Antik Çağ'da Doğum Kontrol Yöntemi Olarak Kullanılan Bitki: Silphium

Hazin bir şekilde soyu tükenen, bir zamanların doğum kontrol bitkisi Silphium'a dair bilinmesi gerekenler.
Antik Çağ'da Doğum Kontrol Yöntemi Olarak Kullanılan Bitki: Silphium

silphium, antik çağlarda mısır ve minos halkları tarafından bilinen ve etkileri nedeniyle tanrıların hediyesi kutsal bitki olarak tanınan bitki türüdür. antik mısırlılar onu baharat olarak kullanırlardı. etli yemeklere tat katardı.

tohumlarının içerdiği alkaloid maddeler sonucu erkeklerde libido artışı sağlayıp afrodizyak sonuçlar doğururdu. kısacası zamanının viagrasıydı. kadınlarda ise adet döngüsünü bozduğundan gebe kalmalarını engeller veya gebelerde düşüğe neden olurdu. insanoğlu bu bitkiyi ve gücünü keşfettikten sonra sadece 600 yıl dünyada var olabilmiştir zavallı. milattan sonraki yıllarda nesli tükenmiştir.

tohumu kalp şeklindeydi. hatta günümüzde kalbin aşkı ifade eden sembolünü aslında köken olarak bu tohumun şekline borçluyuzdur. çünkü o tohum o dönemler erotizm demekti. kadınlar gebe kalma korkusu olmadan istedikleriyle ilişki yaşamaktaydılar. erkekler ise asla sertleşme sorunu yaşamıyorlardı.

milattan önce 631 yılında thera adasından (günümüz santorini adası) gemiye binen yunanlılar afrika kıtasına, libya'ya varmışlardı. vardıkları yerde cyrene isimli şehri kurdular. bu ilk yunan yerleşkesiydi afrikadaki. cyrene şehrinin 2 önemli ticaret kaynağı vardı biri silphium diğeri öküz postuydu.

silphium bir süre sonra o kadar değer kazandı ki cyrene'liler paralarına onun resmini basmaya başladılar. romalılar ise bir silphium tohumu bir denariusdan daha değerlidir demekteydi. yunan efsaneleri tanrı apollo'nun insanlığa bahşetmiş olduğu hediye yemişi olduğunu söylüyordu. m.ö. 500 lü yıllarda dünyanın en zengin şehri yapmıştı cyrene'yi bu tohum. ne zamanki hasat hasılatı düştü işte o zaman cyrene de gerilemeye başladı.

Çağlar Boyunca Doğum Kontrolü İçin Özellikle Kadınlar Üzerinde Kullanılan İlginç Yöntemler