Anne Sütünü Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Anne sütü nasıl arttırılır? Anne sütünü arttıran yiyecekler nelerdir?
Anne Sütünü Arttırmanın Yolları Nelerdir?
iStock

elbette süt hormonlarını harekete geçiren yiyecekler vardır, ki bunlara galactagogue denilir, ancak üretimi artırmanın en etkili yolu emzirmek ve sağmaktır.

emzirmek ve sağmak.

emzirin. emzirme tatili verin kendinize. bebeğinizle gün boyu bir yere uzanın. bebek meme boş da olsa, belki 1 saat, 2 saat emsin. ayrılır ayrılmaz, elektrikli sağma aletine bağlayın kendinizi, 15 dakika kadar sağın. bebek tam doyamadığı için çok kısa sürede yine emmek isteyecek, buna hazırlıklı olun, yine emzirin. onun emmesi süt üretimini ve salınmasını tetikleyecek. en hızlı süt üretimi, memeler en boşken olur.

baştan alalım; bebek doğdu, kucağınıza verdiler. memeyi almıyor, çünkü nasıl emileceğini bilmiyor, siz de nasıl emzirilmesi gerektiğini. sakin o anda devam sütü vermeye kalkmayın. sonuna kadar uğraşın. bebeğin ağzına parmağınızı temizleyip sökün, onun önce parmağı emmesini sağlayın. memenizin areolasını elinizle sıkıp, yassılaştırın (ben buna sandviç yapma diyorum), bebeğiniz ağzını kocaman açtığı anda ağzına tıkıştırın. en iyi tutunma, tüm areolanın ağıza girmesi ile olur, ki bu muhtemel yara oluşumunu da önler. 3 saatte bir, geceler de dahil, uyuyorsa bile uyandırıp bunu deneyin. etrafınızda bolca yastık bulunsun, belinize destek, ve bebeği taşımaya yardımcı.

ilk iki-üç günü atlattınız, bebek emdi. sabah bir uyandınız ki, meme yerine iki adet mermer, güdümlü füze, bomba taşıyorsunuz. şişmek de ne kelime, patlayacaklar neredeyse. bunun nedeni vücudunuzun bir emzirme faaliyeti içinde olduğunuzu anlaması. üretebileceği kadar süt üretmiş durumda. bakacak, ikiziniz mi var, öbür bir bebeğiniz mi var, ne kadar emiyor, hangi sıklıkta emiyor, bu verilere göre üretimi ayarlayacak. evet, olay aynen bu şekilde oluyor. iki-üç gün bu taş gibi memelerle yaşıyorsunuz. sonra, süt üretimi bebeğinizin alımı ile dengeleniyor. birden memeleriniz yumuşacık oldu diye paniklemeyin, sütünüz azalmadı, sadece ihtiyaca göre üretimi dengelendi. olması gereken bu.

memenizin bu ilk hafta dışında mermer sertliğinde şişmesi hiç hayıra alamet değil, ogün atladığınıza işaret ediyor, memede içilmeyen süt biriktiğini gösteriyor. ve içilmeyen birikmiş süt, bir kaç gün daha tekrarlarsa, 3. gün üretilmiyor. böyle böyle süt azalıyor.

saat tutun. akıllı telefonunuz varsa, app indirin. baby diary diye aratın, çok güzel uygulamalar var. ve her emzirmenizin loğunu tutun. mutlaka, ve mutlaka, bebek bir memede 15 dakika dursun. hemen 5 dk içindeki ayrılması ile gömleğinizi düğmelemeyin. gaz için, ya da anlık dikkat dağınıklığı ile ayrılmış olabilir. o memede 15 dk durulacak. ardından alırsa, hala açsa diğer memeyi verin. durduğu kadar da orada dursun. sıradaki emmede, ikinci verdiğiniz meme ile başlayın. bu olayın açıklaması da şöyle: bebek memeye tütünür tutunmaz en öndeki loblardaki sütü alır, önlerde olduğu için bu süt daha az yağ dokuya temas eder, ve daha az yağ içerir. yani suludur, buna foremilk denir. bu çocuğun ilk olarak susuzluğunu bastırır, ve ihtiyacı olan enerjiyi verir içindeki şeker ile. bu ilk gelen süt yağ içermez, yani kilo aldırmaz. yağ bebekler için elzemdir, tokluk hissi verir, ve uzun huzurlu uykulara kapı açar. yani 5 dakikadan sonra hop ayırırsanız, bebek sadece bol laktozlu, az yağlı sütten dolayı karın ağrısı çektiği ile kalır. eğer devam ederseniz, arka loblardaki süt (hindmilk), bolca yağ toplayarak bebeğin ağzına ulaşır, ve tokluk hissini temin eder. en son içtiği meme de az bir şey de içilse uyarıldığı için, bir dahaki öğüne daha fazla sütle dolarak hazırlanır. memelerinizi ne kadar sık boşaltırsanız, o kadar çok sütunuz olur.

