Anne Karnındaki Bebeğin İçinde Bulunduğu Hayati Sıvı: Amniyon Sıvısı

Anne karnındaki bebeğin içinde yüzdüğü büyüdüğü, bulunduğu sıvı olan amniyon sıvısı, anne ve bebek için hayati önem taşır.
Anne Karnındaki Bebeğin İçinde Bulunduğu Hayati Sıvı: Amniyon Sıvısı

anne karnındaki bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısı, gebeliğin ve anne karnındaki fetusun gelişimi için oldukça önemlidir. anne karnında gelişen fetüs bir zar tabakası ile çevrili kese içinde oluşur. fetusun bulunduğu keseye amniyon kesesi, etrafına sarar zara amniyon zarı, içindeki sıvı ise amniyon sıvısı olarak tanımlanır. embriyo gelişimi başladığında amniyon sıvısı amniyon epitelinden salgılanmaya başlar. amniyon sıvısı koryon ve amniyon adı verilen zarlarla örtülüdür ve gebelik süresinde ciddi fonksiyonları olan bir sıvıdır.

amniyon sıvısının görevi

amniyon kesesi anne karnında gelişen fetusu dış etkenlere karşı koruma altına alır. içinde bulunan sıvı fetusun rahat hareket etmesine olanak sağlar. bu sayede bebeğin kas-iskelet sistemi sağlıklı bir şekilde gelişir. fetusu amniyon sıvısı içinde yüzer ve bu durum onun kolay hareket etmesine olanak sağlar. amniyon sıvısına ulaşan basınç, küresel olarak sıvının bölgede eşit yayılmasını sağlar. bu sayede fetüs oluşabilecek olumsuzluklardan korunudur. örneğin anne ani hareket etse ya da koşsa bile fetüs sıvı sayesinde bu olaylardan kolay kolay etkilenmez.

amniyon sıvısı anne karnında gelişen fetusun orantılı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. ayrıca doğum mekanizmasına yardımcı olur. olası travmalara karşı adeta bir yastık görevi görür. fetusun sağlıklı bir şekilde gelişmesi, hareket etmesi ve normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için amniyon sıvısının olması gerekir.

amniyon sıvısının bebek için sağladığı imkanlar nelerdir?

anne karnındaki fetüs, amniyon sıvısı sayesinde dış dünyaya alışabilmek için adeta egzersiz yapar.

anne karnında düzenli olarak bu sıvıyı belli bir dönemden sonra içmeye başlar. bebeğin dili amniyon sıvısı sayesinde acıyı, tatlıyı ve ekşiyi ayırt etmeye başlar. belli bir haftadan sonra tükürük bezleri aktifleşir. fetusun anne karnında içtiği amniyon sıvısı bağırsakların emilim fonksiyonunu hazırlar. aynı zamanda böbreklerin çalışmasına yardımcı olur. böbrekler tarafından emilen sıvı amniyon sıvısına tekrar gelir. bu işlem amniyon sıvısı kirleten bir işlem değildir. sıvı böbreklerden süzülerek dönüş yapar. bu dönemde sindirim sistemi için midede sindirim suları salgılanmaya başlar. amniyon sıvısı anne karnında bebek için hayati önemi olan ısının korunmasını sağlar. sürekli olarak değişen amniyon sıvısı belli bir sıcaklıktadır ve bebeğin gelişimi için ihtiyaç duyulan ısıyı eşit şekilde yayar.

anne karnında can bulan bebek doğuma kadar amniyon sıvısı tarafından korunur. sıvı içinde kalmak bebeğe herhangi bir zarar vermez. sıvıdan gelebilecek hasara karşı bebeğin vücudu mükemmel bir koruma sistemi oluşturmuştur. fetusun vücudu 5. aya ulaştığında tüylerle kaplı olur. bu tüyler sayesinde amniyon sıvısı bebeğin vücuduna herhangi bir zarar vermez.

amniyon sıvısının anne açısından önemi

amniyon sıvısı anne bedenindeki bebek kadar anne adayı için de önemlidir. sıvı rahim boşluklarını doldurarak, büyüyen ve ağırlaşan fetusun anne rahmine baskı uygulanmasını engeller. aksi durumda fetüs büyüdükçe anne rahmine baskı uygular ve fetüs normal bir şekilde gelişemez.

amniyon sıvısı normalden fazla olması nelere yol açar?

amniyon sıvısı fazla olduğunda zarlar açılarak sıvı aniden boşalabilir. bu nedenle plasenta zamanından önce yerinden ayrılabilir ya da kordon sarkması yaşanabilir. bu durum bebek için oldukça tehlikeli bir durumdur.

amniyon sıvısının fazlalığı rahim gerilmesine yol açabilir. zarlar erken açılacağından erken doğuma sebep olabilir.

amniyon sıvısının fazlalığında anne karnı ve anne karnındaki fetüs hızlı bir şekilde büyür. fetusun normalden fazla büyümesi mide ve diyaframa baskı oluşturur. bu durum mide yanması ve solunum zorluğuna yol açabilir.

amniyon sıvısının fazlalığı fetusta anomalilerin gelişmesine yol açabilir.

amniyon sıvısın az olması nelere yol açar?

amniyon sıvısının azlığı göbek kordonunun basınç görmesine ve kordon dolanmasına yol açabilir.

doğumda ve nts testlerinde bebeğin kalp atışlarında farklılıklara yol açabilir. bu durum ani bebek ölümlerine neden olabilir.

annenin ve bebeğin durumu ağırsa ve bebeği dışardan yaşatabilme olasılığı varsa doğum gerçekleştirilebilir.

amniyon sıvısının uzan dönem az olması bebekte akciğer gelişimini olumsuz etkileyebilir.

amniyon sıvısı az olduğunda bebeğin hareket alanı kısıtlanabilir, kordon sıkışabilir ve bebek doğum anında zorlanabilir.