Arabada Herhangi Bir Deprem Olasılığına Karşı Neler Bulundurulması Gerekiyor?

avadanlık... hareket eden tüm taşıtların bir köşesinde bulundurulması zorunlu olan, iklim ve coğrafi koşullara göre içeriği değiştirilebilen acil durum çantası gibi bir şey olur kendileri. çanta diyorum fakat bu genel olarak tüm gerekli malzemelerin, bagajda ya da arabanın üzerinde bulundurma koşulu ile sağda solda olan malzemelerin bütününe verilen ad.
bu çantanın içinde olması gerekenler bulunduğunuz şehire, yapmış olduğunuz yolculuğa ve kullanım amacınıza göre değişiklik gösterebilir fakat genelde standarttır.
öncelikle bu yazıyı yazmamdaki sebep, ülkemizin bir deprem kuşağında olması ve bazı şehirlerde ekstra olarak otomobillerde bulundurulması hayati önem taşıyan malzemelerin bagaja yerleştirilmesi.
deprem riski olan şehirlerde yaşayan kişilerin eğer bir otomobili var ise ve bu otomobil, doğal bir afet sonrası herhangi bir zarar görmediyse, deprem sonrası işiniz bir hayli kolaylaşacaktır. "otomobil olacak, depremden zarar görmeyecek, içinde uygun malzemeler olacak, yollar açık olacak, ölme eşeğim ölme" diyebilirsiniz, fakat deprem sonrası küçük bir şişe su için binlerce lirayı gözden çıkarabileceğinizi de aklınızın bir köşesinden çıkarmayın. siz yinede işi şansa bırakmayın ve otomobilinizin bagajına uygun malzemeleri koyun. arabanız uzun süre size ev sahipliği yapabilir, yağmur ve soğuktan koruyabilir, hayatta kalmanıza ve deprem bölgesinden daha uzak ve güvenli bir noktaya gitmenize yardımcı olabilir.
herkesin evi depremde yıkılacak diye bir kural yok. depremde eviniz zarar görmese bile uzun bir süre eve giremeyeceğinizi, girseniz bile temel gereksinimlerin tamamından uzak kalacağınızı unutmayın. doğalgaz, elektrik, su vb gibi. aracınızda ise telefonunuzu şarj edebilir, radyodan gerekli duyuruları dinleyebilirsiniz.
bagajda bulundurulması gereken malzemeler genel olarak standarttır, tek tek yazmaya gerek yok ama ekstradan; yasalara uygun olarak üretilmiş içi dolu bir yakıt bidonunun bagajda bulunması şart:

ciddi bir deprem sonrası bulunduğunuz bölgede kimse size yakıt vermez. vermeyi bırakın, park halindeki otomobil veya ağır vasıta taşıtların yakıtını bile depodan çekebilirler. lpg'li olan otomobiller bir noktada daha şanslı; benzin deposunun tam dolu tutulup aracın lpg'de kullanılmasının her zaman dolu depo avantajı vardır. fakat ülkemizde genelde benzin depoları boş tutulur.
ayrıca bol bol litrelik su, mevsime göre sıcak tutan kaliteli bir battaniye ya da uyku tulumu bulundurmanız hayati önem taşır. bagajda uzun süre bozulmayacak konserve gıdalar sizi bir süre idare edebilir. araç içerisinde kesinlikle şarj aleti, fener, kullandığınız ilaçların yedekleri bulunmalı.
eğer ben deprem bölgesinde yaşıyor olsaydım kesinlikle aracımın park yerini değiştirir, depremde zarar görmeyecek bir noktaya bırakırdım imkân dahilinde. site gibi bir yerde yaşıyor ve park yerine giriş çıkış, kumanda ile otomatik açılır kapanır bir sürgülü kapıyla korunuyor ise korkmayın. sürgülü kapıyı hafifçe kaldırarak geriye ittirebilirsiniz. bu kapılar bu şekilde açılır. elektrik gidecek nasıl açarım diye düşünmeyin.
deprem riski bulunan şehirlerde insanlar daha tedbirli ve temkinli davranıyor, bunun sonucunda bir deprem çantası hazırlıyor ve her an alıp gidecek şekilde hazır bekletiliyor. bu deprem çantasının içerisine mutlaka aracınızın yedek anahtarını koyun. yine araç içerisinde kesinlikle ruhsat ve kimlik fotokopileriniz bulunsun. hırsızlık olayları çok fazla olacağı ve kolluk kuvvetlerinin elindeki bilgisayarlar muhtemelen çalışmayacağı için, aracın size ait olduğunu kanıtlayacak önlemler almalısınız.
araçta konaklama yaparken kesinlikle kapılar kilitli ve elektrik donanımları kapalı bir şekilde güvenli bir bölgede beklemelisiniz. akü biterse motoru çalıştırmak için ya arabayı iteceksiniz, ya da sahipsiz bir otomobilin aküsünü alacaksınız. düz vitesli otomobillerde kontağı açık pozisyona getirip, ikinci veya eğime göre geri vitese takıp, biraz hızlanınca debriyajdan ayağınızı çekmek suretiyle motor çalışacaktır. otomatik vitesli otomobillerde ise bu mümkün değil. bunun için ben her zaman bagajımda şuna benzer portatif bir akü şarj cihazı bulunduruyorum:

küçük ama kesinlikle iş görüyor. acil bir durumda birkaç kez bitik aküye rağmen motoru çalıştıracaktır.
deprem sonrası kesinlikle kalabalık yollara girmeyin, asla çıkamaz ve orada arabayı bırakıp gitmek zorunda kalırsınız. trafik tıkalı diye arabasını bırakıp giden binlerce insan olur ve o yol asla açılmaz.
standart avadanlık
- ilk yardım çantası

- üçgen reflektör

- yangın tüpü

- çeki halatı ve kancası görsel

- kriko, bijon anahtarı
- sağlam bir stepne
- yedek far ampulleri
- mevsime göre zincir

- fener
- basit bir alet çantası

- lastik tamir köpüğü

deprem bölgesi için asgari malzemeler işe aşağıdaki şekilde olabilir
fakat bu liste mevsimlere, kişi sayısına ve daha fazla sebepten değişebilir. fakat bunların bagajda nereye konulacağı genelde sorun teşkil eder ama öyle sandığınız kadar yer kaplamaz. elbette port bagaj sahibi olanlar bu konuda fazlasıyla şanslı:

- daha detaylı ilkyardım çantası... bu çanta gerçekten çok önemlidir. elinde hiçbir malzeme bulunmayan fakat yardımcı olmak isteyen bir doktor, hemşire ya da sağlık çalışanına denk gelebilirsiniz. sırf o çanta bile onlarca insanın hayatını kurtarabilir.

- içi dolu yakıt bidonu
- battaniye (kişi sayısına göre)
- konserve gıdalar
- bisküvi gibi şekerli gıdalar ve kuru üzüm falan
- çakmaklık şarj aleti ve yedek kablolar
- 5 litrelik su
- toz maskeleri
- bebek ve yaşlılar için özel ihtiyaçlar
- kullandığınız ilaçların yedekleri
- kendinizi savunabileceğiniz bir şeyler..
gerçekleşmesi, yağmur yağması kadar doğal olan bir olay için; "inşallah olmaz", "umarım gerçekleşmez", " allah'ım inşallah ülkemizde bir daha deprem yaratmaz" gibi dua ve saçma temenniler ile kovuşturulamayan, zamansız fakat zamanı geldiğinde gelen ve hiç istenmeyen bir misafir. önleminizi şimdiden alın.