Antik Roma Betonu Neden Günümüz Betonundan Daha Dayanıklı?

hiç düşündünüz mü; avrupa'daki 2000 yıllık binalar nasıl ayakta duruyor? avrupa'yı gezmiş olanlar bilirler! neden bizim burada yaptığımız onca modern yapılar 50-100 yıl ayakta kalamıyor? gelin, anlatayım!

romalıların yaptığı beton, günümüz betonundan daha sağlam. nasıl yani? şöyle ki, bugün gökdelenler, barajlar, dev köprüler yapıyoruz ama çoğu 50-100 yıl içinde çatlamaya, dökülmeye, yıpranmaya başlıyor. oysa romalıların 2000 yıl önce yaptığı bazı yapılar hâlâ sapasağlam ayakta. mesela pantheon'un kubbesi. betondan yapılmış en büyük kubbe unvanını hâlâ kimseye kaptırmadı.

romalıların sırrı, günümüz betonundan farklı olarak volkanik kül (pozzolana) kullanmalarıydı. modern beton suyla temas ettiğinde zamanla aşınırken, roma betonu suyla tepkimeye girip daha da güçleniyordu. hatta deniz suyuyla temas ettikçe sertleştiği keşfedildi. yani romalılar kendini tamir eden beton yapmayı binlerce yıl önce çözmüştü.

peki biz niye böyle bir beton kullanmıyoruz? çünkü modern beton çabuk üretiliyor ama kısa ömürlü. hızlı tüketim çağı sağ olsun, 50 yılda yıkılıp yenisi yapılan bir bina, 2000 yıl ayakta kalan bir binadan daha kârlı.
bu bilgiyi öğrendikten sonra akla şu geliyor: belki de antik roma çökmemiştir, sadece yeni versiyonu çıkarılmamıştır.