons, south park gibi yapımlar, çizgi filmlere birer örnektir.

animeler için başka örnekler vermek gerekirse:

berserk, naruto, bleach, one punch man, cowboy bebop, space battleship yamato, one piece, dragon ball gibi yapımlar, günümüzde anlamı evrilmiş animelere birer örnektir.


animeleri, şahsen ayırmanın bir başka yolu, yukarıdaki ayrım dahil olmak üzere, batı halklarının işlediği çizgi film konuları çoğunlukla materyalist, ölçülebilir, günübirlik, zaman geçirmelik konular üzerinde durmaktadır.

japon kültüründeki, içe dönüklükle sivrilen anime konuları, çoğunlukla sosyolojik, psikolojik, felsefi konuları, kişi ve toplum üzerindeki etkileri üzerinde durur. anime türlerinden olan ve japonya ağzınızı açık bırakacak şekilde popüler olan hentai türü de dahil olmak üzere, anime türleri, batı halklarının çizgi filmlerinden açık ara insanlar için derin sayılabilecek temalar, fikirler üzerine inşa edilmiştir. hentai'nin sapıklık olarak görüldüğü, salaklık olarak düşünüldüğü fikirler dahi, hentai'nin kendi içinde sosyolojik, psikolojik mesajları göz ardı edilemez şekilde, popülerdir.

şayet birileri, animeler, animasyon değildir derlerse, anime kelimesinin ondan türetilmiş olduğunu bilmiyordur. ancak, birileri animeler çizgi filmdir derlerse teknik olarak doğru, içerik olarak oldukça yanlış kanıya sahiptirler diyebilirsiniz. özellikle, japon kültürü hakkında bilgileri olmadığını doğrudan söyleyebilir ve arkanıza yaslanıp, hafifçe gülümseyerek, cevap dahi vermeyebilirsiniz.