tekrarlıyorum, memede birkaç sefer arka arkaya bekletilen süt, tekrar üretilmez. bu yüzden, üretim sıkıntısı yaşanılan dönemlerde, emzirme biter bitmez, süt gelse de gelmese de, vücudunuza bu ihtiyacın sinyallerini göndermek, ve memeleri tamamıyla boşaltmak için sağın. gelen süt kardır, atın buzluğa, gelmiyorsa da vücut emme hareketinin karşılığını süt üretimi olarak ödeyecektir.

eğer bu dediğim "15 dk bir meme, sonra aldığı kadar diğer meme, 3 saatte bir, sıradakinde ikinci meme ile başlama" yöntemini uygularsanız çok güzel bir karşılık sizi bekliyor olacaktır. karnı tok, uykuya meyilli, kilosu-boyu ortalamanın üstünde bir bebek. benim bebeğim daha 5 haftalıkken gece 7 saat boyu uyumaya başladı, git gide de arttırdı. tüm oranları yaşıtlarının yüzde 95'inin üstünde. sütü yaramış derler ya hani, işte o foremilk'ten sonra gelen bol yağlı hindmilk'in eseri.

sütün zaman zaman azalması çok normaldir. çocukların belirli dönemlerde büyüme patlaması yaşadığını unutmayın. ani gelişim dönemleri olur. bu dönemlerde tek seferde çekmek istediği süt miktarı da artar, ve kaynağınızı yetersiz kalabilir. bu dönemler: 7-10 gün, 2-3 hafta, 4-6 hafta, 3 ay, 6 ay ve 9 ay'da görülür sıklıkla. az sabredin, bebeğinizle emme tatili yapın, bolca sağın, atlatacaksınız.

çalışıyorsanız nasıl olacak? ben bebişim 8 haftalıkken ise döndüm, şöyle oldu: iznimin 4. haftasından itibaren buzluk stokuna başladım. bunun için, süt arttırmak için yapılandan farklı olarak, emzirmeden hemen sonradan ziyade, o gece uykusuna yattığında sağdım. çünkü geceye kadar memeler iyice yumuşamış oluyor, sadece doyurucu olan hindmilk kalıyor. böylece sağdığım süt daha doyurucu oluyor. ayrıca geceden iyice boşalttığım için, sabaha memelerim daha dolu uyanıyorum. bebek 150-200 ml şut ile tek ogün doyar. ben 5 öğünlük kadar sağıp biriktirdim. işe dönünce de, iş yerinde bebeğime her sağılmış sütümü verdiklerinde oturdum yenisini sağdım. ilk gün buzluktan içti, sonra sağdıklarımı ertesi gün içti. hiçbir zaman günde iki kereden fazla biberondan içmesine izin vermedim, işime bir süre ara verip gidip emzirdim. yeri geldi, işlerin bitmesi için gece gidip, sabaha kadar çalıştım, böylece emzirmeye ara vermemiş oldum.

böyle böyle 9 ay geçmiş. şu aralar da bir büyüme patlaması yaşıyoruz. yine aynı yöntemlerle atlattık gibi çok şükür.

ilk 6 ayki emzirme ile, 6 ay sonrası farklı oluyor. bir kere çocuk çok daha verimli emmeyi öğreniyor, 5 dakikada bir memeyi boşaltıveriyor. sonra ek gıdaya başlanıyor, ki bunda da bir sürü incelik var.

emzirmek maraton. ama değiyor. çünkü aynı zamanda da bebeğinizle sizin aranızda müthiş bir iletişim. bir şefkat şöleni. ayrıca faydaları saymakla bitmez. bebeğinizi süt tozu ile beslemeyin. ne kadar vitamini, proteini boca etseler de sentetik. sentetik besleyicilerin vücutta kullanım yüzdesi çok yüksek değil. ayrıca anne sütünde antikor var, kimse bunu taklit edemiyor. çocuğunuza doğal olanı sağlamak için elinizden geleni yapın. bebeğim yokken "süt akıyor, sen de dayıyorsun memeyi" zannediyordum. hiç öyle kolay değil, gerçekten kararlılık istiyor. direnin, değecektir.

Anne Sütünün İçeriği Bebeğin Hastalandığı Dönemde Kendi Kendine Değişiyor